Sex og diabetes: Et tabubelagt tema?

Sex og diabetes: Et tabubelagt tema?

Thomas Tjelta
Thomas er født i 1992, har tidligere studert og jobbet med IT og tar for tiden en lektorutdanning på Universitetet i Agder. Han er opptatt av en sunn livsstil, og å kombinere kosthold og trening med et balansert sosialt liv. På bloggen skriver Thomas om hvordan han tilpasser diabetes på reise og i dagliglivet, samt forskningsbaserte innlegg
Publisert første gang: 02.02.17 | Sist redigert: 09.01.18
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Et tema det ble snakket lite om da jeg lå på sykehuset den gangen, men som er viktig for de aller fleste av oss, nemlig sex.

Annonse

Da jeg fikk diagnosen diabetes type 1 for fem år siden og visste jeg lite om hva det innebar å ha diabetes. Jeg var ikke var klar over at det virkelig har innvirkning på alle aspekter av livet.

Da jeg fikk diabetes

Da jeg fikk diagnosen var det begrenset informasjon om diabetes, sex og samliv. Jeg fikk noe informasjon om hvilke senkomplikasjoner som kan påvirke sexlivet, og hva man bør passe på.

Utover dette var det ikke et tema som ble snakket om.

Dette kan være fordi sex er et tema mange finner ukomfortabelt å snakke om med en ukjent, selv i helsesammenheng.

Sex og ukomfortable situasjoner

Som med alle spontane aktiviteter har man ikke helt oversikt over hva blodsukkeret ligger på, og da er det en risiko for at det blir lavt. Som vi alle vet er ikke samleie alltid planlagt til punkt og prikke.

Annonse

For min del blir jeg ukomfortabel hvis jeg får lavt blodsukker midt i akten, så jeg anbefaler alle å sjekke blodsukkeret før, selv om dette kan kanskje kan «ødelegge» stemningen litt.

Hvis man får lavt blodsukkeret før eller under samleie er det ikke noe i veien for å si at man må sjekke blodsukkeret og spise noe for å få det opp.

Dette er selvfølgelig er ikke bare enkelt, og jeg får fortsatt dårlig samvittighet hvis jeg må avbryte for å sjekke blodsukkeret. Og i verste fall spise om det blir nødvendig.

Dette er en følelse jeg jobber med for å bli kvitt, selv om jeg vet at personen jeg er intim med ikke har noe i mot dette. Det er bare sånn det er.

Følelsen sitter der uansett, og den må jobbes med.

LES OGSÅ: Jeg kløp meg i armen og håpet det var et mareritt

Senkomplikasjoner

Da jeg fikk diagnosen ble jeg fortalt at man kan få problemer med reisning som en senkomplikasjon.

Dette er noe mange menn vil slite med i løpet av livet sitt. Men som mann med diabetes viser undersøkelser at det kan skje 10-15 år tidligere for oss, enn hos personer uten diagnosen.

Det er også viktig å nevne at personer med diabetes type 2, eller personer som er overvektige også har en høyere sannsynlighet for å oppleve et slikt problem.

Det kan også forekomme hvis blodsukkeret er høyt over en lenger periode, så det kan lønne seg å prøve å stabilisere blodsukkeret hvis man opplever problemer.

For kvinner på den andre siden kan det forekomme tørrhet i underlivet. En annen komplikasjon av diabetes er at man kan få trangere blodårer.  Noe som igjen kan forårsake problemene nevnt overfor.

Hvis blodsukkeret er høyt over lang tid kan det forekomme soppinfeksjon i underlivet. Dette kan smitte partneren, men forsvinner av seg selv.

Siden denne infeksjonen er seksuelt overførbar, kan det være greit å snakke med partner om infeksjoner som kan oppstå. Da kan partneren kan være klar over det på forhånd.

Depresjon er også en diagnose man er mer sannsynlig å oppleve når man har diabetes, noe som igjen kan føre til lav sexlyst, problemer med reisning og tørrhet i underlivet.

LES OGSÅ: Å få påvist diabetes ble et slag i trynet

Snakk med partneren

I likhet med alle andre aspekter i livet med diabetes er det viktig at partneren din også får vite om det som gjelder sex.

Opplever du noen av disse problemene over lenger tid, er det anbefalt å ta kontakt med helsepersonell. De kan være med å hjelpe deg gjennom situasjonen.

Del gjerne dine tanker om temaet i kommentarfeltet på Facebook 🙂

Kilder:

Diabetes.no

Diabetesforecast.org

Soc.ucsb.edu

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Registrer for nyhetsbrev
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: