Hva bør du spørre endokrinologen din om? Del 2

Hva bør du spørre endokrinologen din om? Del 2

Kristi Herje Haga
Kristi har hatt diabetes type 1 siden 2006. Hun er mamma til to gutter – Oliver (født i 2004) og Martinus (født i 2009). Kristi er opptatt av hvordan trening og kosthold positivt påvirker hennes mestring av diabetes.
Publisert første gang: 25.03.21 | Sist redigert: 26.06.23

Når du har diabetes type 1, er det viktig med regelmessig time hos en diabetesspesialist, også kalt en endokrinolog. For å få mest mulig ut av disse avtalene, er det best å være forberedt.

Jeg har laget en liste med spørsmål det kan være viktig å stille neste gang du skal til din endokrinolog. Kanskje passer ikke alle for deg og din diabetes, men jeg håper du kan få noen gode råd du kan bruke.

Annonse

Husk at timen hos legen er DIN time. Det er du som bestemmer innholdet. Har du noe du vil ta opp, er det lurt å gjøre det i starten av timen slik at du er sikker på å få svar. Ta med en penn og notisblokk med din personlige agenda og skriv ned alt du vil spørre om. Husk at legen er der for å hjelpe deg på best mulig måte

1. Hvilke nye insulin, medisiner og teknologi er i horisonten?

Nye typer insulin som fungerer bedre og raskere, kommer stadig på markedet. Det samme gjelder teknologiske løsninger som gjør livet og hverdagen enklere for oss med diabetes. Spør din endokrinolog om det nyeste på markedet.

LES OGSÅ: Endelig er ny teknologi tilgjengelig

2. Er det andre medisiner jeg bør ta?

Noen ganger er ikke insulin nok. Særlig for dem med diabetes type 2 kan det være andre medisiner som kan være aktuelle. Har du forhøyet kolesterol kan statiner være aktuelt. Også vitaminer er det flere med diabetes som trenger tilskudd til.

3. Hvordan regulerer jeg kostholdet mitt?

Kosthold er en hjørnestein i diabetesbehandling, og det er viktig å ha kontroll på hva du får i deg. Gjennomgå med legen din hva du normalt spiser i løpet av en dag og se om du må gjøre noen endringer i forhold til hvordan du synes det er å regulere blodsukkeret. Kanskje er det noen matvarer du må være forsiktig med?

Annonse

Mange med diabetes har utfordringer i forhold til mat. Unge mennesker med diabetes er nesten dobbelt så sannsynlig å utvikle en spiseforstyrrelse enn personer uten diabetes. Om nødvendig kan en endokrinolog henvise deg til ernæringsfysiolog.

LES OGSÅ: Smart kosthold for en sunn og sterk kropp

4. Hvordan kan jeg trene trygt og effektivt?

Trening er avgjørende for god diabetesbehandling, men det er ikke alltid lett å holde motivasjonen oppe. Snakk med din endokrinolog om nye treningsideer for inspirasjon. Kanskje har du akkurat kommet i gang med treningen, eller sliter med høyt eller lavt blodsukker under trening? Sørg for å spørre endokrinologen din om hvordan du bedre kan justere matinntaket og insulin for å lykkes bedre med treningen.  

LES OGSÅ: Tilbake på trening? Ikke gå i fella!

5. Hva er det beste jeg kan gjøre akkurat nå for å forhindre komplikasjoner?

Hvis ditt langtidsblodsukker og generelle diabetesbehandling ikke samsvarer med dine mål, er det på tide å lage en handlingsplan med legen din. Spør hva du kan gjøre i dag for å forhindre komplikasjoner i fremtiden. Uansett hva rådet er, sørg for at du kan holde fast ved det, og få det til å il passe inn i din livsstil og mål for det lange løp.

Finn de spørsmålene som passer for deg og ta de med til din neste endokrinologavtale for å få mest mulig ut av din (og legens) tid. Godt regulert diabetes starter med å stille gode spørsmål, så sørg for at du er forberedt og klar til å ta ansvar for din diabetes og helse!

Her kan du lese Del 1

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: