Diabetes på påskefjellet – nyttige tips!

Diabetes på påskefjellet – nyttige tips!

Maria Jørgensen
Maria er født i 1994. Hun fikk diabetes type 1 i 2012, og bruker til daglig insulinpumpe. Maria er opprinnelig fra Sørum, men bor i Namsos og jobber som autorisert dyrepleier.
Publisert første gang: 10.01.17 | Sist redigert: 22.03.21
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Påsken er her og jeg som mange andre nordmenn har tenkt meg til fjells. Det har alltid vært en påsketradisjon med hyttetur, og da jeg fikk diabetes ble turene litt annerledes.

Pakkelisten min, som tidligere besto av det vanlige: klesskift, toalettmappe og kanskje noen bøker, består nå av mye mer. Jeg må ha med meg alt av diabetesutstyret i doble mengder, i tilfelle noe skulle feile.

Annonse

Man vet aldri når en «ulykke» vil inntreffe, og med begrensede muligheter for å komme seg til et apotek, er det mildt sagt kjedelig å takle dette uten livsnødvendig utstyr. Nøkkelen her er å være forberedt.

Trenger ikke like mye insulin

En annen ting å tenke på er et mulig endret behov for insulin på fjellet. Jeg er mer i aktivitet der enn jeg er i leiligheten min.

Dagene på fjellet består av skiturer, gåturer og mer fysisk arbeid, da det ikke er innlagt strøm på hytta. Derfor er det mulig at behovet for insulinet vil gå ned, ettersom den fysiske mosjonen vil være med på å senke blodsukkeret. Dette er selvfølgelig individuelt og viktig å se an selv, men det er fint å ha i bakhodet.

Husk spesielt en fjellvettregel

Noe som også er viktig å tenke på er fjellvettregelen som spesielt gjelder for oss med diabetes: GÅ ALDRI ALENE.

Du kan ha med deg alt av utstyr som er nødvendig med tanke på sykdommen, men det vil ikke nødvendigvis hindre deg fra å plutselig kollapse ved for lavt blodsukker. For eksempel hvis du ikke merker at det er på vei nedover. Da er det viktig å ha en kompanjong som kan hjelpe deg om noe skulle skje.

Annonse

LES OGSÅ: Fjellvettregler for deg med diabetes

Bruk blodsukkerapparatet hyppig

Sist, men ikke minst, må du huske på å måle blodsukkeret ofte! Aldri undervurder betydningen av dette. Man vet ikke hvordan dagene på fjellet vil påvirke blodsukkeret før man har erfart det, og da er det bedre å måle en gang for mye enn for lite.

Vær føre-var

Forhåndsregler er viktig å ta seriøst, selv om det er lett å tenke at uheldige situasjoner aldri vil ramme en selv. Som en person med diabetes er det desto viktigere å ta fjellvettreglene seriøst.

Ha disse tipsene i bakhodet i påsken og kos deg ekstra mye!

LES OGSÅ: Diabetes og påske – dette bør du tenke på!

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Registrer for nyhetsbrev
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: