Får dårlig samvittighet av mine humørsvingninger

Får dårlig samvittighet av mine humørsvingninger

Kjell Arild Ueland
Født i 1969, pappa til 3 og har hatt diabetes type 1 siden 1981. Merker nå slitasjen som diabetesen har gitt meg, men er opptatt av trening og prøver å ha et positivt og humoristisk syn på livet.
Publisert første gang: 09.01.20
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Svingende blodsukker og dårlig humør er ikke uvanlig. Men jeg må innrømme at det er én ting som har blitt lettere med å ha diabetes nå som jeg er singel. Jeg trenger rett og slett ikke ha så mye dårlig samvittighet lenger.

Annonse

Det er søndag morgen, ungene sover enda og jeg er nettopp ferdig med to store kopper kaffe. Ute regner og blåser det og det er ingen tegn til at sola skal vise seg i dag.

De siste månedene har jeg brukt mye tid foran vinduet og betraktet dagen, mens jeg har drukket mine to kopper morgenkaffe. Livet mitt har endret seg betraktelig siden i sommer. Jeg har blitt singel med ansvar for mine barn 50 prosent av tiden.

Som den filosofen og til tider dommedagsprofeten jeg er, så har jeg gjort meg noen tanker rundt dette med familieliv og diabetes. Og ikke minst; samvittighet.

LES OGSÅ: Dette bør familien din vite om blodsukkeret

Hadde ofte dårlig samvittighet i ekteskapet

Fortsatt har jeg dager der diabetesen min velter alle mine planer for en produktiv og solfylt dag. Senest i går hadde jeg en slik dag som startet med blodsukker opp mot 20 etter frokost. Det medførte en dag med en ekstrem tung start, korreksjonsdoser med insulin og påfølgende følinger litt senere ut på dagen.

Annonse

Men jeg vet hvorfor dette skjedde og da er det egentlig greit å forholde seg til det. Denne gangen var det et stikksted som gikk tett, noe som gjorde at insulinet som pumpa ga meg ikke ble tatt opp fort nok i kroppen.

Kjell Arild ser ut vinduet på kafé, tankefull om dårlig samvittighet overfor familien

Foto: Stine Helén Tunstrøm.

Tidligere har jeg skrevet om alle faktorene som påvirker blodsukkeret, og jeg må innrømme at det er én ting som har blitt lettere med å ha diabetes nå som jeg er singel; dette med dårlig samvittighet. Jeg trenger rett og slett ikke ha så mye dårlig samvittighet lenger.

Når blodsukkeret kjører berg og dalbane med meg og jeg ikke fungerer optimalt, føler jeg ofte at det er en belastning jeg påfører menneskene rundt meg. Jeg blir så inderlig skuffet og lei meg når jeg vet at andre rammes av mitt berg- og dalbanehumør. Dette slipper jeg nå. Og det har fjernet noen kilo med bekymringer fra skuldrene mine.

LES OGSÅ: Når sorgen tar større plass enn diabetesen 

Har blitt bedre kjent med meg selv

Samtidig så har jeg lært veldig mye om meg selv i det siste. Jeg har fått tid til å kjenne etter og oppdage hva som skjer med meg når jeg er på «tivoli». Jeg har alltid visst det, men jeg er for sta til å kunne innrømme det og gjøre noe med det. Jeg må bli flinkere til å fortelle omgivelsene mine at «nå trenger jeg faktisk en time out». Og ikke minst, å faktisk ta den «time outen» som kroppen krever!

Nå er det slett ikke slik at jeg oppfordrer alle med diabetes til å bli single bare fordi de har diabetes. Det er mange faktorer som spiller inn på relasjoner mellom mennesker. Diabetes er bare én av mange. Og om jeg får mulighet til det i fremtiden, så kommer jeg faktisk til å satse på kjærligheten igjen.

Jeg er veldig nysgjerrig på hvilke erfaringer andre har om dette temaet. Hvilken rolle spiller diabetes i dine familierelasjoner?

LES OGSÅ: – Jeg skammet meg fælt over å bli sykemeldt

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: