Tips til mer stabilt blodsukker

Tips til mer stabilt blodsukker

Kristi Herje Haga
Kristi har hatt diabetes type 1 siden 2006. Hun er mamma til to gutter – Oliver (født i 2004) og Martinus (født i 2009). Kristi er opptatt av hvordan trening og kosthold positivt påvirker hennes mestring av diabetes.
Publisert første gang: 24.04.22
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Et stabilt blodsukker er et mål jeg bestreber. Det er best for kroppen min, både fysisk og psykisk. Det er en utfordring å få dette til, og jeg prøver og feiler stadig vekk. Her har jeg samlet noen av mine beste tips for et mer stabilt blodsukker.

1. Spis naturlig mat

Rene råvarer er absolutt det beste for mitt blodsukker. Det gjelder rent kjøtt, fisk, grønnsaker og andre produkter. Jeg bestreber å spise mest mulig rent til de fleste måltidene. Jeg lager stort sett all mat fra bunnen av. Da er det enkelt å vite hva man putter i seg. Er jeg ute og spiser er dette selvsagt vanskeligere, men jeg pleier å spørre om å få for eksempel ren salat uten dressinger eller vinagretter. Disse inneholder ofte masse sukker som klusser med blodsukkeret.

Annonse

2. Tren regelmessig

Jeg trener heller litt hver dag enn lengre økter tre dager i uken. Uansett – det viktigste er at du trener og får opp pulsen under treningen. Det gjør underverker for blodsukkeret, får det ned hvis det er høyt og stabiliserer det utover dagen. Det beste er å trene så tidlig som mulig på dagen. Da har det effekt på blodsukkeret gjennom hele dagen. Test ut hva som passer for deg og din livssituasjon. Men husk at det er ikke er mye som skal til for at det har stor innvirkning både på blodsukkeret og helsen din.

3. Spis mindre raske karbohydrater

Noen år etter jeg fikk diabetes dype 1, kuttet jeg alle raske karbohydrater i flere år. Fortsatt spiser jeg minimalt med raske karbohydrater fordi det påvirker blodsukkeret mitt og gjør det ustabilt. Det verste er sukker og hvetemel. Det spiser jeg aldri. Det samme gjelder vanlig pasta og ris. Blodsukkeret blir høyt før det faller rett ned. Heldigvis finnes det gode erstattere for sukker, og annet type mel og lage mat med, som er mer blodsukkervennlig enn hvetemel.

LES OGSÅ: Min venn blodsukkeret

4. Beveg deg

Trening er viktig, men også bevegelse. Har du en stillesittende jobb er det viktig å bevege seg og ta pauser innimellom. Ta trappene istedenfor heis. På ettermiddagen og når sofaen roper på deg, ta noen «fem-minutters» innimellom der du hopper litt på gulvet eller tar noen enkle styrkeøvelser. Har du et aktivitetsarmbånd, sett deg et daglig mål i forhold til hverdagsaktivitet ut ifra ditt utgangpunkt.

LES OGSÅ: Slik kommer du igang med kondisjonstrening

Annonse

5. Rutiner og regelmessighet

Mitt blodsukker oppfører seg best når jeg lever rutinemessig og forutsigbart. Det høres kjedelig ut, men i hverdagen er det absolutt helt fint. Har jeg gode rutiner, trener og spiser regelmessig og rent, er det en enkel sak å holde et stabilt blodsukker. Stort sett fungerer det veldig fint, og i helgene og på ferie er jeg ikke like nøye.

Hva er dine beste grep for å ha et stabilt blodsukker?

LES OGSÅ: Hvordan påvirker dårlig søvn blodsukkeret?

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Registrer for nyhetsbrev
3/5 1 tilbakemelding
Del: