Pumpeproblemer – en ubehagelig opplevelse

Pumpeproblemer – en ubehagelig opplevelse

Thomas Tjelta
Thomas er født i 1992, har tidligere studert og jobbet med IT og tar for tiden en lektorutdanning på Universitetet i Agder. Han er opptatt av en sunn livsstil, og å kombinere kosthold og trening med et balansert sosialt liv. På bloggen skriver Thomas om hvordan han tilpasser diabetes på reise og i dagliglivet, samt forskningsbaserte innlegg
Publisert første gang: 01.10.20 | Sist redigert: 14.02.22

25.08.2020 – 22:50. Blodsukkeret har vært stabilt hele ettermiddagen. Jeg slapper av og ser på serie. Aner fred og ingen fare. Når jeg tar opp pumpen fra lommen ser jeg at ringen som skal holde reservoaret på plass i pumpen henger løst på ledningen. Dette har jeg aldri opplevd før, hva gjør jeg nå?

Det er to uker siden jeg flyttet til ny leilighet, og jeg vet derfor ikke akkurat hvor skrivet fra sykehuset angående pumpen ligger. Men jeg husker at det sto noe om at pumpe ringen kunne løsne på insulinpumpen. Og at man da ikke skulle bruke pumpen, fordi den kunne gi for mye, eller for lite insulin.

Annonse

Blodsukkeret er heldigvis stabilt for øyeblikket, men det skaper selvfølgelig bekymring. Det er en time siden jeg hadde siste måltid og satte insulin. Det er ikke lenge til jeg egentlig har tenkt til å legge meg. Hva om det har blitt satt for mange enheter?

LES OGSÅ: Hvor bør insulinpumpen plasseres?

Telefon til legevakt

For å være sikker ringte jeg legevakten. De ga råd om å følge skriv, og å eventuelt komme inn for å hente ut sprøyter til behandling. Ja, jeg vet godt at man alltid skal ha sprøyter liggende, men etter flytting var jeg redd for at alt av insulin jeg hadde var ødelagt av varme – jeg hadde derfor kun hetteglass liggende. Jeg ble rådet til å følge nøye med på blodsukkeret, og eventuelt komme inn på legevakten hvis blodsukkeret gikk for høyt. Skulle det på den andre siden gå for lavt ble jeg bedt om å ringe ambulanse.

LES OGSÅ: Vanntett insulinpumpe

“Søvnløs” natt

Siden jeg spiste klokken 22, og vet at insulinet jeg bruker for øyeblikket har en virketid på ca. 4 timer for min del, valgte jeg å sitte oppe til klokken 02:00 for å følge med på blodsukkeret. Verdiene holdt seg stabile. Jeg satt på alarm klokken 05:00 for å sjekke dem igjen, og ny alarm klokken 08:00. Natten gikk forsåvidt greit med tanke på blodsukkerverdier. Det sank aldri for lavt, og på det høyeste hadde jeg 9.9. På tross av dette sov jeg utrolig dårlig på grunn av frykten for at det skulle gå lavt eller høyt.

Annonse

LES OGSÅ: Ekstra byrde med pumpe og CGM?

Løsningen

Neste dag var det første jeg gjorde å dra på apoteket for å hente ny insulin. Jeg har ikke hatt langtidsvirkende på lang tid på grunn av pumpe, og måtte derfor ringe lege for å få ny resept. Deretter tok jeg kontakt med behandlingshjelpemidler på Sørlandet sykehus, som ga meg beskjed om at ny pumpe kommer i løpet av 2-3 dager. MYE raskere enn det jeg forventet. Alt ordnet seg fort, og jeg fikk god hjelp både av diabetessykepleier og behandlingshjelpemidler.

Den 29.08 kom ny pumpe i posten. Jeg brukte penn ett par dager, og det var på sett og vis befriende å ikke ha en ledning koblet til kroppen 24/7. På den andre side opplever jeg mindre tilfredsstillende blodsukker kontroll når jeg bruker penn. Jeg har stort sett gode blodsukkerverdier, men jeg setter mange korreksjonsdoser for å oppnå stabilitet.

Legg gjerne igjen en kommentar hvis du har lignende opplevelser du vil dele! 🙂

LES OGSÅ: Sex uten slange – kobler du fra pumpen?

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: