Når sexlivet i Dia City flagger på halv stang

Når sexlivet i Dia City flagger på halv stang

Kjell Arild Ueland
Født i 1969, pappa til 3 og har hatt diabetes type 1 siden 1981. Merker nå slitasjen som diabetesen har gitt meg, men er opptatt av trening og prøver å ha et positivt og humoristisk syn på livet.
Publisert første gang: 31.01.19
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Kjell Arild har tatt nok en metaforisk reise til Dia City for å snakke med Herr Kontroll Frik. Og denne gangen har de tatt for seg et pikant og personlig tema som mange nok ikke snakker så høyt om – selv ikke med sin egen partner.

Annonse

Når vi har problemer vi ikke snakker om blir det ofte verre for oss selv. Vi tror vi er alene om det, men sannheten er at det er vanligere enn vi tror. Så la oss snakke om det. La oss bryte tabuet litt, for vår egen del. For sexlivet i Dia City er ikke akkurat helt som i «Sex And The City».

Husker du gamle Herr Kontroll Frik? Han som trivdes så bra på Sprøytespissen bar i Dia City, og som fortalte oss historien om Revolver og Termometer.

For noen dager siden var jeg innom Dia City og tenkte at jeg skulle se om ikke gamle Herr Kontroll Frik satt i baren og nøt sin drikke. Og akkurat som jeg trodde, der satt han, og jeg gikk bort og hilste. Han husket meg heldigvis igjen og det tok ikke lange tiden før praten gikk lett mellom oss.

LES OGSÅ: Kjære Herr Diabetes, her er mitt inkassokrav

Trøbbel på soverommet

Det virket nesten som om han hadde det litt lettere om dagen, selv om jeg fortsatt kunne se slitenheten i øynene hans. Men det var også noe annet som jeg merket meg i øynene hans. Jeg tenkte meg litt om før jeg dristet meg til å spørre:

Annonse

– Du ser så lykkelig ut, har du fått deg kjæreste? Spurte jeg.

sexlivet i dia city krever kommunikasjon

Snakk sammen! Illustrasjonsfoto: Getty images.

– JA, svarte Herr Kontroll Frik og lyste opp, før han like fort sank sammen igjen.

– Hva er det? Spurte jeg

– Nei, nå skal du høre, sa han og fortsatte:

– Du ser det at vi prøver oss jo med litt kos på soverommet. Av og til så blir det liksom ikke slik som vi hadde planlagt det. Jeg får det rett og slett ikke til og jeg liker jo ikke å skuffe henne. Jeg blir rett og slett lei meg og veldig redd for å miste henne.

– Uff da, sier jeg. Men er ikke dette noe som alle voksne menn opplever av og til?

– Jo, det er det sikkert, men det har jeg ingen erfaring med. Jeg har jo hatt diabetes siden jeg var liten gutt. Og som om det ikke er nok med å passe dette termometeret og samtidig gå med alle disse ekstra kiloene på kroppen?

– Det er jo det, sier jeg og prøver å muntre han opp så godt jeg kan.

Men Herr Kontroll Frik forteller meg at han han ser et mønster, noe han mistenker kan ha en sammenheng med problemet som tidvis oppstår.

– Åh? Fortell meg mer, sier jeg nysgjerrig.

– Jo, det virker for meg som at når blodsukkeret faller så har blodet i kroppen nok med seg selv, blodet har ikke anledning til å ta turen dit hvor jeg trenger at det skal være på det tidspunktet. Om du skjønner…

Og jeg skjønner hva han mener.

– Så det du sier er at du må ha stålkontroll på blodsukkeret for å få «stålet» til å bli herdet nok til at du kan slå til? Svarer jeg.

– Ja, noe sånt, sier Herr Kontroll Frik.

LES OGSÅ: Sex og diabetes – et tabubelagt tema?

Dårlige erfaringer kan gi prestasjonsangst

Men å ha stålkontroll på blodsukkeret er ikke lett. Det kan vi begge konstatere. Ja, for selv om du gjør alt «riktig», med matinntak, mosjon, blodsukkermåling og insulin, så må man ikke glemme tankenes kraft. Vår mentale tilstand påvirker både oss selv og blodsukkeret, enten det er snakk om stress, bekymringer… eller prestasjonsangst.

– Nei, det er ikke lett, sier Herr Kontroll Frik og forklarer:

– For det første så er det forferdelig spennende å kose seg med jenta mi, også krever det jo en fysisk innsats av meg. Og dette er jo to ting som hver for seg kan lage svingninger i blodsukkeret. I tillegg har jeg begynt å bli usikker hver gang jeg merker at vi er i humør til å kose oss, og til og med nervøsiteten som sniker seg innpå meg kan skape trøbbel for blodsukkeret mitt.

Jeg ser forståelsesfullt på ham og tenker meg om; det skal visst ikke være lett å leve med diabetes.

– Jeg tror at du skal ta deg en prat med jenta di. Jeg tror ikke at hun kommer til å gå fra deg, men hun fortjener at du forteller henne om disse tingene, sier jeg.

For husk det: En god prat fikser mange bekymringer!

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: