Opplever du «Somogyi effekten?»

Opplever du «Somogyi effekten?»

Thomas Tjelta
Thomas er født i 1992, har tidligere studert og jobbet med IT og tar for tiden en lektorutdanning på Universitetet i Agder. Han er opptatt av en sunn livsstil, og å kombinere kosthold og trening med et balansert sosialt liv. På bloggen skriver Thomas om hvordan han tilpasser diabetes på reise og i dagliglivet, samt forskningsbaserte innlegg
Publisert første gang: 17.04.20 | Sist redigert: 18.01.22
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

I dag har jeg brukt tid på noe jeg liker; nemlig å sette meg inn i tema jeg ikke vet mye om relatert til diabetes. I prosessen kom jeg over en effekt jeg til tider opplever, som jeg ikke har hatt noe navn på før nå: «Somogyi effekten».

Jeg har lest om hormonbalanse og glukagon, reaksjoner på stress og dårlig søvn, samt en rekke andre temaer. I prosessen kom jeg over en effekt jeg til tider opplever, som jeg så langt ikke har hatt noe navn på. «Somogyi effekten», er kort fortalt er en respons på lave blodsukkerverdier.

Annonse

Hvordan reagerer kroppen på stress?

Reaksjonen vi har på stress er kompleks. Jeg vil her bare snakke om noen av de hormonelle endringene som skjer i en stresset situasjon. Hos en vanlig person vil kroppen forsikre seg om at nok sukker, eller energi, er lett tilgjengelig. Deretter skilles det ut adrenalin, kortisol og veksthormoner som signaliserer til leveren at den skal frigjøre glukose.

For en person uten diabetes vil dette hjelpe kroppens stressrespons ved at mer energi blir gjort tilgjengelig. På den andre siden kan det for personer med diabetes resultere i forhøyede blodsukkerverdier.

LES OGSÅ: Slik opplever jeg føling

Lavt blodsukker = stress

Det er viktig å få frem at dette er en teori. Dr. Michael Somogyi teoriserte at kroppen reagerer som beskrevet over når blodsukkeret er lavt. Kroppen opplever det som stress og setter i gang tiltak for å få blodsukkerverdiene opp på et “normalt” nivå. Problematikken ved dette er at mange i ettertid av en føling opplever det som kalles Somogyi effekten. Fordi mer adrenalin, kortisol og veksthormon er i omløp, så responderer cellene dårligere på insulin. Det oppstår tilsynelatende en insulinresistens.

Måten jeg opplever dette selv er at det til tider er vanskelig å få blodsukkeret stabilt etter at jeg har opplevd en føling, spesielt hvis jeg har gått lavere enn 3 mmol/l (54 mg/dl).

Annonse

LES OGSÅ: Føling igjen? Her er et knippe mulige årsaker til føling

Kontroversielt tema

Uansett om mange mener å oppleve denne effekten, så forblir det et kontroversielt tema. Det finnes begrenset, og tvetydig forskning. Eksperter er derfor uenige i hva som gjør at blodsukkeret har en tendens til å gå høyt etter lave blodsukkerverdier. Min oppfatning er at kontroverset ikke går på at effekten oppleves av mange personer med diabetes, men hva som er årsaken til effekten.

Er Somogyi effekten noe du opplever i hverdagen?

LES OGSÅ: Føling alene for første gang

Kilder:

www.diabetes.co.uk

www.medicalnewstoday.com

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: