Drikker du karbohydrater?

Drikker du karbohydrater?

Kristi Herje Haga
Kristi har hatt diabetes type 1 siden 2006. Hun er mamma til to gutter – Oliver (født i 2004) og Martinus (født i 2009). Kristi er opptatt av hvordan trening og kosthold positivt påvirker hennes mestring av diabetes.
Publisert første gang: 17.04.20 | Sist redigert: 01.12.23

Det er mange meninger om hva vi med diabetes skal spise og drikke. Jeg mener alle må finne hva som passer for seg siden diabetes er en individuell sykdom. Karbohydrater i form av drikke har vært en av mine utfordringer og noe jeg unngår.

I starten, da jeg fikk diabetes, hadde jeg mer enn nok med å sette meg inn i alt med målinger og sprøyter. Jeg var mindre opptatt av hva jeg spiste, selv om jeg så at maten påvirket blodsukkeret. Jeg spiste og drakk stort sett det jeg hadde lyst på og satt insulin deretter. Etter hvert som årene gikk ble blodsukkeret vanskeligere å regulere, særlig i forhold til raske karbohydrater. Jeg kuttet først ut mye av mat med raske karbohydrater, før jeg også kuttet drikke med sukker i.

Annonse

Drikker med sukker i tillater jeg meg kun ved føling, så hva drikker jeg når jeg ellers?

Tørstedrikke

Tidligere kunne jeg drikke en del juice, biola og kulturmelk. Juice har jeg kuttet helt ut og kumelk har jeg også kuttet ut etter jeg fikk påvist laktoseintoleranse. Juice er en drikke med mye karbohydrater, da den inneholder mye fruktsukker og jeg bruker det kun dersom jeg har føling.

Nå drikker jeg heller vann, kullsyrevann eller sukkerfri saft. Det finnes  et enormt utvalg av sukkerfri saft. Kullsyrevann med smak (uten karbohydrater) er det også mye av. Heldigvis er jeg glad i vann, men har alltid saft tilgjengelig.

LES OGSÅ: Balladen om den søte drikken

Til kos

Jeg elsker det sorte gull, altså Pepsi Max og Cola Zero. Det går noen liter i uka, men jeg prøver å begrense meg til helgene. Jeg kjører alltid til Sverige og handler brus. Jeg kjøper både halvannenliters flasker og bokser. Jeg har også kjøpt meg en kullsyremaskin som jeg bruker MYE. Jeg drikker den som den er, eller blander med sukkerfri saft eller andre konsentrater. Veldig økonomisk og miljøvennlig kontra å kjøpe kullsyrevann i butikken.

Annonse

LES OGSÅ: Brus eller lettbrus? Det er ikke bare kaloriene kroppen reagerer på

Alkohol

Alkohol er også en flytende kilde til karbohydrater. Når det kommer til alkohol, så drakk jeg heldigvis mest vin før jeg fikk diabetes. Jeg savner derfor ikke øl. Det holder jeg meg langt unna. Jeg kan ta en smak av andre bare for å teste, men jeg tør ikke drikke et helt glass med øl. Nå finnes det mange typer øl som har redusert innhold av karbohydrater, men disse synes jeg ikke smaker noe godt. Jeg er glad i en god drink, som for eksempel sangria. Den kan enkelt gjøres sukkerfri ved å bruke sukkerfri brus (solo super er veldig godt i sangria).

Når jeg kjøper vin så pleier jeg å gå for dem med lite sukkerinnhold. Slikt har de god peiling på på Vinmonopolet. På sommeren synes jeg cider er godt, og nå finnes det mange gode uten tilsatt sukker.

LES OGSÅ: Øl og vin blir høyt insulin

Varme drikker

Jeg elsker kaffe og synes det er godt med melk i kaffen. Jeg kan ta en liten skvett kumelk uten at det påvirker verken blodsukkeret eller laktoseintoleransen, men bruker helst plantemelk.

Det jeg bruker mest er sukkerfri mandelmelk. Den påvirker ikke blodsukkeret. Den er også super til å lage kakao av. Jeg mikser mandelmelk med et par suketter og rå kakaopulver. Varmer et par minutter i mikrobølgeovnen og har nydelig kakao som ikke påvirker blodsukkeret. Te drikker jeg også, helst uten noe som helst tilsetning.

Hva drikker du?

LES OGSÅ: Produkter jeg må ha – nesten daglig!

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: