5 matvarer som inneholder mer sukker enn du tror

Kristi Herje Haga
Kristi har hatt diabetes type 1 siden 2006. Hun er mamma til to gutter – Oliver (født i 2004) og Martinus (født i 2009). Kristi er opptatt av hvordan trening og kosthold positivt påvirker hennes mestring av diabetes.
Publisert første gang: 19.03.20 | Sist redigert: 16.11.22

Skjult sukker finnes der du minst aner det, og du skal være bevisst for å ikke gå på en real sukkersmell!

Hvis du ikke leser innholdsfortegnelsen på matvarer kan du fort få i deg mer sukker enn du er klar over. Jeg har tidligere delt et innlegg om skjulte sukkerbomber. Og stadig får jeg nye åpenbaringer i forhold til matvarer som inneholder sukker. Det puttes i nesten alt!

Annonse

1. Frokostblandinger

Jeg regner med at de fleste er klar over at enkelte frokostblandinger inneholder ekstreme mengder med sukker. Det gjelder ikke bare honnikorn, choco pops og andre blandinger med sukkerelaterte navn. Nei, også blandinger med navn som granola og fullkorn kan inneholde masse sukker.

Det viktigste du kan gjøre er å lese på innholdsfortegnelsen og holde deg til rene varer. Det er også enkelt å lage sin egen frokostblanding. Nettet florerer av gode oppskrifter uten sukker.

LES OGSÅ: Tips til sunne og kjappe middager

2. Energibarer

De siste par årene har markedet for energibarer eksplodert. Du finner dem stort sett over alt, i butikken, kiosken, bensinstasjonen og på treningsstudioet. De har mange navn, men de mest vanlige er energibarer og proteinbarer. Jeg er ikke så nøye på hva de heter, det viktigste er hva de smaker og inneholder. Noen skal gi raskt påfyll av energi og inneholder masse sukker.

Andre inneholder mye kunstig søtning og påvirker blodsukkeret minimalt. Les nøye hva baren inneholder før du spiser den.  Da slipper du å gå på en blodsukkersmell den ene eller andre veien.

Annonse

LES OGSÅ: Jeg måtte på sukkeravvenning 

frokostblanding, en av mange matvarer som inneholder mer sukker enn du tror
Illustrasjonsfoto: Getty images.

3. Ferdigmat

Jeg regner med at de fleste tyr til ferdigmat innimellom. Og det er helt ok. MEN det er viktig å vite hva den inneholder. Produsentene putter sukker i de utroligste retter. Her må man lese nøye på innholdslisten, helst før man kjøper maten. Jeg har opplevd sauser fulle av sukker, fiskeretter med masse sukker og grøt med sukker i selve grøten.

Produsentene er blitt flinkere til å merke mat med «Uten tilsatt sukker». Men pass på! Det kan være at den for eksempel inneholder masse fruktsukker som påvirker blodsukkeret like mye som sukker.

PRØV GJERNE: Enkelt å lage suppe fra bunn

4. Pastasaus

Ferdige pastasauser er en lettvint løsning på middagen de dagene det er travelt. Mange trenger bare å varmes før de skal spises. Her fins det mange produsenter på markedet, både sunne og usunne. Flere tilsetter unødvendige mengder med sukker og de bør man styre unna. De finnes gode sauser som ikke inneholder sukker.

Mitt beste tips til pastasaus med tomater, er å koke opp et par bokser med hermetiske tomater og tilsette løk, balsamico og hvitløk. Best blir den om den koker i noen timer. Men dersom du har dårlig tid så kan du eventuelt tilsette en sukett eller to. Det vil ta bort den litt sure smaken fra tomatene som forsvinner etter noen timer koking.

LES OGSÅ: Slutt å skremme varna med at de får «sukkersyke»

5. Nøtter med krydder

Jeg er veldig glad i nøtter og mandler. Det spiser jeg nesten hver dag. Men her er det mange ulike typer på markedet. Det beste er å kjøpe de i løsvekt naturelle, eller med skallet på. Problemene begynner når produsentene dypper nøttene i ulike krydder og blandinger med honning. Da vil sukkerinnholdet i posen øke betraktelig.

En av værstingene er chilinøtter. Spiser jeg peanøtter naturell trenger jeg ikke insulin, men spiser jeg chilinøtter må jeg fylle på med insulin. Mange av nøtteblandingene med krydder er veldig gode, men pass på å lese på pakken slik at du får satt riktig dose insulin. Selv foretrekker jeg nøtter i løsvekt eller posene med nøtter naturell.

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: