Diabetes er en ensom sykdom (Del 1)

Diabetes er en ensom sykdom (Del 1)

Marte Haaje Jacobsen
Født i 1991, og fikk diabetes type 1 i 1996. Jeg har erfart hvor vanskelig det er å være kronisk syk, og samtidig være den typiske "flinke piken" med en hektisk timeplan. Utdannet jurist, og lidenskapelig opptatt av å reise.
Publisert første gang: 06.12.19 | Sist redigert: 01.09.21
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Det er krevende og ensomt å drifte et organ 24 timer i døgnet, 7 dager i uken, hele året. Det er kun du selv som vet hvordan akkurat du føler deg. Derfor er det viktig å være åpen om det.

Det har de siste årene vært stort fokus på psykisk helse i ulike medier. Det har også vært fokus i form av engasjement fra influencere og organisasjoner med stor tilhengerskare på sosiale medier.

Annonse

Dette fokuset har vært høyst nødvendig. Og det har vært til hjelp for mange tusen mennesker som har et behov for å se at de ikke er alene om de tankene, følelsene og bekymringene de sitter inne med.

Tidligere var det stor tabu å snakke om slike ting. Mange slet med ting som kunne blitt bedre med noe så enkelt som et par samtaler med en som har tid til å lytte. I gamledager ble personer med psykiske problemer ansett for å være svake, og mindre verdt. I dagens åpne samfunn har det blitt lettere for spesielt den yngre generasjonen å få hjelp, før det eskalerer mer enn nødvendig. De som åpner seg opp og forteller «hele verden» om sine problemer blir i dag ansett for å være forbilder, og sterke personer.

Det har blitt bedre etter hvert som samfunnet har utviklet seg til å forstå at psykisk helse er like viktig som fysisk helse. Når det er sagt er det fortsatt en lang vei igjen å gå.

LES OGSÅ: Å være sosial er bra for helsa

En trøst å vite at andre føler det samme

Jeg har skrevet mange innlegg for Lev med diabetes om min psykiske helse, og hvordan jeg har håndtert noen av mine største utfordringer i livet. For min del har prestasjonsangst og ekstremt store mengder med stress gjort at diabetesen min har vært vanskelig å holde stabil. Mitt aller største problem har vært lave blodsukkerverdier i stressende perioder i livet, og det har vært utrolig tøft. Jeg har også skrevet om hva som faktisk har hjulpet meg, les gjerne de innleggene.

Annonse

På disse innleggene har jeg fått mange gode tilbakemeldinger. Det fremstår som det er mange som setter pris på å lese om en til tider vanskelig hverdag med diabetes. Ikke fordi de ønsker meg å ha det vondt, men fordi det er trygt å høre at du ikke er alene om disse erfaringene og problemene som en slik sykdom medfører. Det kan rett og slett være litt ensomt.

LES OGSÅ: Å ta hånd om diabetesen – helt alene

Det er ingen som kan vite hvorfor du har lyst til å sette deg ned midt på et kjøpesenter, begynne å gråte og skrike av fortvilelse for et blodsukker som ikke vil opp, eller ned.

Kronisk sykdom er ensomt

Det å ha en kronisk sykdom er ensomt – fordi det er kun DU selv som vet hvordan akkurat du føler det i akkurat den situasjonen du står i.

Vi kan ha et stort nettverk rundt oss. Vi kan ha mange venner eller bekjente med samme diagnose eller andre diagnoser som er like krevende. Men det er fortsatt kun du som sitter med den erfaringen og kunnskapen du har om egen kropp.

Ingen kan vite hvordan du føler det når blodsukkeret er skyhøyt eller veldig lavt. Ingen kan vite hvor sliten DU er etter en kraftig føling eller en natt med flere følinger etter hverandre. Ingen kan vite hvordan kroppen og hodet ditt reagerer på en lang dag med mye stress på jobb, og en hverdag som ikke har nok timer.

Det er ingen som kan vite hvorfor du har lyst til å sette deg ned midt på et kjøpesenter, begynne å gråte og skrike av fortvilelse for et blodsukker som ikke vil opp, eller ned. Og ja, det er ensomt å ha disse tankene.

Det er krevende og ensomt å drifte et organ 24 timer i døgnet, 7 dager i uken og 365 dager i året. Det er viktig at vi er åpne om det som er krevende, og det er viktig at andre er villige til å lytte til oss når vi vil fortelle. Det er viktig at andre tar seg tid til å forsøke å sette seg inn i den situasjonen vi er når vi lever med diabetes. For kanskje da blir det mindre ensomt – på sikt.

Les gjerne oppfølgeren til dette innlegget; Din venn med diabetes kan være ensom!.

LES OGSÅ: Flytte hjemmefra med diabetes: – Det er viktig å ha noen å snakke med

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Registrer for nyhetsbrev
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: