Få en god start på det nye året!

Få en god start på det nye året!

Maria Jørgensen
Maria er født i 1994. Hun fikk diabetes type 1 i 2012, og bruker til daglig insulinpumpe. Maria er opprinnelig fra Sørum, men bor i Namsos og jobber som autorisert dyrepleier.
Publisert første gang: 13.12.18
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Jula er over og det nye året står foran oss! Mange er klare for å ta sunnere valg når det nye året starter. Jeg har samlet mine beste tips for å få en god start!

Annonse

Mange av oss har gode nyttårsforsetter og store planer for det nye året. Ofte er det ikke så mye som skal til for å klare ta litt sunnere valg. Men det er viktig å være bevisst og bestemme seg for å gjennomføre å være konsekvent. Først da blir det mer enn bare med tanken!

Faste måltidsrutiner

Spis på omtrent samme tidspunkt hver dag. Vet du når du skal spise, er det enklere å ta sunne valg og unngå småspising. I hverdagen pleier jeg å ha på alarm når jeg skal spise, slik at jeg får et jevnt påfyll gjennom hele dagen. Da er det også mindre sjanse for overspising og fullstappet mage.

LES OGSÅ: Få et stabilt blodsukker med gode rutiner

Riktige næringsstoffer

Spis måltid med god balanse mellom næringsstoffene. Dette er viktig for å få i seg god mat som gjør deg mett og energisk. Samtidig skal hverdagsmaten være sunn. Jeg tenker alltid at halvparten skal være grønnsaker. Tenk også på å få i deg fett fra gode fettkilder som avokado, nøtter og frø. Få i deg karbohydrater som er langsomme og hold deg unna hvetemel og raffinert sukker. Gode proteinkilder er meieriprodukter, egg, linser og bønner.

LES OGSÅ: Mer stabilt blodsukker med riktig valg av karbohydrater

Annonse

Vær aktiv!

Gå, gå, gå! Prøv å få lagt inn «hverdagstrim» i hverdagen. Ha gjerne på skritteller som motivasjon og sett deg mål for dagen.

LES OGSÅ: Slik motiverer du deg for fysisk aktivitet

Sunt mellommåltid

Ha alltid noe sunt med deg som du kan spise om du blir akutt sulten eller som mellommåltid. Butikkene har mange sunne valg som proteinbarer, skyr, kvarg og yoghurt uten sukker, proteinpuddinger, nøtter og oppkuttet grønnsaker og frukt.

Vit hva du spiser

Les på innholdet i maten du kjøper. Masse av maten vi spiser inneholder ingredienser vi ikke vil ha for mye av. Og uansett er det viktig å vite hva maten inneholder før du tar insulin.

LES OGSÅ: Slik leser du hva matvarene inneholder

Ha kontroll på tallerken

Fyll halve tallerken med grønnsaker. Forsyn deg heller to ganger enn å lasse på med masse mat på tallerkenen. Kjenn etter, er du mett? La maten få tid til å synke før du forsyner deg en gang til.

Vær litt mer aktiv på jobb

Har du stillesittende jobb? Prøv å reise deg opp minst tre ganger i timen. Sett gjerne på alarm hver 20 minutt slik at du husker det.

Drikk vann!

Vann stilner sult, fyller magen og inneholder null kalorier. Drikk gjerne et glass vann før du spiser.

LES OGSÅ: Drikk mer vann!

Nyt maten sakte

Spis sakte, tygg maten godt og fokuser på måltidet. Sett deg ned og bruk tid istedenfor å spise i farta.

Kos deg!

Det er viktig å kose seg med mat og det skal du gjøre selv om du tar sunne valg i hverdagen. Ha for eksempel en dag i uka der du kan spise hva du vil, eller legg inn en liten «belønning» i hverdagen som du kan gleder deg til. Det har du fortjent!

LES OGSÅ: Min reise mot et sunnere og friskere liv

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: