Vaner og uvaner som konsekvens av Covid-19

Vaner og uvaner som konsekvens av Covid-19

Kristi Herje Haga
Kristi har hatt diabetes type 1 siden 2006. Hun er mamma til to gutter – Oliver (født i 2004) og Martinus (født i 2009). Kristi er opptatt av hvordan trening og kosthold positivt påvirker hennes mestring av diabetes.
Publisert første gang: 20.07.21
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Etter å ha levd med en pandemi i halvannet år, slår det meg at jeg har endret en del på vanene mine. Noe til det bedre og andre vaner skulle jeg gjerne vært foruten.

I halvannet år har jeg hatt hjemmekontor. Barna mine har hatt masse hjemmeskole og vi har, som alle andre i denne perioden, holdt oss mye hjemme. Dette er en ny tilværelse som selvsagt har påvirket blodsukkeret. Før koronapandemien levde jeg veldig rutinemessig og hverdagene var stort sett like. Under pandemien har det vært mer uforutsigbart og i tillegg har jeg vært en del engstelig.

Annonse

Mindre stress

Hverdagen har totalt sett vært mindre stressende. Jeg skal ikke ut om morgenen, normalt tar det meg 45 minutter å komme meg inn på kontoret. Disse minuttene har jeg nå til fri disposisjon. Stort sett har jeg stått opp senere og hatt god tid med barna om morgenen. Jeg ser verdien av å stresse mindre, også på blodsukkeret. Jeg er ikke glad i å spise frokost tidlig. Det har jeg tidligere alltid gjort fordi blodsukkeret trengte det. Nå spiser jeg frokost i ti elleve tiden. Det går helt fint siden jeg ikke skal stresse ut av huset.

LES OGSÅ: Hvordan har du blott fulgt opp undr pandemien?

Trening

Tidligere har jeg trent før jeg drar på jobb. En kjapp økt på 30 minutter. Dette har jeg så å si droppet under pandemien. Dessverre. Jo tidligere jeg trener på dagen, jo større effekt har det på blodsukkeret gjennom dagen. Men jeg kommer meg rett og slett ikke opp før arbeidsdagen starter. Og jeg vet jeg har tid til å trene i løpet av dagen (siden jeg stort sett har vært hjemme hele dagen) og da har jeg ikke følt presset. Dette har resultert i senere trening og mer lavt blodsukker på natten.

Kosthold

Jeg har lagt på meg fem kilo det siste året. For meg er det mye da jeg er ganske liten. Det har blitt mye småspising og større måltider. Jeg har også kost meg mer med usunn mat på kveldene enn det jeg normalt gjør. Det irriterer meg, men samtidig aksepterer jeg at det har blitt slik. Jeg tror ikke jeg er alene om å ha pådratt meg ekstra kilo. Forhåpentligvis forsvinner de fleste av dem når jeg kommer i vanlige rutiner igjen.

LES OGSÅ: Jeg er vaksinert – hva nå?

Annonse

Blodsukkeret

Blodsukkeret mitt har vært mer ustabilt. Det har vært påvirket av annet kosthold, andre treningsrutiner og bekymringer. Heldigvis har jeg kontinuerlig blodsukkermåler som varsler meg om for høyt og lavt. Og den piper ofte! Jeg må korrigere for høyt og lavt flere ganger daglig og det kan til tider være slitsomt. Men det bekymrer meg ikke. Heldigvis er langtidsblodsukkeret fint. Kroppen kan bli sliten av mange topper og bunner og søvnløse netter. Da er det greit å vite at man har hjemmekontor, skal sitte iført joggedress hele dagen og kan jobbe liggende fra sofaen om det trengs.

Hvilke nye vaner har du fått under pandemien?

LES OGSÅ: Drikker du karbohydrater?

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: