Slik var min Norgesferie i nord

Slik var min Norgesferie i nord

Maria Jørgensen
Maria er født i 1994. Hun fikk diabetes type 1 i 2012, og bruker til daglig insulinpumpe. Maria er opprinnelig fra Sørum, men bor i Namsos og jobber som autorisert dyrepleier.
Publisert første gang: 07.08.20
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Vi tok tidlig ferie i år, og jeg kan allerede si at vi har hatt en flott Norgesferie. Vi tok turen til nord. Det var en litt annen opplevelse enn våre tidligere ferieturer. Denne gangen dro vi nemlig (nesten) så langt nord og øst som er mulig i landet vårt.

Annonse

Vi startet i Namsos og kjørte mye rundt om i Troms og Finnmark, blant annet til Nordkapp og Kirkenes. Siden vi reiste så langt (vi tilbakela totalt 600 mil på to uker), kjørte vi mye om kveldene og nettene. Det er jo så lyse dager i nord på grunn av midnattsola, så døgnrytmen vår endret seg raskt.

Ulempen med å kjøre så sent, er jo at alle butikker er stengt. Derfor var det viktig for oss å handle nok mens vi hadde sjansen. Man vil helst unngå å sitte uten mat midt på natten hvis man skulle få føling.

LES OGSÅ: Norgesferie? Kanskje ekstra positivt for oss med diabetes?

Stort fylke!

For oss med diabetes er det ganske greit å vite om disse avstandene, for man kan nemlig kjøre milevis uten å se en eneste butikk!

Fylket, som tidligere het Finnmark, var mye større enn vi så for oss. Nordkapp næringshage har laget en filmsnutt som viser hvor stort det tidligere fylket faktisk er sammenlignet med andre fylker. Dette fikk vi med oss etter vi kom hjem, såklart.

For oss med diabetes er det ganske greit å vite om disse avstandene, for man kan nemlig kjøre milevis uten å se en eneste butikk! De fleste av oss har heldigvis et lite følingsmatlager i bilen. Det kommer godt med i slike tilfeller.

Annonse
Maria på ferie i Nord-Norge

Foto: Maria Schmidt

LES OGSÅ: Slik unngår du diabetestrøbbel i ferien

Lite fysisk aktivitet

Siden det ble så mye kjøring, ble det også mye stillesitting. De dagene vi gikk fjellturer i tillegg til å kjøre var blodsukkeret mye enklere å håndtere enn de dagene vi nærmest kun kjørte. Fysisk aktivitet påvirker blodsukkeret mitt mye, og det merkes spesielt i slike tilfeller.

Finnmark har mye vidder og det var ikke det beste været mens vi var der, så det var ikke like fristende for oss å gå mange turer der. Hadde vi hatt bedre tid, ville jeg nok prioritert flere turer på dagene våre der, for blodsukkeret sin del.

LES OGSÅ: Tips til underholdning i ferien

Oppbevaring av insulinet

På lange bilturer er det viktig å planlegge hvordan man skal pakke og oppbevare insulinet. Tidligere har jeg brukt en kjølebag. Men ettersom den mangler aktiv kjøling, vil den raskt ha lite effekt i sommervarmen. I år kjøpte vi en aktiv kjøleboks. Det angret vi ikke på et sekund!

Det var kjempefint å kunne oppbevare insulinet kaldt hele turen, og i tillegg kunne bruke det til matvarer og drikke. Vi hadde med aggregat slik at vi kunne holde insulinet kjølig på de varme nettene også.

Alt i alt var Norgesferien helt herlig, og vi koste oss masse. Skal du også ta turen til nord, vil jeg anbefale dette; ta med en aktiv kjøleboks, og ha nok mat i bilen til alle tider. Sett av tid til turer eller annen fysisk aktivitet, og beregn ekstra tid – Finnmark er større enn mange tror!

Maria på ferie i Nord-Norge

Foto: Maria Schmidt

LES OGSÅ: Insulinpumpe på stranda – hva må du tenke på?

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Registrer for nyhetsbrev
5/5 1 tilbakemelding
Del: