– Å legge om livsstilen er lettere sagt enn gjort

– Å legge om livsstilen er lettere sagt enn gjort

Bidragsytere
Dette er innhold laget av forfattere fra vårt internasjonale nettverk.
Publisert første gang: 24.08.16 | Sist redigert: 08.05.18
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

«Du må bare endre livsstil», er rådet man som regel får. Og selv om det er et godt råd, er det dessverre ikke alltid like lett å gjennomføre. Det har Claus Højmann (53) fått erfare.

Annonse

Claus Højmann var en slank og sporty fyr i ungdommen, men da han begynte å jobbe i bank og samtidig sluttet å trene, begynte kiloene å snike seg på.

Etter en lang rekke mer eller mindre vellykkede slankekurer, bestemte han seg i 1999 for å oppsøke en ernæringsfysiolog for å få hjelp til å gå ned i vekt.

– Jeg var hos ernæringsfysiolog på det lokale sykehuset, og hun målte blodsukkeret mitt. Det var svært høyt, og jeg fikk diagnosen diabetes 2, forteller Højmann.

Etter diagnosen fikk Højmann en del undervisning i hva diabetes er og hva man kunne gjøre.

– Jeg fikk Metformin, og så bestemte vi oss for at jeg skulle se om jeg kunne få diabetesen vekk ved hjelp av mosjon. Men det klarte jeg ikke å lykkes med, sier han.

Annonse

Højmann forteller at problemer på hjemmebane var med på å gjøre det vanskelig å få alt til å henge sammen på denne tiden.

LES OGSÅ: Veien til et lettere liv trenger ikke være lang

legge om livsstilen

Foto: Privat, Claus Højmann

Kiloene som forsvant – og kom på igjen

Højmann ble tilbudt et nytt preparat, som hadde den bivirkningen at han gikk ned i vekt. Dessverre hadde det også andre bivirkninger, som hodepine og kvalme. Etter en stund sluttet preparatet å virke, og Højmann skulle i stedet ta vanlig insulin.

– Det gjorde dessverre at alle kiloene som jeg hadde mistet, kom tilbake igjen med det samme, forteller han.

Samtidig begynte han å få voldsomme migreneanfall.

– Det stod på i 7–8 måneder. I denne perioden klarte jeg stort sett ingenting. Jeg har heldigvis en jobb som tillater at jeg kan jobbe hjemmefra, og arbeidsgiveren er svært forståelsesfull. Men jeg måtte fordele oppgavene utover dagen for å kunne klare det, forteller Claus, som jobber som IT-prosjektleder.

LES OGSÅ: Gå deg i form

Fant løsningen til slutt

Ingen i det offentlige helsevesenet kunne finne ut hva som var galt. Gjennom jobben har Claus Højmann en helseforsikring, som gjorde det mulig for ham å bli undersøkt på et privat sykehus.

– Det var en overlege som hadde gode erfaringer med å gi antidepressiva i svært lave doser til folk med sterk hodepine, og det foreslo han for meg. Jeg sa ja, og siden da har jeg ikke hatt noen form for hodepine, forteller han. 

Jeg vet at det som skal til, er en omlegging av livsstilen. Det er lettere sagt enn gjort. Men jeg gjør det jeg kan. Samtidig som jeg nyter livet. Ellers blir det for trist.

Claus Højmann

Ved siden av den vanlige jobben, arbeider Claus Højmann frivillig for forskjellige veldedige organisasjoner. Han har blant annet utviklet Lions’ administrasjonssystem, som brukes av mange av Lions’ 7 000 medlemmer. For øyeblikket jobber han med å lage systemer for Dyreværnet i Rødovre, slik at de kan få bedre arbeidsflyt.

LES OGSÅ: Diabetes-etikette for folk som ikke har diabetes. Del 1

– Av og til skeier jeg ut

Foto: Roche/Accu-Chek

Foto: Roche/Accu-Chek

Claus Højmann har en Accu-Chek Mobile som han måler blodsukkeret sitt med, og han lever idag et normalt og godt liv med sin diabetes, og ikke minst uten hodepine. Men vekten kjemper han stadig med:

– Kona mi er en stor støtte, og vi er veldig bevisste på hva vi spiser, men vi skeier også ut innimellom, sier han.

Højmann vet at han bør trene mer, men lever med noen følgeskader av diabetesen som gjør at han har følesesforstyrrelser i føttene. 

– Dette gjør at jeg ofte har smerter i føttene, og da blir det ekstra vanskelig å komme seg ut og trene, forklarer 53-åringen.

Lei av kommentarer

Som mange andre overvektige møter Claus Højmann ofte mennesker som har en klar og tydelig holdning til hva han bør gjøre med vekten.

– Hvis vi er i selskap og jeg tar dessert, kan jeg se at det kribler i enkelte mennesker; for burde jeg nå egentlig det? De vet jo ikke hvordan jeg lever til hverdags, og ser bare en overvektig mann som spiser noe han ikke har godt av, sier han.

Og det skorter heller ikke på «gode» råd fra personer som tror de har løsningen:

– Jeg har ofte blitt fortalt at hvis jeg ikke kan gå, kan jeg dra i svømmehallen. Jeg vet godt at det vil være bra for meg å svømme, men jeg har altså ikke lyst til å gå ned i en svømmehall og kle av meg foran en masse fremmede mennesker, sier han.

LES OGSÅ: Min reise mot et sunnere og friskere liv

– Jeg vet jo hva jeg må gjøre

Højmann har prøvd seg på mange slankekurer, men hver gang kiloene går av, kommer de på igjen – pluss noen ekstra.

Jeg vet at det som skal til, er en omlegging av livsstilen. Det er lettere sagt enn gjort. Men jeg gjør det jeg kan. Samtidig som jeg nyter livet. Ellers blir det for trist.

Tekst: Andrea Bak

LES OGSÅ: Skritt for skritt går Kjell Arild seg til et bedre liv

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: