Diabetes gir et forsprang

Diabetes gir et forsprang

Bidragsytere
Dette er innhold laget av forfattere fra vårt internasjonale nettverk.
Publisert første gang: 18.10.17
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

– Jeg aldri har sett på det å ha diabetes som et hinder, men tvert imot som en fordel.

Annonse

Jeg heter Lowisa Nilsson og har hatt diabetes type 1 i 9 år. Jeg spiller vollyball i 1. divisjon og har vært på juniorlandslaget i Sverige. I dag er jeg 17 år, og har, som dere kanskje forstår, fortsatt diabetes. Jeg ønsker å motivere andre som kombinerer idrett og diabetes, og gi et innblikk i tankene mine rundt enkelte fordeler vi som har diabetes får.

Ikke et hinder

På tross av sykdommen visste jeg allerede i ung alder at dette ikke skulle endre instillingen min til trening.

Vollyballkarrieren min startet i 2006 og to år etter fikk jeg diabetes. På tross av sykdommen visste jeg allerede i ung alder at dette ikke skulle endre instillingen min til trening. Dette har vært en nøkkel for meg i idretten min. Jeg har aldri har sett på det å ha diabetes som et hinder, men tvert imot som en fordel.

Les også: Fysisk aktivitet – kanskje den viktigste delen av min medisin

Kunnskap er alt

Hvorfor jeg ser på diabetes som en fordel i idrettssammenheng er på grunn av den gode kunnskapen mange med diabetes har om kost og helse. Hvis man skal satse og nå langt innen en idrett, så er en nøkkelfaktor det som mange av oss får gratis, nemlig kunnskap. Dessuten lærer vi å kjenne kroppene våre mye bedre enn mange andre som ikke har diabetes. Vi vet hvordan kroppen reagerer når vi spiser regelmessig, raske/langsomme karbohydrater og variert mat.

Annonse

Les også: Slik får du riktig mengde karbohydrater når du trener

Streben etter et jevnt blodsukker

I vollyball er en av de viktigste detaljene å ha bra reaksjonsevne og være fokusert. Dette innebærer at blodsukkernivået må holdes jevnt før og under trening og under kamp. Og nei, jeg kommer ikke til å skyve under stolen og si at jeg alltid har en jevn og perfekt blodsukkerkurve, selv om jeg har levd med diabetes i 9 år.

Livet mitt og kroppen min forandres hver dag, særlig i forbindelse med treningen min. Når laget mitt fokuserer mer på kondisjon og mindre styrke, så påvirker det blodsukkeret. Og hvis jeg blir forkjølet, så krever cellene mine mer insulin. I disse situasjonene prøver jeg, utfra det jeg vet, og finne nye metoder for å få en relativt jevn kurve.  Et eksempel kan være å ta mindre insulin til maten etter treningen eller justere ned basaldosen på insulinpumpen noen timer etter trening.

Les også: Hvordan intensiv trening påvirker blodsukkeret

Du vet best

Uansett hva som skjer så kommer aldri diabetes til å være et hindrer hverken for deg eller meg, så lenge vi gir den en sjanse til å være en selvsagt del av hverdagen.

Uansett hvor lenge du har hatt diabetes, så kan du mye mer om din egen sykdom enn noen annen. Derfor skal man selv teste flere ulike metoder og strategier i idretten og kjenne etter hva som føles best. Hvis du ikke ser flere ulike måter å hjelpe deg selv til å håndtere sykdommen på, så vet du aldri hva som gir deg den beste muligheten til å prestere og lykkes i idretten du satser på.

Les også: Mer klar for maraton enn noengang

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: