Treningsråd til deg fra Robin Bryntesson

Treningsråd til deg fra Robin Bryntesson

Kristi Herje Haga
Kristi har hatt diabetes type 1 siden 2006. Hun er mamma til to gutter – Oliver (født i 2004) og Martinus (født i 2009). Kristi er opptatt av hvordan trening og kosthold positivt påvirker hennes mestring av diabetes.
Publisert første gang: 27.02.20
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Jeg har vært så heldig å få delta på et foredrag med toppidrettsutøveren Robin Bryntesson om diabetes og toppidrett. Her fikk jeg mange gode treningsråd til hvordan man bør trene når man har diabetes.

Annonse

Selv om jeg langt ifra er en toppidrettsutøver, er jeg glad i å trene og holde meg i form. Tips for å trene bedre med diabetes er jeg alltid interessert i. For et par uker siden fikk jeg invitasjon til et foredrag der tema var trening og diabetes. Blant foredragsholderne var Robin Bryntesson.

Han har diabetes og har vært skiløper i verdenstoppen. Han er og tidligere landslagslege for det svenske skilandslaget. Legen hadde en mer faglig tilnærming enn utøveren, men begge ga meg input til hvordan jeg kan legge opp treningen bedre i forhold til min diabetes.

Robyn Bryntesson

Foto: Privat

Robin Bryntesson ville bli verdens beste

Robin hadde allerede et mål om å bli verdens beste skiløper da han som 16 åring fikk diabetes type 1. Han trente masse og tenkte det bare var å fortsette som før og kjøre på med insulin. Ganske raskt skjønte han at diabetes er en sykdom du må ta hensyn til både i forhold til trening og i livet generelt. Likevel valgte han å fortsette veien mot å bli verdens beste på langrennsski, og som 19 åring vant han junior-VM på ski.

LES OGSÅ: Kosthold som toppidrettsutøver

Forholdsregler

Hvordan man legger opp treningen er viktig når man har diabetes og skal trene mye og intenst. Robin fikk hjelp av landslagslegen til å lage et opplegg som passet for ham. Det var litt prøving og feiling, men de fant mer og mer ut av hva som fungerte.

Annonse

Spørsmål man må stille seg er: hvor lenge er det siden jeg har spist og tatt insulin? Hvor lenge skal jeg trene? Når skal jeg spise igjen? Hvor hard treningsøkt skal jeg ha?

Konklusjonen var at det beste er å ha minst mulig aktivt insulin i kroppen når man trener, for å unngå føling. Skal du ha en lang treningsøkt må du fylle på med mat underveis.

LES OGSÅ: Få optimal  helseeffekt med smartere trening

Gode resultater

Robin fikk etter hvert gode resultater og var i en periode på det svenske sprintlandslaget. Han hevdet seg i toppen og vant også et verdenscuprenn. Han er beviset på at det er mulig å drive toppidrett til tross for a man har diabetes.

Nå er han ikke lenger aktiv utøver, men trener fortsatt gjennom sitt lag «Sockertoppen IF», som er et skilag for ungdom med diabetes. For Robin er det viktig å fokusere på mulighetene og ikke hindringene i forhold til diabetes.

LES OGSÅ: Dropp pulsklokka – finn treningsgleden! 

Sockertoppen, Treningsråd fra Robin Bryntesson

Foto: Privat

Utelukkende positivt

For Robin har målet med laget «Sockertoppen IF» og trening vært følgende:

  • Vise mulighetene
  • Gi økt kunnskap om diabetes
  • Presse seg selv
  • Knytte kontakter på tvers av familier
  • Gi deltagerne økt selvtillit
  • Ha det gøy!

LES OGSÅ: Treningslegens «magiske» medisin!

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: