Føler meg ikke syk selv om jeg har diabetes

Føler meg ikke syk selv om jeg har diabetes

Emilie Kleven
Født i 1995 og oppvokst i Brumunddal. Fikk diabetes i 2003 da jeg var 9 år gammel. Jeg ønsker å dele mine erfaringer og tanker rundt det å leve med en kronisk sykdom, både på godt og vondt. Håper at dette kan bidra til å skape større åpenhet og kunnskap rundt det å leve med diabetes.
Publisert første gang: 01.05.20 | Sist redigert: 31.05.21
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

For oss som lever med diabetes, kan noe så vanlig som en influensa være utfordrende med tanke på blodsukkerregulering. Men hva da med et virus, som har utviklet seg til en pandemi, sprer seg raskt og til og med fører til dødsfall? Det er ikke rart mange med diabetes blir bekymret.

Selv har jeg forholdt meg ganske rolig til det hele. Jeg har fulgt rådene fra myndighetene, og har nok også vært litt ekstra påpasselig, da jeg med min diabetes type 1 er definert til å være i risikogruppen.

Annonse

Til vanlig verken definerer jeg, eller føler jeg meg «syk», selv om jeg har diabetes. På jobbintervjuer nevner jeg det om det føles naturlig, men understreker at det ikke nevneverdig vil påvirke min utførelse av jobben. Klart, jeg kan være preget av følinger eller høyt blodsukker, men jeg har det stort sett under såpass god kontroll at det ikke har vært noe hinder for meg i arbeidslivet.

Jeg er ved god helse ellers og er sjelden syk. Likevel. Det at jeg under denne pandemien er en av de gruppene som er definert til å være i risikogruppen, syntes jeg først var skremmende. Derfor har det vært betryggende at både FHI, Diabetesforbundet og Lev med diabetes har vært tidlig ute med god informasjon.

LES OGSÅ: Oppfordringer fra Helfo skal sikre nok medisiner til alle

Rart å være i risikogruppen når jeg føler meg så frisk

Jeg blir beroliget når jeg på Diabetesforbundet sine sider kan lese at:

«Du er ikke mer utsatt for smitte enn andre dersom du ikke også har andre sykdommer eller nedsatt immunforsvar. Dette gjelder alle typer diabetes. Men enkelte med diabetes kan bli mer alvorlig syke hvis de først blir smittet med koronavirus. Derfor er det viktig å unngå smitte» og at «en velregulert diabetes uten tilleggssykdommer, trolig ikke gir økt risiko for alvorlig forløp av sykdom. Her vil koronavirus først og fremst innebære utfordringer med å regulere blodsukkeret ved feber».

Annonse
Føler meg ikke syk selv om jeg har diabetes skriver Emilie.
Foto: Privat.

Jeg er glad for at jeg ellers er frisk og sjeldent syk, og tenker på de som har en mer uregulert diabetes, av ulike grunner har nedsatt immunforsvar eller er ekstra bekymret i disse tider. Jeg synes nesten det er rart å være i risikogruppen når jeg føler meg så frisk ellers.

I tillegg leste jeg på en Facebookgruppe om en voksen mann med diabetes type 1 som hadde blitt smittet. Han skrev at han hadde opplevd det som mer utfordrende å håndtere diabetesen under en vanlig influensa. Klart, som han også sier, dette er hans individuelle opplevelse, og andre kan oppleve det annerledes. Likevel synes jeg det er betryggende å lese.

LES OGSÅ: Korona, karantene og kronisk sykdom

Vi med diabetes vet godt hvordan våre valg påvirker helsa

Jeg støtter også det psykolog Jon Haug sier i et intervju med Diabetesforbundet, hvor han skriver at de som lever med diabetes på mange måter er en ressurs og har mange fordeler i denne spesielle tiden:

«Folk med diabetes vet allerede at det de gjør har konsekvenser. De har erfart at det både er fornuftig og nødvendig å tenke på hvordan deres valg påvirker helsa. De vet for eksempel hvor viktig det er å følge rådene fra helsepersonell».

Nå som skolene åpner igjen i slutten av april, skal jeg som mange andre lærere på 1-4 trinn, i utgangspunktet, tilbake i jobb. Diabetsforbundet skriver at «barn og unge under 25 år med godt regulert diabetes, kan gå i barnehage og på skolen». Siden jeg er i risikogruppen vil jeg vil forhøre meg med både min lege og leder før jeg tar beslutningen om jeg møter fysisk opp på jobb igjen når skolene delvis åpner, eller fortsetter med hjemmekontor.

Uansett vil jeg følge de retningslinjene myndighetene kommer med for skolene og håper at dette vil sikre at det er trygt for både barn og voksne å oppholde seg der.

LES OGSÅ: Koronavirus og diabetes: Tips fra mySugr om risiko og tiltak

Kilder:
Diabetesforbundet: Derfor er personer med diabetes en ressursgruppe under koronakrisen
Diabetesforbundet: Her finner du svar om diabetes og koronavirus

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: