Hvor bør insulinpumpen plasseres?

Hvor bør insulinpumpen plasseres?

Maria Jørgensen
Maria er født i 1994. Hun fikk diabetes type 1 i 2012, og bruker til daglig insulinpumpe. Maria er opprinnelig fra Sørum, men bor i Namsos og jobber som autorisert dyrepleier.
Publisert første gang: 20.02.20 | Sist redigert: 27.02.20
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

På fest, trening og til hverdags! Etter å ha vært pumpebruker i godt over fem år har jeg gjort meg noen erfaringer med mine favorittplasseringer av pumpen og andre plasser som ikke fungerer så godt.

Annonse

Siden jeg selv setter pris på slike erfaringer fra andre, vil jeg dele mine her. Pumpeplassering er (logisk nok) avhengig av hvor man setter tilførselskanylen. Jeg setter alltid mine i mageområdet/rundt navleregionen, så plasseringene mine har tatt utgangspunkt i det.

LES OGSÅ: Slik bruker du insulinpumpen mer diskret

Kjoletrøbbel

Rundt jul og nyttår er det flere anledninger hvor kjole kan være aktuelt for oss damer. Under årets julebord prøvde jeg for første gang å feste pumpen til låret med en tilpasset lomme med borrelåsfeste. På meg fungerte dette kun hvis jeg strammet borrelåsen så hardt at det ble ubehagelig. Hvis den ikke ble strammet tilstrekkelig, begynte den å skli ned når jeg gikk. Så dette fungerte ikke spesielt godt for meg. Den hadde kanskje fungert bedre uten strømpebukse da festet var dekket med gummi på innsiden for antiskli-effekt. Men dette har jeg ikke testet ut enda.

Plassering av pumpen kan fort bli en utfordring når man bruker kjole, men BH’en eller hoftepartiet (på strømpebuksen eller trusen) er en plass som ofte fungerer for meg. Men da går jeg som regel bort fra selskapet når jeg må ta den ut. Noen ganger bruker jeg en tettsittende shorts under kjolen, slik at det ikke er et problem å løfte kjolen med folk tilstede (annet enn at det kanskje ser litt rart ut…).

LES OGSÅ: AnnaPS – Det lille under

Annonse

Til hverdags

I det daglige har jeg nesten alltid pumpen festet til bukselinjen med slangen gjemt ned i buksa. Ulempen med dette er at slangen kan finne veien ut noen ganger. Men det medfører lite ekstra jobb å sette den tilbake. Fordelen er at den er lett tilgjengelig og er for meg en mer naturlig plass å hente den fram i det offentlige.

LES OGSÅ: Når insulinpumpen feiler

På trening 

Det finnes et treningsbelte for å ha rundt magen hvor man kan feste pumpen. Denne har jeg ikke prøvd selv, ettersom jeg synes det fungerer godt å ha den festet til sports-BH’en under trening. Jeg trener som regel alene eller med nære bekjente, så det å fiske den opp derfra synes jeg ikke blir et problem. Jeg synes også at pumpen er lettere å løsne fra en sports-BH enn en vanlig BH, så dette fungerer fint for meg.

LES OGSÅ: Insulinpumpe og trening på 1-2-3

Har du tips til andre gode plasseringer for insulinpumpen i det daglige eller ved formelle anledninger?

 

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: