Fem ting som irriterer meg med diabetes

Fem ting som irriterer meg med diabetes

Kristi Herje Haga
Kristi har hatt diabetes type 1 siden 2006. Hun er mamma til to gutter – Oliver (født i 2004) og Martinus (født i 2009). Kristi er opptatt av hvordan trening og kosthold positivt påvirker hennes mestring av diabetes.
Publisert første gang: 13.09.16 | Sist redigert: 26.06.18
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Jeg har som motto å prøve å se det positive i det meste, men av og til er det rett og slett ikke mulig. Uten å virke altfor negativ kommer her min topp 5 liste over irriterende ting ved diabetes.

Annonse

1. Føling

Regner ikke med at den kom som en bombe? Hadde det ikke vært for lavt blodsukker og føling ville hverdagen med diabetes vært en ganske annen. Mest irriterende er det når følingen kommer uten at du skjønner hvorfor.

Du har satt samme dose insulin til samme type mat og likevel kommer følingen snikende. Og du blir nødt til å spise selv om du er stappmett. For ikke å snakke om føling på natta! Opp og spise når du er dødstrøtt og sliter med å sovne igjen etter å ha spist  deg ”opp”.

Jeg prøver å huske å ha noe jeg kan spise i nattbordskuffen, men det er langt fra alltid jeg husker det. Da er trappene ned til kjøkkenet seige og humøret på bånn.

LES OGSÅ: Hvem blir jeg når jeg får føling?

2. Planlegging

Det er krevende å være impulsiv når man har diabetes. Det er noen forholdsregler du alltid må ta, og noe du alltid må ha med deg. Uansett. Jeg er redd for å dra et sted uten å ha med meg noe jeg kan spise, og som jeg vet hva inneholder.

Annonse

I tillegg til insulin og måleutstyr har jeg alltid med meg en proteinbar, mørk sjokolade eller en frukt. Nåler må være med, og jeg har alltid med noe som gir rask blodsukkerstigning. Dette blir med tiden rutiner, tenker nok de fleste. Og ja, det blir det. Likevel må du alltid passe på å ha det med deg.

LES OGSÅ: Et innblikk i min mathverdag

3. Spis regelmessig

Å spise regelmessig er sunt for kroppen. I hverdagen går dette som regel greit. Men kroppen min liker ikke at jeg slurver med disse rutiner i helger eller ferier. Den vil ha det likt alle dager og jeg merker veldig godt hvis jeg spiser uregelmessig. Jeg blir kvalm, svimmel, uvel og irritert. Og det uten at jeg har lavt eller høyt blodsukker.

Kroppen må bare ha mat tre-fire timer etter siste måltid. Når jeg er sammen med andre på ferie kan dette være litt slitsomt. Særlig hvis vi reiser rundt og det er vanskelig å spise akkurat på timen fire timer etter sist måltid.

LES OGSÅ: Min reise mot et sunnere og friskere liv

4. Spørsmålet: ”Har du sukkersyke?”

Sukkersyke er et ord som virkelig irriterer meg! Ingen bør bruke det i 2016. Det er misvisende og gir sykdommen en enda mer negativ klang enn den har fra før. Jeg retter alltid på de som bruker det og jeg håper det snart er utryddet.

LES OGSÅ: Kan du ikke bare sette litt mer insulin?

5. Spørsmålet: ”Kan du spise det der?”

Mange har meninger om hva en diabetiker kan spise. Jeg har blitt saumfart ved mange anledninger og folk er ikke redde for å kommentere hva jeg spiser. Spørsmål som har vært ganske vanlig opp gjennom årene er: ”Kan du spise sukker?” ”Hva er det du spiser?” ”Hvorfor spiser du ikke?”

Jeg kan fortsatt bli irritert når folk legger seg borti hva jeg spiser og kommenterer det negativt. Jeg pleier å si at jeg kan spise hva jeg vil, bare jeg setter riktig dose insulin. Nå stemmer ikke det helt, men det er ikke langt fra sannheten.

LES OGSÅ: Fem matvarer jeg alltid har i kjøleskapet

Hva irriterer deg mest med diabetes?

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Registrer for nyhetsbrev
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: