Slik kan også du bli glad i fysisk aktivitet

Slik kan også du bli glad i fysisk aktivitet

Bidragsytere
Dette er innhold laget av forfattere fra vårt internasjonale nettverk.
Publisert første gang: 27.08.20
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Jada, jada, vi vet at mosjon er bra for oss, likevel føles det ofte som et ork. Men slik trenger det ikke være. Det er faktisk mulig å bli glad i fysisk aktivitet, og gjøre det til en vane i hverdagen.

Annonse

Vi vet alle at det er viktig med fysisk aktivitet – det har vi hørt mange ganger. Og for mange av oss føles det bare som om trening er et av livets mange kjedelige «burde-burde». Men hva om vi så på det på en annen måte? Hva om det ikke føltes så mye som et ork, men mer som noe gøy å gjøre, noe du ser frem til fordi det får deg til å føle deg bra.

Sett av et øyeblikk til å tenke gjennom hvilke ting du liker å gjøre for moro skyld, og skriv det gjerne ned. Hvordan ser listen din ut? Liker du best å henge med venner og familie? Utforske nye steder eller prøve nye ting? Liker du best å være inne eller ute?

Din aktivitetsplan eller treningsprogram bør gjenspeile deg og dine interesser, i tillegg til å ta hensyn til din fysiske tilstand og hva du har som treningsmål. Alle disse tingene kan hjelpe deg med å finne ut hvilken type treningsaktiviteter som passer for deg.

På listen nedenfor finner du flere forslag til aktiviteter. Velg noen få ting som høres ut som morsomme ut for deg, eller kom med noen helt egne forslag.

LES OGSÅ: Min oppskrift på en god treningsøkt

Annonse

Slik blir du glad i fysisk aktivitet

Start forsiktig og økt etter hvert

Ifølge Helsemyndighetene bør vi alle sørge for minst 30 minutters aktivitet hver eneste dag, for helsen sin skyld. Dersom målet ditt er å gå ned i vekt kan du fint øke dette til 45-60 minutter. Men ikke gap over for mye, det viktigste er at du klarer å gjennomføre. Kanskje har du ikke vært så aktiv på en stund? Det går bra, da bare starter du forsiktig. Ta alltid hensyn til din egen fysiske form.

Hvis du har valgt deg en aktivitet eller to i tabellen over, kan du starte med å gjøre disse i 5 til 10 minutter om dagen, og gradvis øke etter hvert som du blir i bedre form.

Tror du ikke du kan finne tid til 30-60 minutter hver dag? Husk at du ikke må gjøre alt på en gang, prøv å dele det opp i tre små økter på 10 minutter. Ta hunden ut på en luftetur, sykle rundt i nabolaget, hold en dansefest med familien etter middagen. Hvis du setter av 10 minutter etter hvert måltid for eksempel, er du på god vei.

LES OGSÅ: Blodsukkeret som motivasjon til å trene

Slik gjør du fysisk aktivitet til en vane

Husk at å få mer fysisk aktivitet inn i livet sitt er en prosess som utvikler seg over tid. Hvis du ikke er vant til å være særlig aktiv er det viktig at du ikke går for hardt ut i starten. Skal du gjøre fysisk aktivitet til en vane så er det lurt å starte forsiktig, og gradvis øke etter hvert som formen blir bedre.

Slik kan også du bli glad i fysisk aktivitet

En tur med hunden er et fint eksempel på hvordan man kan få litt mosjon inn i hverdagen. Illustrasjonsfoto: Getty images.

5 ting som gjør fysisk aktivitet til en vane:

1. Sett deg realistiske treningsmål
Kanskje ønsker du å gå ned et par kilo, eller å kunne gå opp to trapper uten å bli anpusten, eller bare føle deg bedre når du våkner. Å sette seg flere mindre mål er smart, små mål er nemlig lettere å nå, og vil derfor øke mestringsfølelsen.

2. Velg aktiviteter du liker
Ta hensyn til din egen personlighet – foretrekker du å være aktiv sammen med andre mennesker så kan du velge å trene med en partner, bli med i et lag eller delta i en klasse. Prøv gjerne også en rekke forskjellige aktiviteter for å holde ting interessante.

3. Ha gode sko og treningsklær
Riktig utstyr, klær og sko kan hjelpe deg med å forhindre skader. Dette gjelder spesielt godt tilpassede sko som ikke gnisser eller gir deg gnagsår. Det er heller ikke dumt å ha med din medisinske ID-kode, kjede eller armbånd, bare i tilfelle.

4. Vær forberedt på blodsukkersvingninger
Ha alltid en form for karbohydrater tilgjengelig mens du trener, i tilfelle blodsukkeret faller og du trenger å stabilisere det. Husk også å drikke vann, ha derfor alltid en vannflaske hendig.

5. Følg med på framgangen din
Skriv ned dine mål og prestasjoner – og ikke glem å feire fremgangen din underveis. Få støtte og oppmuntring fra dine venner og familie ved å dele dine prestasjoner med dem, det kan gjøre underverker for å holde deg på sporet.

LES OGSÅ: Selv LITT aktivitet har en positiv effekt på diabetes type 2

Snakk om trening med helsepersonell

Før du starter et aktivitetsprogram kan du snakke med din fastlege, diabetessykepleier eller annet helsepersonell om hvilke typer trening, og hvor mye trening som passer for deg. I tillegg kan du også diskutere spesielle hensyn som:

  • Hvor ofte bør du sjekke blodsukkeret mens du trener
  • Hvis/når du skal spise, før eller etter trening
  • Hvordan vite om/når du skal slutte å trene
  • Når du skal ringe legen

LES OGSÅ: Trappetrening – enkelt og effektivt (med video)

Kilder:
– Diabetes Diet, Eating, & Physical Activity. National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases [Internet]. 2016 Nov 22 [cited 2018 Jan 8]. Bethesda, MD.  
Realistic Goal Setting Helps People Stick with Exercise. Medical News Today [Internet]. 2005 Jun 4 [cited 2018 Jan 8]. Brighton, UK.

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: