Gode råd som gjør skituren til en fantastisk opplevelse

Gode råd som gjør skituren til en fantastisk opplevelse

Jørgen Mjøs Nilsson
Jørgen er født i 1994 og har diabetes type 1 siden 2002. Han studerer idrettsbiologi på Norges Idrettshøgskole. Jørgen driver med roing på høyt nivå.
Publisert første gang: 13.12.18 | Sist redigert: 26.01.24

Vinteren er en tid der det kan være ekstra utfordrende å ha diabetes. Særlig utendørs på skitur. Insulinet kan fryse og turen kan ende dårlig. Men ved hjelp av noen enkle grep og litt planlegging kan turen bli en fantastisk opplevelse.

For meg er vinteren en fantastisk tid på året. Lange turer på ski i marka eller på fjellet for meg til å glemme utfordringene i hverdagen. På fine vinterdager kan jeg gå i flere timer og bare nyte den vakre naturen.

Annonse

Fysisk aktivitet er den aller beste medisinen for diabetes. Uansett hvilken aktivitet vil mosjon gjøre hverdagen bedre. Har du snø der du bor vil jeg anbefale en tur ut på ski og fylle kroppen med ny energi og motivasjon.

Del gjerne naturopplevelsen sammen med en annen. På tur er det viktig å huske på å alltid ha med nok med druesukker, eller annen karbohydratholdig næring, så lavt blodsukker kan unngås. Alvorlig føling ute i skogen eller på fjellet på vinteren, kan være farlig. Hjelpen kan være langt unna.

LES OGSÅ: Bør man alltid være forberedt på det verste?

Sørg for å holde insulin og utstyr varmt

Når jeg er ute på skitur har jeg alltid med meg CGM som er koblet til insulinpumpen min. Da vet jeg til en hver tid hva blodsukkeret er, og får varsel hvis blodsukkeret blir for lavt eller høyt. Jeg senker basalen til under 50 prosent, eller ned mot 100 prosent ved hardere økter.

Insulinpumpen har jeg tett inntil kroppen så insulinet ikke fryser. Ved lengre turer har jeg i tillegg med meg ekstra insulinsprøyte, blodsukkerapparat og rikelig med mat og drikke.

Annonse

Ved veldig kaldt vær har jeg opplevd at min CGM ikke fungerer, eller viser for mye feil. Et godt tips er da å passe på at den er tilstrekkelig varm, særlig om man har den på armen. Klipp av en bit av ermet på gammelt superundertøy og dra den rundt armen og over sensoren.

Bruker du insulinpenn må også denne oppbevares varm. Ha pennen i en innerlomme, ikke i ryggsekken. Det samme gjelder også blodsukkerapparatet, men det slutter som regel bare å fungere om det blir alt for kaldt. Da kan redningen være å holde den en under armhulen en liten stund.

gode råd til skituren
Foto: Pixabay.

LES OGSÅ: Svingninger og full kontroll på hyttetur

Dette bør du ha med deg på vinterturen

  • blodsukkerapparat (CGM kan man få problemer med når det er kaldt).
  • Insulin
  • Nok mat og drikke til turen
  • Følingsmat i form av gel eller druesukker
  • Telefon
  • Godt humør

Om du følger disse tipsene er jeg sikker på at du vil få en fantastisk tur! Og husk, det er lov å feile, da lærer man og blir litt bedre til neste gang.

God tur!

LES OGSÅ: Fjellvettregler for deg med diabetes

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Registrer for nyhetsbrev
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: