Hva påvirker blodsukkeret til en med diabetes? (Del 1)

Hva påvirker blodsukkeret til en med diabetes? (Del 1)

Kjell Arild Ueland
Født i 1969, pappa til 3 og har hatt diabetes type 1 siden 1981. Merker nå slitasjen som diabetesen har gitt meg, men er opptatt av trening og prøver å ha et positivt og humoristisk syn på livet.
Publisert første gang: 26.09.19
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Familien er gode støttespillere for oss med diabetes. Men noen ganger kan familien også være årsaken til stress og bekymring – og det kan gå hardt ut over blodsukkeret.

Annonse

Jeg har lenge tenkt på å skrive om alle de faktorene som faktisk påvirker blodsukkeret til oss med diabetes. Jeg har tenkt og grublet og kommet fram til at det faktisk er veldig mye som kan skrives om når det gjelder dette temaet. Dermed bestemte jeg meg for å lage en artikkelserie om dette temaet.

La oss begynne med det jeg kaller «familiære årsaker». Da tenker jeg på hvordan vi i en familie forholder oss til hverandre i hverdagen. Vi har vel alle en hverdag fylt med aktiviteter, gjøremål, tilstedeværelse, deltakelse og så videre. Ting som faktisk krever en viss form for involvering.

LES OGSÅ: Blodsukkeret er en evig frustrasjon for meg

Når barnas timeplan krasjer med blodsukkeret

La meg bruke mitt eget liv som eksempel: Jeg har 2 barn i skolealder. De kommer som regel samtidig hjem hver dag; fulle av inntrykk, masse å fortelle og ikke alltid like klar for å bli med på pappa sitt rutineregime. Reglen er veldig enkel, i iallfall i mitt hode, ungene skal spise før de setter seg ned og gjør dagens lekser. Etterpå er det fritt frem til å besøke venner, eller gjøre andre ting som de selv vil.

Lekser og blodsukker er utfordringen her. Om ikke blodsukkeret mitt sliter før de begynner med leksene så er det stor sannsynlighet for at det lager trøbbel når innen de setter i gang. Du kan sikkert se det for deg; to unger som konkurrerer om pappa sin oppmerksomhet i form av å rope, grine og alle de andre triksene som unger bruker når de absolutt ikke vil gjøre det som de vet de ikke kommer unna.

Annonse
familiere oppgaver som påvirker blodsukkeret

Illustrasjonsfoto: Getty.

Du kan vel tenke deg hvordan denne tiden på dagen blir for en med diabetes som har et blodsukker som stuper ned mot føling?

LES OGSÅ: Selv om du gjør alt riktig må du ikke glemme tankenes kraft

Trøbbel i parforholdet er nesten helseskadelig

En annen minst like viktig ting når det gjelder familiære årsaker til blodsukkerproblemer, er faktisk forholdet vi har til vår partner. Dette har jeg dessverre bittert fått erfare i det siste.

Når ikke alt er som det skal, ikke nødvendigvis krangling og skriking, men bare litt uro i forholdet – at den der snikende nervøsiteten ligger over meg som et slør, er nok til at det kan bli vanskelig å holde et stabilt blodsukker.

Og kommer man så langt som at det virkelig er trøbbel i paradiset, ja da blir det rett og slett helsefarlig å ha diabetes. Det er min erfaring.

Det kan være mange forskjellige årsaker til at stresshormoner herjer i kroppen, og stresshormoner påvirker blodsukkeret vårt.

Hva er dine erfaringer rundt dette? Her tror jeg vi kan lære mye av hverandre! Om du ikke vil gå ut offentlig med dine erfaringer så kan du gjerne sende meg noen ord. Kanskje jeg kan lage en anonym historie som kan hjelpe andre, basert på ditt liv og dine erfaringer.

LES OGSÅ: Kjenner familien din til disse faktaene om blodsukkeret?

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: