Jeg hadde glemt hvor viktig god planlegging er for blodsukkeret (Del 2)

Jeg hadde glemt hvor viktig god planlegging er for blodsukkeret (Del 2)

Marte Haaje Jacobsen
Født i 1991, og fikk diabetes type 1 i 1996. Jeg har erfart hvor vanskelig det er å være kronisk syk, og samtidig være den typiske "flinke piken" med en hektisk timeplan. Utdannet jurist, og lidenskapelig opptatt av å reise.
Publisert første gang: 17.12.21
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

I høst har vi endelig fått en smak av det sosiale liv igjen. Det har minnet meg på hvordan uforutsigbare dager kan sende blodsukkeret i en berg- og dalbane, hvis man ikke planlegger godt nok.

Jeg har nå hatt to helger med endel mer sosial omgang, og morsomme aktiviteter. Helgene har vært helt supre, men jeg må ærlig innrømme at jeg ikke var helt forberedt, det var nemlig et par ting jeg hadde glemt i forhold til diabetesen. (Har du ikke lest første del kan du gjøre det her.)

Annonse

Med oss på show i Folketeateret var det heldigvis en annen diabetiker med oss på tur, og hun hadde med kick og sjokolade i veska. Det hjalp! Jeg hadde tydeligvis glemt helt bort å pakke med nødproviant i veska, jeg som nesten ikke har vært utenfor døren i det siste. 

Det ordnet seg heldigvis. Showet var helt fantastisk og vi koset oss resten av dagen med god mat og hyggelig selskap. Da hodet traff puta den kvelden sovnet jeg raskere enn på veldig lenge. Noe som naturligvis ikke er rart etter en dag med helt utrolig ustabilt blodsukker og mange nye og «uvante» inntrykk. Det tar tydeligvis på å reise en tur til hovedstaden igjen. Spesielt uten god planlegging.

LES OGSÅ: Angst og depresjon hindret meg i å få kontroll på diabetesen

Spa og blodsukkerkaos

Den andre helgen var jeg på The Well med ei venninne, før vi reiste ut for å spise om kvelden. Jeg hadde spist god frokost, og følte meg godt forberedt. 

Da vi ankom The Well hadde jeg allerede fått lavt blodsukker, og vi måtte gå rett i kiosken for å kjøpe en kanelbolle og sukkerholdig brus. 

Annonse

Naive meg trodde helgen i forveien var en engangshendelse, men der tok jeg grådig feil. Jeg må rett og slett avfinne meg med at det vil bli litt kaos i helgene fremover, og forsøke å huske alt, for å ikke gå glipp av noe. Diabetes er jo en sykdom som går an å leve relativt greit med, så lenge man tar noe forbehold og planlegger godt. Her må jeg bare bli bedre! 

LES OGSÅ: Virus og blodsukker

Huskeliste for bedre planlegging

Derfor har jeg laget en huskeliste til meg selv. En huskeliste som kan være nyttig å titte på når ting går tilbake til normalen. Når dagene er mer ulike, aktive og uforutsigbare. Kanskje den hjelper deg også med å planlegge bedre? 

  • Husk medisiner og måleutstyr 
  • Husk nødproviant for lavt blodsukker 
  • Husk sette opp et lite tidsskjema for når du kan spise, og når du skal være i aktivitet 
  • Husk god søvn natten i forveien 
  • Husk å informere de du skal omgås med at du har diabetes 
  • Husk å ta hensyn til deg selv, og ta en pust i bakken om nødvendig 
  • Husk å ha det gøy og nyt at vi endelig kan omgås igjen! 

LES OGSÅ: Det kan være vanskelig å be om hjelp

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: