Si skål med trygghet

Si skål med trygghet

Stine Helén Tunstrøm
Redaktør for Lev med diabetes
Publisert første gang: 06.12.18 | Sist redigert: 27.12.18
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Det er ingen grunn til at personer med diabetes ikke kan nyte en drink med venner og familie. Men noen forholdsregler må man ta. Her er noen gode tips å huske på ved neste fest.

Annonse

Å leve med diabetes betyr å feire hver eneste lille seier, hvert eneste sunne valg og hver eneste nye vane som hjelper deg med å ha kontroll på blodsukkeret. Den typen fokus kan være smittsomt, og det får oss til å tenke på hvordan diabetes faktisk kan hjelpe familier med å holde seg sunne sammen, også når dere feirer.

Over hele verden liker venner og familie å slappe av eller feire sammen med en drink. Hvis du har blitt diagnostisert med diabetes, er du kanskje bekymret for om du kan fortsette å drikke øl, vin eller brennevin i sosiale sammenhenger og i høytider.

Er karbohydratene verdt det? Vil alkohol påvirke kroppen din på en annen måte nå når du har diabetes?

Det kan være vanskelig når noe du tidligere delte med glede, blir en ny kilde til stress eller frustrasjon – men med litt gjennomtenkt vurdering på forhånd kan du likevel heve glasset og skåle med venner og familie.

LES OGSÅ: En skremmende opplevelse med diabetes og alkohol

Annonse

Grunnleggende om alkohol og diabetes

Alkohol kan være en god måte å slappe av og ha det gøy på når det inntas i moderate mengder. Forskning har faktisk vist at et glass rødvin i ny og ne kan redusere risikoen for hjertesykdommer, hjerteinfarkt eller slag. Men det er fortsatt forhøyet risiko for personer som drikker med diabetes, selv om det bare er én øl eller cocktail.

Når alkohol tas opp i kroppen, behandles det av leveren. Siden alkohol er en gift, går leveren inn i en giftfjerningsmodus som midlertidig stopper frigivelsen av glukose, selv om det er nødvendig for å forsyne kroppen med drivstoff. I gjennomsnitt kan leveren bare bryte ned én alkoholholdig drink i timen.

vinglass i natten, skål med trygghet

Illustrasjonsfoto: iStock.

Mange typer alkohol inneholder mye sukker, karbohydrater og kalorier, som kan føre til høye topper i blodsukkeret. Det kan være lurt å velge drikker som har mindre sukker, som for eksempel LITE øl, rødvin, tørr hvitvin, tradisjonell vodka og gin.

Hvis du holder et øye med blodsukkeret og følger den daglige behandlingen, kan du fortsatt se frem til sosiale kvelder med familie eller venner.

LES OGSÅ: Når bakrus blir alvorlig

Tips når du drikker med diabetes

Hvis du velger å drikke, er det noen tommelfingerregler du bør følge når det er mulig:

1. Unngå å drikke på tom mage
Det kan virke som en god idé å droppe de ekstra karbohydrater og kalorier fra et måltid, men hvis du drikker uten å spise først, kan det føre til lavt blodsukker eller til og med økt beruselse. Det kan også påvirke diabetesmedisiner du tar, og øke sjansene for lavt blodsukker.

2. Unngå øl med mye karbohydrater
Sterkøl og mikrobrygg som IPA eller stout har kanskje en smak du liker, men de har også høyere alkoholinnhold og mange kalorier og karbohydrater. En gjennomsnittlig IPA inneholder 200 kalorier og opptil 20 gram karbohydrater per flaske på 350 ml. Hvis du foretrekker øl, bør du vurdere noe lettere. Liteøl, som er en variant av pils, kan være et godt alternativ.

3. Bytt ut de søte drinkblandingene 
I stedet for å bestille en drink med fruktjuice, brus eller sukkerlake, kan du velge tonic, club soda eller lettbrus.

4. Vær forsiktig med nattmaten
Alkohol kan føre til dårligere beslutninger og redusere hemninger, og dette kan lett føre til at du tar dårlige matvalg når du drikker. Hvis du spiser før du drikker, slipper du å bekymre deg for dette, men det kan også være lurt å ta med en liten diabetesvennlig matbit i tilfelle du får lyst på noe godt etter et par drinker.

5. Bruk et medisinsk ID-armbånd som viser at du har diabetes
Symptomene på hypoglykemi ligner på virkningene av å være beruset. Det er viktig at de rundt deg vet hva de skal gjøre hvis du blir dårlig eller mister bevisstheten.

LES OGSÅ: 5 gode tips til et mer stabilt blodsukker

Kilder: Red Wine: A drink to your heart (T.S. Mohamed Saleem and S. Darbar Basha), VinmonopoletDiabetesforbundet.

 

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: