Flytte hjemmefra med diabetes: – Det er viktig å ha noen å snakke med (Del 2 av 2)

Flytte hjemmefra med diabetes: – Det er viktig å ha noen å snakke med (Del 2 av 2)

Emilie Kleven
Født i 1995 og oppvokst i Brumunddal. Fikk diabetes i 2003 da jeg var 9 år gammel. Jeg ønsker å dele mine erfaringer og tanker rundt det å leve med en kronisk sykdom, både på godt og vondt. Håper at dette kan bidra til å skape større åpenhet og kunnskap rundt det å leve med diabetes.
Publisert første gang: 25.08.17
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Som borteboende student med diabetes møtte jeg på noen utfordringer jeg ikke hadde forutsett. Og kanskje kan mine erfaringer hjelpe deg?

Annonse

I mitt forrige innlegg skrev jeg om hvordan det å flytte hjemmefra veltet opp ned på tilværelsen – langt vekk fra familie og støtteapparat, og med en nyvunnen frihet (Les del 1 her). I denne fortsettelsen tenkte jeg derfor å dele noen av erfaringene jeg gjorde meg.

Jeg gikk en lengre periode med et ekstremt svingende blodsukker, mye dårlig mat og overspising. En dag kjente jeg at jeg ikke orket å ha det slik lenger. Jeg følte jeg hadde nådd bunnen. Aldri hadde jeg tatt så dårlig vare på verken meg selv eller diabetesen min.

LES OGSÅ: Enkle grep som hjelper meg til å nå mine mål

Å ta en telefon hjem ble avgjørende

Jeg skjønte at for at jeg skulle få det bedre, måtte jeg snakke med noen om hvordan jeg egentlig hadde det. Jeg snakket jevnlig med foreldrene mine på telefonen, men jeg unnlot å fortelle dem om hvor ille det egentlig sto til med diabetesen min. En dag tok jeg mot til meg.

Foreldrene mine har alltid vært en viktig støtte for meg når det kommer til min diabetes. De er tålmodige når jeg er frustrert og lei, og tar meg på alvor. Derfor var det en befrielse å snakke med dem om de mange vonde følelsene jeg nå hadde.

Annonse

«Du må ikke la diabetesen din ta helt overhånd».

Dette var en av de tingene moren min sa til meg da jeg ringte hjem og endelig fortalte hvordan det sto til. Og nettopp det er noe jeg tenker på ofte og prøver å leve etter. For på dette tidspunktet følte at diabetesen hadde tatt over livet mitt, og at hverdagen kun dreide seg rundt den. Jeg følte den hindret meg fra å leve det livet som jeg ønsket.

LES OGSÅ: Kjære mor og far – til deg som har barn med diabetes

Vær ærlig ovenfor deg selv og andre – det er ingen skam å slite

Denne første veldig ærlige telefonsamtalen hjem, ble den første av flere. Når foreldrene mine nå ringte meg, spurte de også alltid om hvordan det sto til med diabetesen min. Hadde jeg mye følinger? Hvordan gikk det med maten? Og for både min egen og deres del svarte jeg helt ærlig.

Og nettopp ærlighet tror jeg er viktig. Har man hatt en dårlig dag eller periode, så fortell om det! Det skal ikke være noen skam å slite med å håndtere sin diabetes. For meg var årsaken at jeg måtte lære å tilpasse diabetesen min til en helt ny hverdag. Jeg var mye stresset på grunn av alt det nye og jeg var også langt unna de som kjenner meg og min diabetes.

Foto: Emilie Kleven.

Ta med deg de gode rutinene

Her er noen av mine råd til deg som flytter for deg selv:

  • Ta med deg de gode rutinene du allerede har innarbeidet. Husk å sjekke blodsukkeret og sett insulin selv om det er mye som skjer.
  • Vær fornuftig i matveien. Selv om du er student er det viktig å spise godt, regelmessig og ikke minst, noenlunde sunt. For meg var mat alltid noe jeg satte først. Jeg brukte heller litt ekstra penger på skikkelig og sunn mat, enn andre ting.
  • Vær ærlig og åpen om din diabetes. Om det er til foreldrene dine, en venn, et annet familiemedlem eller legen din, er det viktig å ha noen man kan snakke med om diabetesen sin. Opplever du utfordringer eller vonde følelser omkring din diabetes, ikke sitt med det alene! Snakk med noen du stoler på. Og har man først gjort det én gang, er terskelen mye lavere for å ta kontakt senere.

LES OGSÅ: En ensom diagnose

En ny og spennende tid som student

Hverdagen som student blir kanskje annerledes enn den du er vant med. Det er en spennende tid med nye bekjentskaper, mye spennende som skjer og for mange, den tiden de flytter alene for første gang. Bruk de erfaringene du allerede har med å leve med diabetes og ta med deg de gode rutinene dine videre.

Og du; ikke gru deg for å flytte hjemmefra fordi du har diabetes. Det er en mulighet du har til å bli enda mer selvstendig og løsningsorientert, både med din diabetes og ellers. Og en god samtale eller en telefon hjem kan også gjøre underverker. Lykke til!

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: