Enkel oppskrift på oksekraft
Karbohydrater: Ca. 1-2 gram per 100 gram kraft. Varierer ut fra mengde vann/grønnsaker, men kraft inneholder generelt lite karbohydrater.
Hjemmelaget oksekraft er hemmeligheten bak gode middager. Ikke bare smaker det bedre enn vanlig buljong, det er også mer næringsrikt, og superenkelt å lage.
Mange er vant med å bruke buljongterninger eller fond til hjemmelagde supper og sauser. Ekte oksekraft smaker mye bedre og er ofte mer næringsrik!
Lag en god porsjon når du først er i gang, så har du til mange middager fremover. Kraften kan du fint fryse på flasker slik at den holder seg lenge.
PRØV OGSÅ: Gryterett med sopp, kål & rotgrønnsaker
Ingredienser
5 kg bein av okse, kalv, svin eller vilt
2 gulrøtter
1 stor løk
1 purreløk
2 fedd hvitløk
3 stilker stangselleri
4 laurbærblad
5 pepperkorn
Tips! For å lage brun kjøttkraft bruner du bena i gryte eller langpanne (220 grader i ca. 30 minutter) før du koker de opp.
PRØV GJERNE: Afrikansk peanøttsuppe
Slik gjør du:
1. Skrell gulrøtter og løk, og vask purreløk og stangselleri. Kutt i store biter. Skyll beina godt i kaldt vann.
2. Ha alt i kjele og dekk med kaldt vann. Kok opp langsomt og skru ned varmen slik at det ligger akkurat rundt kokepunktet og putrer. Kraften skal koke minst 4 timer, men gjerne opp mot 8 timer. Pass på at det alltid er vann som dekker beina. Spe på med mer vann dersom det trengs.
3. Ta av skummet som legger seg på toppen med en øse underveis i kokingen. Dette er ekstra viktig den første halve timen. Skummet inneholder urenheter og proteiner, og dersom ikke tar det bort kan kraften bli grumsete.
Tips! Noen bein inneholder mye fett og dette vil legge seg oppå kraften. Før fungerte fettet som en beskyttende hinne som hindret at kraften ble sur under lagring. Dette er ikke så viktig nå som vi har gode frysere, så fjern gjerne dette om du ønsker en lettere kraft.
PRØV GJERNE: Ovnsbakt aubergineform
Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.