Sjokoladefondant på minutter

Sjokoladefondant på minutter

Hanne Storhaug Jensen
Hanne blogger på spirenemat.no. Hun er kokk, ernæringsfysiolog og medisinstudent på fjerde året. Hun er også utdannet yogalærer fra India. Hanne har et stort engasjement for bra mat og ernæring. Hun er opptatt av at maten vi spiser skal være næringsrik, og mener at den beste maten er den vi lager selv.
Publisert første gang: 24.03.17 | Sist redigert: 05.12.17
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon
Karbohydrater: ca. 8 gram per stk (cirka 17 gram per 100 gram)

I en travel hverdag er det ikke alltid man finner tiden til å bake selv. Denne lekre sjokoladefondanten rører du sammen på kort tid hjemme.

Annonse

Den er fri for hvitt sukker, og inneholder sunne fettstoffer og proteiner. Du som har diabetes vil nok kanskje også oppleve at den er snillere med blodsukkeret enn mange vanlige sjokoladedesserter.

Ingredienser:

Gir 2-3 stk.

  • 1 ss kakao
  • 3 ss speltmel
  • En liten klype salt (1/6 ts)
  • 2-3 ss Sukrin Gold
  • 3 ss melk
  • ½ ts vaniljepulver (eller frøene fra en vaniljestang)
  • 2 ts kokosolje (kaldpresset)
  • ½ ts bakepulver
  • 1 egg

 Slik gjør du:

Smelt kokosoljen på svak varme. Rør sammen alle ingrediensene og hell i passende former.

Stekes på 175 grader i ca. 6-8 min. De skal være rå i midten, men blir de gjennomstekte har du laget muffins. Også godt! Oppskriften holder til tre små muffinsformer.

Tips!

For at kakene skal holde seg hele når de er rå i midten må du ha godt smurte former. Bruker du muffinsformer kan du klippe dem opp og løsne fra flere kanter.

Annonse

Speltmel bedre enn hvete?

Spelt hører til hvetefamilien og kornsortene er ganske like.

I følge Helsedirektoratet finnes det ikke entydig dokumentasjon på at det er store forskjeller i næringsinnhold, selv om noen analyser finner at spelt inneholder mer protein og mineraler.

Spelt inneholder gluten og kan ikke spises av de som har cøliaki. Mange opplever at de reagerer på hvete uten å ha cøliaki, og flere av disse synes de tåler spelt bedre og velger det av den grunn.

PRØV OGSÅ: Grove bananmuffins med gulrot

Grovhet er viktigst for næringsinnhold

Det som avgjør innholdet av mineraler er i all hovedsak om du velger siktet eller sammalt mel.

Sammalt mel er laget av hele kornet, mens siktet har mistet proteiner, mineraler og fiber når skall og kime er tatt bort.

I kostrådene fra Helsedirektoratet anbefales det at vi velger grove kornprodukter.

LES OGSÅ: Næringsinnhold versus matglede

Ingen store forskjeller på blodsukkerstigningen

For deg som har diabetes har du kanskje merket at blodsukkeret kan stige ganske mye selv om du velger grovere brød?

Dette er fordi det i all hovedsak er mengden karbohydrater i et måltid som avgjør hvor mye blodsukkeret påvirkes, og grove varianter kan inneholde like mye karbohydrater som fine.

PRØV OGSÅ: Sjokoladekake uten mel

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Registrer for nyhetsbrev
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: