Viktig diabetesutstyr på tur!

Viktig diabetesutstyr på tur!

Kristi Herje Haga
Kristi har hatt diabetes type 1 siden 2006. Hun er mamma til to gutter – Oliver (født i 2004) og Martinus (født i 2009). Kristi er opptatt av hvordan trening og kosthold positivt påvirker hennes mestring av diabetes.
Publisert første gang: 06.02.20 | Sist redigert: 05.07.23

Hvor mye ekstra diabetesutstyr tar dere med på ferie? Jeg har aldri vært veldig nøye med å ta med masse ekstra. Noen dårlige erfaringer har fått meg til å bli flinkere.

Jeg leste et sted at man bør ta med seg dobbelt opp av det man trenger av diabetesutstyr når man reiser bort. Dette avhenger selvsagt av hvor lenge man blir borte og hvor man skal. Jeg har aldri tenkt så nøye gjennom hvor mye ekstra jeg skal ta med meg, men insulin (sprøyter) har jeg stort sett alltid hatt med ekstra av.

Annonse

Uten spisser på købenferga

I vår var jeg på tur til København med ferga fra Oslo. To overnattinger og jeg tenkte lite over at jeg burde ta med noe ekstra. To timer etter avgang merket jeg at jeg kun hadde med to sprøytespisser! Jeg foretrekker å skifte nål hver gang jeg tar sprøyte (ca syv ganger per dag) men kunne selvsagt overlevd på de to spissene jeg hadde med meg. «Heldigvis» har jeg en storesøster som var med på turen som også har type 1 diabetes. Hun har ALLTID med seg mer enn nok utstyr, også denne ganger. Redningen ble å få spisser av henne til resten av reisen.

LES OGSÅ: Tips til deg som skal ut å reise

Uten blodsukkerapparat på fjellet

I høstferien var barna og jeg på hytta. Den ligger på Høvringen, ca en halvtimes kjøring til nærmeste apotek. Jeg bruker CGM men den jeg hadde da skulle kalibreres to ganger i døgnet. Det jeg ikke sjekket før jeg drog, var hvor mange teststrimler jeg hadde igjen. Etter dag to på fjellet (selvfølgelig en søndag) var blodsukkerapparatet både tomt for batteri og det var kun to målinger igjen. Jeg hadde ikke med meg ekstra apparat, batteri eller strimler. Enden på det var at vi drog hjem fra fjellet en dag tidligere enn vi hadde planlagt. Jeg hadde ikke lyst til å være på fjellet alene med barna uten å vite hva blodsukkeret mitt var.

LES OGSÅ: Gode råd som gjør skituren til en fantastisk opplevelse

Varm insulin

Jeg har også gått på en smell i varmen i utlandet. Jeg hadde med meg nok insulin, men en ekstremvarme gjorde at den ble kokt når den lå i veska og vi var på stranden. Jeg hadde ikke kjølebag eller annet for å holde den kald, og det resulterte i insulin som ble kokt og knapt virket. Jeg skulle fortsatt være ti dager i Portugal og trengte insulin. Enden på visa var at jeg brukte to dager for å få tak i insulin, og måtte bruke en ny type jeg aldri hadde prøvd. Utallige samtaler med endokrinolog på Aker sykehus i Oslo, og en noe amputer ferie.

Annonse

LES OGSÅ: Insulinpumpe på stranda – hva må du tenke på?

Har jeg lært?

Julen 2019 feiret jeg på Gran Canaria. Denne gangen var håndbagasjen fylt med utstyr. Jeg hadde med ekstra CGM (selv om jeg byttet dagen før vi dro og den skulle holde i 14 dager), spisser for 14 dager, ekstra måleapparat og kassett (selv om CGM´en jeg har nå ikke trenger kalibrering) og mer enn nok med insulin. Jeg hadde også med Frio kjølemappe for insulinpenner. Fikk jeg bruk for alt dette? Både ja og nei. Det viktigste jeg fikk bruk for var ekstra CGM. Grunnet solkrem og svetting holdt den bare i fem dager, selv om den skal holde i 14 dager. En natt datt den bare av.

Jeg fikk også bruk for blodsukkerapparat noen ganger da blodsukkeret oppførte seg merkelig. Det ble en del ekstra insulin i løpet av ferien og det var ikke mange sprøytespisser igjen da ferien var over. Min filosofi etter dette er at det er bedre å ha med seg for mye enn for lite. Særlig om du skal til utlandet hvor det er vanskelig å få tak i samme utstyr som hjemme.

LES OGSÅ: Lettere å håndtere diabetesen på sommeren

Hvor mye ekstra tar du med deg på ferie?

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Registrer for nyhetsbrev
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: