Nytt liv med CGM!

Nytt liv med CGM!

Kristi Herje Haga
Kristi har hatt diabetes type 1 siden 2006. Hun er mamma til to gutter – Oliver (født i 2004) og Martinus (født i 2009). Kristi er opptatt av hvordan trening og kosthold positivt påvirker hennes mestring av diabetes.
Publisert første gang: 06.12.19
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Denne høsten har jeg for første gang deltatt på to-dagerskurs etter jeg fikk CGM. For meg har det vært som natt og dag i forhold til kontrollen på blodsukkeret.

Annonse

Nye tekniske hjelpemidler gjør det enklere å håndtere diabetes enn det var tidligere. Vi må leve med alle utfordringene sykdommen har, men små fremskritt gjør hverdagen litt bedre. Mars 2018 fikk jeg kontinuerlig blodsukkermåler og det har hjulpet meg å håndtere diabetesen i en aktiv og hektisk hverdag. Jeg liker kontroll og med CGM har jeg mer kontroll enn tidligere.

I høst deltok jeg for første gang på kurs etter jeg fikk CGM. Tidligere har jeg alltid vært litt nervøs før slike kursdager, fordi det er andre måltidsrytmer, annen mat, nye situasjoner og søvn som påvirker blodsukkeret. Jeg har alltid safet og ligger høyt i blodsukker i slike situasjoner. Jeg har vært redd for å bli lav blant folk jeg ikke kjenner og om natten alene på et hotellrom. Resultatet har vært dager med høyt blodsukker og en ganske så sliten kropp etter dager på kurs.

LES OGSÅ: Ekstra byrde med pumpe og CGM?

Positiv opplevelse

Derfor var jeg spent på hvordan blodsukkeret ville ligge når jeg med CGM i lomma skulle delta på et kurs igjen. Jeg er åpen om at jeg har diabetes, men liker ikke å ha fokus på meg selv og sykdommen. Derfor er egentlig CGM´en en fin «icebreaker» i de tilfellene jeg ønsker å fortelle at jeg har diabetes. Da kan jeg legge den frem og de fleste vil etter hvert spørre hva det er for noe.

Hvis ikke ligger den i lomma eller veska. Dette følte jeg gikk veldig fint i løpet av de dagene jeg var på kurs. Noen snakket jeg om diabetes min med, andre ikke. Likevel følte jeg meg hele tiden trygg på blodsukkeret fordi jeg kjapt kunne se hva det lå på ved å trykke på en knapp.

Annonse

LES OGSÅ: Et glimt inn i diabetespasientenes teknologiske fremtid

CGM

På kurs med CGM Foto: Kristi Herje Haga

Fine verdier

Selv om jeg nok lå litt høyere i verdier enn jeg gjør i hverdagen, hadde jeg stabilt blodsukker gjennom hele kurset. På natten lå jeg litt høyere siden jeg tok meg vin til maten på kveldene. Jeg går ofte lav på natten og det ville jeg unngå når jeg skulle sitte på «skolebenken» en hel dag. Da prioriterer jeg nattesøvn med høyere blodsukker, enn en natt med flere lave blodsukker.

Det skal ikke mer til enn ett glass vin før blodsukkeret mitt blir påvirket i 24 timer etterpå. Derfor er jeg svært forsiktig med alkohol i slike settinger. Men denne gangen koste jeg meg med vin til god mat, uten å være redd for ikke å ha kontroll på blodsukkeret.

LES KRONIKKEN: Øl og vin blir høyt insulin

Alle bør få

Det å enkelt kunne trykke på en knapp for å sjekke blodsukkeret, kontra å bruke blodsukkerapparat, har vært en stor endring i livet mitt. Jeg føler meg tryggere og har bedre kontroll over blodsukkeret. Det er stor forskjell på livet før og etter jeg fikk CGM. Jeg vet det er mange i Norge som ikke får CGM. Det synes jeg er ufattelig trist og forskjellsbehandling på høyt nivå.

Det burde vært obligatorisk at alle med diabetes type 1 som ønsker det, får en kontinuerlig blodsukkermåler. Den gir bedre livskvalitet, kontroll over blodsukkeret og en bedre forståelse av sykdommen. Ja, det koster i kroner og øre, men det kan ikke måles i forhold til hjelpen det gir for oss som har diabetes.

LES OGSÅ: Når hjelpemidlene skaper blodsukkertrøbbel

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
4/5 1 tilbakemelding
Del: