Koronavirus og diabetes: Tips fra mySugr om risiko og tiltak

Koronavirus og diabetes: Tips fra mySugr om risiko og tiltak

Bidragsytere
Dette er innhold laget av forfattere fra vårt internasjonale nettverk.
Publisert første gang: 03.04.20
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Her hos oss i mySugr har vi fulgt koronaviruset nøye, både fordi så mange av våre teammedlemmer er mennesker som lever med diabetes, men også på grunn av vår globale rekkevidde. Vi ønsker å hjelpe deg med å forstå hva risikoen er for personer som lever med diabetes og hvordan du kan være best forberedt.

Annonse

Skrevet av teamet i mySugr

Det har gått nesten tre måneder siden Verdens helseorganisasjon (WHO) for første gang rapporterte om koronavirus-sykdommen (COVID-19) 31. desember 2019 i Wuhan, Kina. I løpet av denne tiden har viruset spredd seg i et alarmerende tempo over hele verden.

Som en del av Roche Diabetes har vi over 5000 mennesker som jobber (og reiser) over hele verden. Å holde våre ansatte friske er en topp prioritet. Vi har prøvd å være veldig gjennomsiktige ved å gi regelmessige oppdateringer til våre ansatte og gi generell veiledning så ofte vi kan.

LES OGSÅ: Koronavirus – Status fra Roche og gode råd til personer med diabetes

Har mennesker med diabetes en høyere risiko?

Koronavirus kan påvirke hvem som helst, men ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) ser det ut til at noen mennesker har en høyere risiko for å bli veldig syke av sykdommen. Disse inkluderer eldre voksne og mennesker som lever med alvorlig kroniske sykdommer som hjertesykdom, diabetes og lungesykdom.

Annonse

Jon Cohen, professor i smittsom sykdom ved Brighton og Sussex medisinske skole, forklarer hvorfor dette er tilfelle i et intervju med The Guardian:

«Lungene er den vanligste risikofaktoren fordi koronaviruset forårsaker en infeksjon i lungene, og når dette skjer fylles luftrommene med væske som er forårsaket av betennelse, noe som gjør hjertet jobber hardere» sier han og legger til:

«Pasienter med diabetes har ofte komplikasjoner som involverer hjertet, men også nyrene, og på samme måte kan enhver ekstra belastning på kroppen fra infeksjon føre til sekundære problemer i de organene».

Hva kan du selv gjøre for å forebygge?

Det er for øyeblikket ingen vaksine for å forhindre koronaviruset. Den primære metoden for å forebygge er å vaske hendene ofte og grundig, i minimum 20 sekunder. Dette tilsynelatende grunnleggende konseptet har vært en kilde til humor for mange, da det har blitt åpenbart at mange ikke var klar over riktig håndhygiene. For de som trenger en rask oppfriskning, forklarer Jimmy Kimmel det enkelt i denne videoen her:

I tillegg til håndvask, skisserer både WHO flere andre grunnleggende beskyttelsestiltak:

  • Oppretthold sosial distanse – ca. 2 meter mellom deg selv og andre mennesker
  • Unngå å berøre øyne, nese og munn
  • Lær hostehygiene – dekk munnen og nesen med albue eller lommetørkle når du hoster eller nyser

I tillegg til de forebyggende tiltakene som er beskrevet ovenfor, oppfordrer International Diabetes Federation (IDF) at personer som lever med diabetes gjennomgår hvordan de håndterer sykedager, og planlegge proaktivt fremover basert på retningslinjene deres. Spesielt for personer som lever med diabetes er det viktig å holde immunforsvaret i god form og ikke overse hverdagens gode vaner som:

  • Sørg for god søvn og nok søvn
  • Spis et sunt og variert kosthold med mye grønnsaker
  • Husk å drikke nok vann
  • Beveg kroppen din og få 30 minutter trening
  • Stress ned (ikke få panikk!)

LES OGSÅ: Koronakrisen – Bekymringene påvirker diabetesen

Hva bør du gjøre hvis du blir smittet?

For personer som lever med diabetes er det viktig å ta infeksjoner på alvor. Center for Disease Control (CDC) gir den mest oppdaterte og omfattende oversikten over hva du skal gjøre hvis du er syk.

Den viktigste tingen er å isolere deg hjemme under sykdommen din. Ikke gå på jobb, skole, offentlige områder eller ta offentlig transport.

Hvis du går til legen din, kan du ringe videre og informere dem om at du har eller kan ha COVID-19. Hold deg hjemme til du får beskjed om at du kan reise. Bruk en ansiktsmaske hvis du er syk (og bare hvis du er syk) for å beskytte de du kan komme i kontakt med.

LES OGSÅ: Ny hverdag, rutiner og forholdsregler med diabetes

Virusets fremtid

Når vi ser mot fremtiden, er det vanskelig å forutsi hva som vil skje. Mange ser for seg at når våren og sommermånedene nærmer seg, kan koronaviruset sette seg i baksetet i de varmere månedene, i likhet med influensa. Samtidig advarer andre om at selv om det kan avta i de varmere månedene, vil viruset komme tilbake så snart været skifter og det blir kaldere igjen. Neste vinter kan bli den store vinteren, og ekspertene tror vi for øyeblikket bare ser toppen av isfjellet.

Uansett hva som skjer, er det viktige nå å være bevisst på hvordan vi passer på oss selv og sikre at vi tar de nødvendige forholdsregler for å holde oss sunne.

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
1/5 1 tilbakemelding
Del: