Rutiner er positivt for min diabetes (Del 2)

Rutiner er positivt for min diabetes (Del 2)

Marte Haaje Jacobsen
Født i 1991, og fikk diabetes type 1 i 1996. Jeg har erfart hvor vanskelig det er å være kronisk syk, og samtidig være den typiske "flinke piken" med en hektisk timeplan. Utdannet jurist, og lidenskapelig opptatt av å reise.
Publisert første gang: 03.04.22

Livet er så og si tilbake til normalen, men det er likevel ikke helt som før. For pandemien skapte noen nye rutiner i livet mitt – rutiner som hadde en positiv effekt på blodsukkeret, og som jeg derfor vil ta med meg videre.

(PS! Du kan lese del 1 her) Hverdagen min ble snudd på hodet da Norge stengte ned i mars 2020, noe jeg tror de fleste kan kjenne seg igjen i. Plutselig ble jeg sendt på hjemmekontor, og dagene bestod mer eller mindre i å være innenfor husets fire vegger. Det gikk i søvn, jobb, mat, litt aktivitet, sosial omgang med familien, og naturligvis mye diabetes-kontroll. 

Annonse

For oss med diabetes er hverdagen aller tryggest, for diabetesen liker rutiner. I helgene er det naturligvis litt variasjoner, men det er hverdager det er klart flest av.

Mindre stress gir bedre blodsukkerkontroll

Det har hjulpet veldig å ha forutsigbare dager, hvor jeg har sluppet å stresse om morgenen og kjøre bil. Å kjøre bil i en halvtime og deretter bevege seg i et kvarter før jeg var på arbeidsplassen, gjorde at arbeidshverdagen ofte startet sent eller med lavt blodsukker. Uansett hvor tidlig jeg startet dagen, ble det som regel noe tull et par dager i løpet av en uke. Det var selvfølgelig slitsomt, og ikke gunstig for kropp og hodet. 

Dersom jeg hadde en natt med mye lavt blodsukker og lite søvn under pandemien, kunne jeg sove en time eller to lenger, og heller starte arbeidsdagen litt senere. Uten å ha dårlig samvittighet for det, og det har vært veldig deilig. 

Det har gitt en helt annen ro og gitt mye energi. Eller kanskje jeg burde si at jeg ikke har blitt tappet for energi. 

LES OGSÅ: Jeg hadde glemt hvor viktig god planlegging er for blodsukkeret

Annonse

Lettere hverdag fremover

Kroppen har hatt godt av denne forutsigbarheten, men psyken har ikke hatt veldig godt av å være delvis isolert fra omverden. Jeg har vært sosial, men har tatt forhåndsregler og har omgås med langt færre enn normalt. I perioder når ting har vært helt stengt ned, har jeg ikke møtt flere enn de aller nærmeste familiemedlemmene mine. 

Derfor tror og håper jeg at nye erfaringer under pandemien kan hjelpe meg til å leve en noe lettere hverdag, når Norge nå har åpnet igjen, og jeg delvis er tilbake på kontoret. I skrivende stund skal vi ha tre dager på jobb, og to dager hjemmekontor hver uke. I tillegg får vi lov til å arbeide overtid i ukedager og helger hjemmefra, noe som forhåpentligvis medfører færre episoder med lavt blodsukker rett før hjemreise sent på ettermiddagen, og færre raske løsninger. 

LES OGSÅ: Vaner og uvaner som konsekvens av Covid-19

Ta med de positive rutinene inn i fremtiden

Jeg er kanskje litt naiv, men jeg tror denne pandemien har medført en del positive endringer for de fleste. Spesielt for oss som er kronisk syke. Det har gjort at mange arbeidsgivere har blitt mer fleksible, og de ser at jobben blir gjort, selv om man ikke møter opp fysisk på arbeidsplassen hver dag. De har sett at hjemmekontor kan fungere både fra hytta, og på dager med syke barn. Det har blitt skapt en annen form for tillit, og mange har gjort en ekstra stor innsats for å få det til å gå rundt på arbeidsplassen. 

Håpet mitt er at hverdagen min fortsetter slik som nå, selv med noen endringer deler av uken. Jeg håper at hverdagen fortsatt kan være preget av de positive rutinene jeg har skapt, og at diabetesen fortsatt kan være under delvis kontroll. 

Det hadde gjort alt så mye lettere! 

LES OGSÅ: Å leve med diabetes før og nå

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
5/5 1 tilbakemelding
Del: