Mitt første besøk hos øyenlegen

Mitt første besøk hos øyenlegen

Maria Jørgensen
Maria er født i 1994. Hun fikk diabetes type 1 i 2012, og bruker til daglig insulinpumpe. Maria er opprinnelig fra Sørum, men bor i Namsos og jobber som autorisert dyrepleier.
Publisert første gang: 12.10.16 | Sist redigert: 31.05.18
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

For noen betyr det å ha diabetes at du må passe litt ekstra på. Sykdommen fører med seg en risiko for senkomplikasjoner, og det er viktig å avlegge et besøk hos øyenlegen innimellom.

Annonse

For oss med diabetes er øyet spesielt utsatt for skade eller forandringer. Selv har jeg hatt skjeve hornhinner siden jeg var liten og har brukt både linser og briller. Det er ikke lenge siden jeg hadde min første time hos øyenlege i forbindelse med diabetes. Heldigvis fikk jeg kun gode nyheter. Både netthinnen og resten av øyet var slik som det skulle.

LES OGSÅ: Slik tar du best vare på øynene dine

Lærte noe nytt

I løpet av den korte sjekken hos øyenlegen fikk jeg vite noe nyttig. Den største risikoen for forandringer på øyet som følge av diabetes, skjer som oftest hos pasienter som har hatt sykdommen i 10-20 år. Er man innenfor denne kategorien mente han det var spesielt med en jevnlig sjekk.

Han som fortalte også at de som har hatt diabetes i under ti år, samt de som har gått med diagnosen i mer enn 20-30 år sjelden vil få forandringer på øyet. Dette gjelder naturligvis ikke alle, men beskriver en erfaring etter mange år innenfor feltet.

LES OGSÅ: Lev mitt liv i fem minutter

Annonse

Pass opp ved kjøp av nye briller

En annen ting jeg lærte etter besøket hos øyenlegen var at en aldri burde kjøpe nye briller i perioder med uregulert blodsukker. Han ga meg eksempler på pasienter som hadde kjøpt nye briller for dyre dommer, og som kun etter et par uker måte kjøpe nye glass. Årsaken til dette er styrken du trenger kan endres i perioder med svingete blodsukker.

Er den verste tiden foran meg?

Gode resultater fra legen betyr at jeg ikke trenger en slik sjekk igjen før om noen år. Betryggende. Likevel kjenner jeg et snev av bekymring for den «skumle» fasen foran meg. Hva vil skje om, ja si seks år? Da har jeg hatt diabetes i akkurat ti år og befinner meg i pasientkategorien 10-20 år.

LES OGSÅ: Pass på øynene dine

Forebygging av komplikasjoner

Heldigvis fikk jeg denne informasjonen allerede nå. Jeg har muligheten, i motsetning til mange diagnostiserte før meg, til å forhindre  senkomplikasjoner ved å være nøye med blodsukkeret mitt og holde det på et riktig nivå. Med vissheten om dette vil forhåpentligvis neste øyentime, om noen år, ha like positive resultater som forrige.

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: