Brillene fra helvete!

Brillene fra helvete!

Elisabeth Karina Larsen Nordvik
Født i 1974, opprinnelig fra Finnsnes, men bor i Tromsø. Hadde svangerskapsdiabetes i 1998/99 som utviklet seg til diabetes type 1. Fikk etter 17 år vite at jeg hadde LADA i grunnen på min diabetes. 2 barn og ett barnebarn. Er utdannet spesialpedagog, men jobber nå som personalkonsulent. Har alltid vært ”flink pike” og møtte nesten veggen i oktober 2018. Var sykemeldt frem til april 2020 og har innsett hva en kronisk sykdom kan medføre etter et langt liv med diabetes, både fysisk og psykisk. Brenner for økt kunnskap og åpenhet rundt diabetes!
Publisert første gang: 11.05.21
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Man legger sin helse i andres hender. Men er det bestandig riktig? Jeg opplevde en følelse av svik fra min faste optiker. Dette påvirket også blodsukkeret mitt. Er penger blitt viktigere enn folks helse, ve og vel?

Jeg, som har diabetes, er opptatt av øyehelsen min. I juni 2020 tok jeg ny synstest. Bestilte meg et par pc-briller og et par nye bruksbriller, fordi synet mitt hadde endret seg bitte litt. Fikk de nye brillene i juli. Straks jeg tok på meg bruksbrillene la jeg merke til at noe var «rart». Fikk beskjed om at øynene mine måtte tilpasse seg de nye brillene og prøve dem ut i 3 uker.

Annonse

Evig hodepine

Etter 3 uker var hodepine og svimmelhet et faktum, så jeg gikk tilbake med brillene. Prøvde så godt jeg kunne å forklare hva som var problemet. De målte, stilte på brillebogene og neseputene. Nye 3 uker. Ingen forandring. Slik fortsatte det i månedsvis.

Nye brilleglass

Til slutt fikk jeg tilbud om nye brilleglass, mot et tillegg. Jeg gikk med på det som et siste forsøk. Fikk de nye brilleglassene i oktober. Kjente med en gang jeg tok de på meg at noe fortsatt var «rart». Igjen fikk jeg beskjed om å prøve ytterligere 3 uker.

LES OGSÅ: Mitt første besøk hos øyelege

De gamle er best!

Etter nye 3 uker la jeg bort de nye brillene og tok frem de gamle. Pc-brillene fungerer fremfor pc´en, men ikke til å se på mobilen eller signere papirer, noe som var med i min bestilling da jeg kjøpte pc brillene.

Et godt tips!

På nyåret fikk jeg tips av en utenforstående om å dra til en annen optiker for ny synstest. Og samtidig få sjekket brillene mine. Jeg gjorde det, og tilbakemeldingen var urovekkende! Det viser seg at jeg har, på begge brilleparene mine, en meget stor akseforskjell enn hva det i realiteten står på brilleseddelen fra optiker. Årsaken til problemet med anstrengte øyne, hodepine, nakke -og skulder problematikk stammet mest sannsynlig fra en stor grad akse feil. Alle disse fysiske faktorene påvirker blodsukkeret mitt!

Annonse

LES OGSÅ: Helt passe er best

Tilpasningsproblem?

Jeg følte meg lurt, rett og slett! Her hadde jeg i månedsvis vært tilbake til min optiker og «klaget» på brillene. Men jeg følte meg direkte avfeid for det var et tilpasningsproblem og ikke en feil som lå hos dem.

Uprofesjonelt

Dette er uprofesjonelt! Her har jeg gjennom sykt mange år kjøpt briller hos dem og stolt på dem. Lagt ut om egen sykehistorie og på den måten er de klar over at jeg har diabetes type 1. Jeg har rett og slett lagt min øyehelse i deres hender (selv om jeg i tillegg er oppfulgt av øyelege, men ikke vært der etter at jeg fikk de nye brillene). Det hele føltes bare så utrolig usmakelig.

LES OGSÅ: Fordi jeg har diabetes

Dyre briller!

Jeg forlangte å få kjøpet hevet. Dette fikk jeg. Hadde jeg ikke fått det hadde jeg tatt saken videre. Stilt krav om ytterligere tilbakebetaling for behandlinger, ny synstest, tort og svie. Disse brillene ble veldig dyre for meg!

Tjene penger vs. helse?

Og jeg håper så inderlig ikke at optikere gjør dette med viten og vilje. Det rare er at den nye optikeren så dette med engang?  Er det å tjene penger blitt viktigere enn folks helse, ve og vel?

LES OGSÅ: Diabetes – en stille tsunami

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
5/5 1 tilbakemelding
Del: