Livet i lockdown har gitt meg bedre blodsukker (Del 1)

Livet i lockdown har gitt meg bedre blodsukker (Del 1)

Marte Haaje Jacobsen
Født i 1991, og fikk diabetes type 1 i 1996. Jeg har erfart hvor vanskelig det er å være kronisk syk, og samtidig være den typiske "flinke piken" med en hektisk timeplan. Utdannet jurist, og lidenskapelig opptatt av å reise.
Publisert første gang: 28.05.20
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Det er nå åtte uker siden koronakrisen ble en realitet for oss noe naive nordmenn. Men på tross av alt det negative, har en innskrenket hverdag faktisk hatt en svært positiv effekt på blodsukkeret og stressnivået mitt.

Annonse

Vi forstod nok ikke helt hvor alvorlig dette viruset var før vi så Erna Solberg på pressekonferansen den 12. mars. Livet ble rett og slett snudd opp ned for alle.

Det trygge og kjente vi alle er så glad i ble plutselig noe nytt og ukomfortabelt, og ingen visste vi hvordan dette ville gå. Det eneste vi visste var at det var et stort inngripende tiltak som var over oss, og det døde hundrevis av mennesker i Europa hver eneste dag av Covid-19.

Vi leste i mediene og så pressekonferanser på TV. Artiklene ble verre og verre, og når jeg leste at leger i Italia fortalte at de ikke hadde kapasitet til å prioritere syke mennesker over 65 år, da ble jeg rett og slett livredd.

Vi har vært mange redde mennesker i Norge de siste ukene..

LES OGSÅ: Hvorfor er personer med diabetes i risikogruppen for COVID-19?

Annonse

Livet snudd på hodet

Vi vet enda ikke hvordan dette vil gå, men den 7. mai ble det lempet på noen av de strenge kravene, og skolene er nå på vei til å åpne igjen. Det er for tidlig å si noe om hvor lang tid dette vil ta, eller når vi er tilbake til «normalen» vi er så altfor glade i. Enn så lenge ser det ut til å gå rett vei, sakte men sikkert.

Hvordan livene våre under disse omstendighetene er, kommer naturligvis an på den situasjonen man er i og hvilken jobb man har. En ting vi derimot vet er at alle i en eller annen grad har blitt, og blir fortsatt, påvirket av dette.

Vi har eksempelvis allerede opplevd at det har vært medisinmangel på apotekene, vi som alltid har tilgjengelig viktige medisiner som kjøpes med blå resept. Det skapte mye frykt, og da spesielt når det ble rasjonering på kjøp av medisiner.

LES OGSÅ: Mitt fristed – hvordan finne roen i en hektisk hverdag

Stressnivået har gått ned under lockdown

For min del opplever jeg denne situasjonen som delvis positiv. Jeg jobber til vanlig ekstremt mye, og har slitt med et vanvittig høyt stressnivå i mange år. Det begynte i starten av studietiden, og har egentlig ikke blitt noe bedre etter jeg begynte å jobbe etter endt utdannelse. Det har påvirket blodsukkeret mitt i stor grad, og det har jeg skrevet om i flere tidligere innlegg.

livet i lockdown har gitt meg bedre blodsukker sier Marte, som nå har hjemmekontor

Foto: Pivat.

Men slik situasjonen er nå har stressnivået mitt gått betraktelig ned de siste ukene. Det påvirker naturligvis også blodsukkeret mitt på en veldig positiv måte.

Jeg føler rett og slett at jeg får puste på en annen måte enn tidligere, hvor jeg har levd etter de typiske faktorene «skulle – burde – kunne», som har gitt en følelse av at det jeg gjør aldri har vært bra nok. Det har nå blitt bedre, og de siste ukene har vært en ny opplevelse!

LES OGSÅ: 5 gode tips til hvordan senke langtidsblodsukkeret

En innskrenket hverdag gir færre stressmomenter

Nå som jobb er det eneste jeg har mulighet til å gjøre i løpet av en dag, og alt annet har blitt satt på vent, er det naturlig at det blir noe tid igjen i løpet av en dag, og jeg kan prioritere annerledes enn før. Jeg jobber normalt veldig mye, i tillegg til sosialt samvær med venner og andre ting som tar mye tid i hverdagen. Men nå som det kun er jobb i fokus har jeg igjen fått litt bedre tid til å prioritere meg selv. Det er en ny og herlig følelse.

Korona har rett og slett gjort meg litt godt, jeg har endelig fått mulighet til å ta livet mitt litt «tilbake» fra mitt vanlige stressende og kontrollerende selv. Jeg er nemlig et menneske med ekstremt stort behov for kontroll, og det tærer på både psyke og blodsukker til tider. Det har heldigvis sluppet noe taket nå, og jeg puster igjen.

Jeg har jo ikke mulighet til å kontrollere dette, og det føles godt.

Men ikke misforstå meg. Dette er mine tanker og følelser, og hvordan det påvirker mitt liv. Jeg vet at veldig mange blir negativt påvirket av dette, som har mistet kjære og nære, og som har tapt store summer med penger. Jeg føler virkelig med dere. Jeg bekymrer meg over alle som er syke, de som virkelig er alvorlig syke, alle de i risikogrupper, barna i verden, de eldre og naturligvis over økonomien. Ikke bare den norske økonomien, men også verdensøkonomien.

Vi vet at denne krisen ikke kan pågå i altfor lang tid, før det får fatale konsekvenser.

Les mer om de positive effektene denne spesielle tiden har hatt på livet mitt, i del 2 og 3 av denne artikkelserien.

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: