Hvorfor er personer med diabetes i risikogruppen for COVID-19?

Hvorfor er personer med diabetes i risikogruppen for COVID-19?

Thomas Tjelta
Thomas er født i 1992, har tidligere studert og jobbet med IT og tar for tiden en lektorutdanning på Universitetet i Agder. Han er opptatt av en sunn livsstil, og å kombinere kosthold og trening med et balansert sosialt liv. På bloggen skriver Thomas om hvordan han tilpasser diabetes på reise og i dagliglivet, samt forskningsbaserte innlegg
Publisert første gang: 01.05.20
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Som de aller fleste av dere sikkert allerede vet så er vi som har diabetes i risikogruppen når det kommer til koronavirus. Dette gjelder alle diabetes diagnoser. Men hvorfor er vi i risikogruppen?

Annonse

Ifølge American Diabetes Association er det ikke nok data til å si noe om personer med diabetes har større risiko for å bli smittet av COVID-19. De skriver videre at personer med velregulert diabetes ikke har større sjanse for å utvikle alvorlig sykdomsforløp som følge av COVID-19.

LES OGSÅ: Koronakrisen: Bekymringene påvirker diabetesen

Usikkerhet rundt risiko for smitte

FHI skriver på sine nettsider: “Det er særlig eldre personer med risikofaktorer som kan få alvorlig forløp av covid-19 sykdom, og risiko for alvorlig sykdom øker med økende alder og flere risikofaktorer. Det er usikkert om norske pasienter med kroniske sykdommer som er godt behandlet har forhøyet risiko for alvorlig sykdom.”

Sykdomsforløpet varierer fra person til person, og det er lite sikkerhet i forhold til hvorfor noen personer får mye verre symptomer enn andre. Uansett om eldre er spesielt utsatt, og har større sannsynlighet for å få alvorlige komplikasjoner, ser man også yngre pasienter som ender på intensivavdelingen.

LES OGSÅ: Koronavirus: Status fra Roche og gode råd til personer med diabetes

Annonse

Et komplekst sykdomsbilde

Alle personer med diabetes har et allerede komplekst sykdomsbilde. På tross av om det er andre underliggende risikofaktorer eller ikke. Vi lever i en tilstand hvor blodsukkeret konstant må reguleres gjennom riktig medisinering, mosjon, kosthold og viljestyrke.

De fleste av oss har følt på hvor uhåndterbare blodsukkerverdiene kan være ved en vanlig influensa eller forkjølelse. Vi er derfor en mer utsatt gruppe, og bør passe ekstra på den kommende tiden.

Det er en spesiell og krevende situasjon hele verden strever med for øyeblikket. Men husk at vi jobber mot dette sammen. Følg rådene som er gitt til personer i risikogrupper fra FHI og ta vare på deg selv og dem rundt deg.

LES OGSÅ: Ny hverdag, rutiner og forholdsregler med diabetes

Kilder:
www.fhi.no

www.diabetes.org

www.fhi.no

www.diabetes.org

helsenorge.no

www.cdc.gov

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Registrer for nyhetsbrev
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: