Hva bør du spørre endokrinologen din om? Del 1

Hva bør du spørre endokrinologen din om? Del 1

Kristi Herje Haga
Kristi har hatt diabetes type 1 siden 2006. Hun er mamma til to gutter – Oliver (født i 2004) og Martinus (født i 2009). Kristi er opptatt av hvordan trening og kosthold positivt påvirker hennes mestring av diabetes.
Publisert første gang: 25.03.21 | Sist redigert: 26.06.23

Jeg har laget en liste med spørsmål det kan være viktig å stille neste gang du skal til din endokrinolog. Kanskje passer ikke alle for deg og din diabetes, men jeg håper du kan få noen gode råd du kan bruke.

Når du har diabetes type 1 er det viktig med regelmessig time hos en diabetesspesialist, også kalt en endokrinolog. Vanligvis har man en slik legetime minst en gang i året for oppfølging, blodprøver og for å fornye resepter. For å få mest mulig ut av disse avtalene, er det best å være forberedt.

Annonse

Husk at timen hos legen er DIN time. Det er du som bestemmer innholdet. Har du noe du vil ta opp, er det lurt å gjøre det i starten av timen slik at du er sikker på å få svar. Ta med en penn og notisblokk med din personlige agenda og skriv ned alt du vil spørre om. Husk at legen er der for å hjelpe deg på best mulig måte

1. Ta med blodsukkerdata

Det er viktig å ta med deg blodsukkerdataene dine fra den kontinuerlige glukosemonitoren (CGM) eller blodsukkerapparatet. Mange telefonapper kan også dele disse dataene direkte med endokrinologens kontor.

2. Hvordan er langtidsblodsukkeret mitt?

Alle med diabetes er forskjellige, men å vite hvordan diabetesbehandlingen din står i forhold til målene dine er svært viktig. Endokrinologer vil vanligvis bestille blodprøver et par uker før timen, inkludert hbA1c (langtidsblodsukker), som måler gjennomsnittlig blodsukker i løpet av de siste 3 månedene. Spør din endokrinolog om hva ditt langtidsblodsukker er hvis han/hun ikke nevner det.

Kanskje du planlegger å bli gravid i nær fremtid som krever en mye lavere hbA1c. Eller kanskje du prøver å finne ut hvorfor du har mye lavt blodsukker og lurer på om du kan øke langstidsblodsukkeret?  

Uansett hva ditt diabetesmål er, sørg for at de passer der du er i livet.  

Annonse

LES OGSÅ: Jeg har sluttet å måle blodsukkeret

3. Ser resten av blodprøvene fine ut?

En komplett blodprøvetaking måler mer enn bare en hbA1c. Du bør sjekke stoffskiftet, protein i urin, vitamin D-nivåer, kolesterol (HDL og LDL) og hvite og røde blodlegemer. Det kan være andre blodprøver som kan være viktig for de å ta.

Både Hashimotos og Cøliaki er vanlige hos personer med type 1 diabetes og bør sjekkes jevnlig.

LES OGSÅ: Så ofte bør du måle hbA1c

4. Bør jeg justere doseringene?

Sliter du med mange høye og/eller lave blodsukker, eller alltid går høyt eller lavt etter måltider eller trening? Eller har du andre utfordringer med høye og lave blodsukker? Da er endokrinologen den perfekte fagpersonen å diskutere dette med. Endokrinologen hjelpe deg med å justere korreksjonsfaktoren, insulinfølsomheten, insulin- og karbohydrat forholdet og basaldosene.

Dette kan være spesielt nyttig hvis du nylig har endret livsstilsvaner. For eksempel kosthold eller treningsrutine, er gravid eller planlegger å bli gravid.

LES OGSÅ: 5 grunner til endret insulinbehov

5. Hvordan kan jeg gjøre justeringer mellom legebesøkene?

Å se legen og stille spørsmål består av en svært liten del av tiden du lever med diabetes.

Si at du er syk og trenger å øke mengden insulin du tar. Eller du trener for en maraton, og plutselig er ekstremt insulinfølsom. Dette er den ideelle tiden å spørre endokrinologen din når og hvordan du kan justere insulindoser og korreksjoner selv.

Det er også nyttig å vite hvor tilgjengelig legens kontor vil være. Kan du kontakte dem mellom besøk for rask veiledning eller råd? Tar de telefonen i helgene? Sender de e-post, tekst eller bruker de en pasientportal? Hvordan kan du nå dem i en nødssituasjon?

LES OGSÅ: Slik er bloggernes nye hverdag

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: