Mer klar for maraton enn noen gang!

Mer klar for maraton enn noen gang!

Kristi Herje Haga
Kristi har hatt diabetes type 1 siden 2006. Hun er mamma til to gutter – Oliver (født i 2004) og Martinus (født i 2009). Kristi er opptatt av hvordan trening og kosthold positivt påvirker hennes mestring av diabetes.
Publisert første gang: 08.06.17 | Sist redigert: 29.05.17
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

For tredje år på rad har jeg meldt meg på halvmaraton når Oslo maraton arrangeres i september. Med ett gjennomført og ett brutt løp, føler jeg meg mer klar enn noen gang. Denne gangen vil jeg mer enn bare gjennomføre. Jeg vil også gå for en bedre tid.

Annonse

Da jeg begynte å løpe for noen år siden, hadde jeg aldri sett for meg at jeg skulle melde meg på noen løp. Jeg hadde ikke nok selvtillit eller tro på meg selv i forhold til å stille til start i et løp med masse spreke folk. Men etter hvert som jeg ble i bedre form, ble lysten på å stille til start i et løp større og større. Det første jeg meldte meg på var Sentrumsløpet i Oslo. En mil på asfalt gjennom Oslos gater! Jeg var utrolig stolt da jeg greide å gjennomføre dette løpet under timen og uten gåpauser underveis. Jeg gråt av glede da jeg løp over målstreken!

Gjennomført løp

Året etter bestemte jeg meg for å melde meg på halvmaraton. Det er ganske mye lengre å løpe 21 kilometer, kontra ti. Og særlig i forhold til at jeg har diabetes. Kroppen og blodsukkeret reagerer på slike kraftanstrengelser og jeg måtte ta flere hensyn før og under det lange løpet. Det gikk veldig fint og jeg hadde med meg mat både med raske og langsomme karbohydrater. Blodsukkerapparat hadde jeg også med i et magebelte rundt midjen. Praktisk og betryggende. Jeg målte ikke blodsukkeret under løpet og hadde ingen følinger underveis. Man forbrenner enormt etter et slikt løp og jeg trengte knapt å sette insulin til måltidene de første dagene etterpå. Men det gikk veldig fint og jeg passet bare på å måle ekstra i disse dagene.

Les også: Min reise mot et sunnere og friskere liv

Brudd

I 2015 hadde jeg som mål å komme godt under to timer på halvmaraton. Formen var fin og jeg hadde trent godt gjennom sommeren. Dessverre var den siste uka før løpet full av problemer. Jeg hadde vært på reise med jobben helgen før og bodde på et hotell som hadde lite kunnskap om hva maten de serverte inneholdt. Dette resulterte i skyhøyt blodsukker og dårlig form. Jeg brukte flere dager på å komme meg i form når jeg kom hjem og kroppen var ute av balanse. Da jeg stilte til start var jeg ganske sikker på at jeg kom til å bryte. Etter noen kilometer kjente jeg at kreftene var brukt opp og jeg måtte bryte. Kjipt, men absolutt nødvendig. Målet var jo en god tid, ikke å gjennomføre for en hver pris.

Min største motivasjon i forhold til trening er at blodsukkeret blir lettere og regulere og jeg trenger mindre insulin.

Nytt mål

Nå har jeg meldt meg på igjen. Nok en gang halvmaraton og målet er en bedre tid enn sist. Selv om jeg ikke har problemer med å motivere meg til å trene, er det gøy å ha et mål med treningen for enda større motivasjon. Min største motivasjon i forhold til trening er at blodsukkeret blir lettere og regulere og jeg trenger mindre insulin. I tillegg føler jeg meg mye bedre og er full av energi etter trening. Jeg trener sjelden veldig hardt, men håper at påmeldingen til halvmaraton gir meg motivasjon til å pushe meg selv litt ekstra.

Annonse

Første forberedelser

Selv om det er en stund til september, har jeg allerede nå gått i gang med å planlegge treningen. Det første jeg kommer til å gjøre er å teste O2-opptaket mitt slik at jeg vet mer om hvordan kondisjonen min faktisk er. Da blir det enklere å legge opp et treningsprogram for ukene fremover. En slik test kan man enkelt gjøre selv, men jeg har lyst å få testet den skikkelig denne gangen. Jeg vet cirka hva makspulsen min er, men får jeg nøyaktige målinger så tror jeg det vil motivere meg ekstra.

Trening ute og inne

Jeg er veldig glad i å trene intervaller, 4×4. Det kommer jeg til å fortsette med inne på tredemølla. Det kan man også gjøre enkelt ute, men jeg er glad i å løpe på tredemølla og synes det er enklere å følge med stigning og hastighet når jeg løper inne. Målet er også å ha en langkjøring i uka der jeg løper godt over en mil. Dette vil jeg prøve å få til ute, delvis på asfalt. Løypeprofilen til Oslo maraton er ganske flat, så jeg skal prøve å finne en løype som ikke er for kupert. Etter hvert vil jeg øke antall kilometer slik at jeg før løpet har prøvd å løpe halvmaraton et par ganger. Det hadde jeg ikke gjort før løpet sist, men vil prøve å få det til denne gangen.

Les også: Hvordan intensiv trening påvirker blodsukkeret?

Har du noen mål med treningen for 2017?

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: