Menneskets beste venn som hjelpemiddel

Menneskets beste venn som hjelpemiddel

Marte Haaje Jacobsen
Født i 1991, og fikk diabetes type 1 i 1996. Jeg har erfart hvor vanskelig det er å være kronisk syk, og samtidig være den typiske "flinke piken" med en hektisk timeplan. Utdannet jurist, og lidenskapelig opptatt av å reise.
Publisert første gang: 21.03.17 | Sist redigert: 11.01.18
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Vi lever i et land hvor folk med diabetes har tilgang på ekstremt mange hjelpemidler. Tekniske hjelpemidler som sensor, pumpe og ulike måleapparat. Men også et levende hjelpemiddel som blir glad for å se deg.

Annonse

Det er mange som har stort utbytte av å ha et kjæledyr som hjelpemiddel. Et kjæledyr som forstår når blodsukkeret er enten høyt eller lavt, og som kan hjelpe eieren når det trengs. 

«Menneskets beste venn», eller hunden om du vil, er ofte veldig lojal overfor eieren. Mange som har diabetes har kjent på hvordan hunden er oppmerksom og fotfølger eieren helt fram til de sjekker blodsukkeret og retter opp deretter.

Så fort matmor eller matfar har fått i seg litt å spise så blir hunden «sitt gamle jeg» igjen. Dette kan skje helt uten trening og opplæring.

LES OGSÅ: Kunstig intelligens – er dette fremtidens hjelpemidler?

Katten har oppført seg annerledes

Hjemme hos foreldrene mine har vi en katt som er meget sær og som styrer livet sitt selv. Likevel har jeg opplevd at den ved flere anledninger der jeg har hatt ekstremt lavt blodsukker, har blitt stresset og gitt meg mye oppmerksomhet.

Annonse

Den har lagt seg ved siden av meg i sengen eller lagt seg på fanget mitt. Dette er til forskjell fra vane, ettersom katten nesten bare ligger i fanget til moren min.

De gangene dette har skjedd tenker jeg at katten må ha forstått at blodsukkeret ikke har vært helt på plass.

LES OGSÅ: Nei, en healer kan ikke gjøre meg frisk fra diabetes, men «takk» for tipset

Kan trenes opp til å bli diabeteshunder

Da jeg flyttet for meg selv var livet i balanse og blodsukkeret var under kontroll. Etter hvert som studiet ble mer krevende ble også blodsukkeret vanskeligere å stabilisere. I perioder ble lavt blodsukker en stor del av hverdagen.

Jeg husker at jeg kom over en artikkel om at hunder kunne trenes opp til å hjelpe diabetespasienter. Og jeg forstod ikke hvordan det kunne være sant. Kunne hunder virkelig forstå når eieren var dårlig og gi beskjed?

Jepp. Et kjapt søk på internett bekreftet dette: Hunder kan faktisk trenes opp til å bli et hjelpemiddel for mennesker som lever med diabetes – litt på samme måte som blinde kan få hjelp av en førerhund.

Opplæring av diabeteshunder krever omfattende arbeid, og det er ikke særlig mange i Norge som har en slik hund i dag.

LES OGSÅ: Få mer ut av legebesøket

Bestefar og hunden Ronja

Bestefar og Golden Retrieveren Ronja. Foto: Privat

Bestefar og hunden Ronja

I senere tid kom jeg til å prate med bestefar om dette. Han har selv hatt diabetes i halvannet år, og hund i enda flere.

De siste årene har han hatt en Golden Retriever, og bestefar fortalte at også han hadde opplevd at den ga ekstra oppmerksomhet slik jeg fikk fra katten. Flere ganger har han blitt irritert på hunden fordi den stirret på han mens han så på TV, eller forfulgte han rundt i huset.

Hunden som vanligvis sover helt rolig og gjennom hele natten, hadde i tillegg vekket han midt på natten. Og ved en tilfeldighet målte han blodsukkeret og fikk påvist lave verdier. Da han tok en matbit gikk hunden tilbake for å sove. Tilfeldig?

Etter dette har bestefar begynt å gjøre målinger hver gang hunden oppfører seg merkelig. Hver gang er det det samme: Lave verdier i blodsukkeret. Hunden Ronja har etterhvert blitt en viktig del av hvordan bestefar tar hånd om blodsukkeret.

Tidligere var han mye engstelig for blodsukkeret, men det har blitt langt bedre nå. Han har så god hjelp i denne hunden og en følelse av kontroll har kommet som et resultat av dette.

Det må sies igjen at hunden har ikke trening og han kan derfor ikke stole på den hundre prosent. Likevel viser det seg å stemme at hunden forstår at noe er på færde. Gang på gang.

Om jeg flytter helt for meg selv skal jeg absolutt vurdere om diabeteshund kan være en god løsning for meg. Spesielt dersom jeg kan få en allergivennlig hund!

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Registrer for nyhetsbrev
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: