Å holde kurs med diabetes

Å holde kurs med diabetes

Kristi Herje Haga
Kristi har hatt diabetes type 1 siden 2006. Hun er mamma til to gutter – Oliver (født i 2004) og Martinus (født i 2009). Kristi er opptatt av hvordan trening og kosthold positivt påvirker hennes mestring av diabetes.
Publisert første gang: 02.08.16 | Sist redigert: 18.02.21
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

På jobb er jeg ansvarlig for blant annet kurs- og foredragsvirksomhet. Slike kurs varierer ofte veldig i form og varighet og arbeidsdagen er derfor preget av mye som er sidestilt fra normale rutiner i jobben. I en slik hverdag er det viktig at jeg tar ekstra hensyn til at jeg har diabetes når kurs og foredrag skal holdes.

Hektiske dager

Å arrangere kurs fører ofte med seg ekstra stress og det er lett å glemme både diabetes, målinger og mat. Jeg har ofte sprunget rundt i forkant av et kurs og helt glemt å spise. Nå har jeg endelig funnet et triks som hjelper meg til å huske å spise!

Annonse

Foto: Kristi Herje Haga

Tips for ikke å glemme blodsukkeret

Når jeg setter hurtigvirkende insulin til måltid, setter jeg alltid på alarmen på mobilen. Den ringer tre timer etter jeg har spist og det hurtigvirkende insulinet er på vei ut av kroppen. Da er det enklere å huske både å spise og måle blodsukkeret. Særlig når jeg har stressfylte dager med kurs er dette et nyttig hjelpemiddel.

LES OGSÅ: Fritak for arbeidsgiverperioden

Min største fiende

Nervøsitet er blant mine fiender når jeg skal snakke foran en menge mennesker. Jeg pleier å bli nervøs like før jeg skal på, men stort sett går det raskt over når jeg begynner å prate. Særlig hvis jeg har forberedt meg godt og er trygg på det jeg skal snakke om. 

Nervøsitet kan påvirke blodsukkeret fordi pulsen øker og adrenalinnivået blir høyere. Jeg synes det kan være vanskelig å skille mellom nervøsiteten og føling fordi begge gir høy puls, svette og urolighet. Jeg passer alltid på å måle blodsukkeret før jeg holder kurs slik at jeg vet hvor jeg ligger.

LES OGSÅ: Optimisme for 2021

Annonse

Uforutsette hendelser

Særlig under kurssamlinger som foregår over flere dager dukker det ofte opp uforutsette situasjoner. For oss med diabetes kan det av og til være utfordrende, særlig med tanke på måltider.

Forrige gang jeg holdt kurs på Gardermoen gjennom en helg ble en av deltakerene akutt syk rett før middag og jeg ble nødt til å kjøre henne til legevakten på Jessheim.

Heldigvis hadde jeg en matbit i veska som kunne kompensere for en tapt middag. I slike situasjoner blir jeg påminnet om hvor viktig det er å ha tilgang på mat som kan motvirke en uforutsett føling.

LES OGSÅ: Tips til hvordan overleve lockdown

Proteinbarer er gull å ha med på kurs

Når jeg holder kurs på hotell, er det mer enn nok mat og jeg trenger ikke bekymre meg for å finne noe å spise hvis jeg får føling. Likevel har jeg alltid med meg ”nødproviant” i veska i tilfelle.

Jeg synes proteinbarer er fantastisk å ty til i slike tilfeller. Nå finnes det utrolig mange alternativer i butikkhyllene, men jeg holder meg til de med lite/ingen sukker og høyt proteinnivå. De tar liten plass i veska og hjelper hvis man er småsulten. Jeg har minst tre forskjellige barer med i veska når jeg holder kurs eller foredrag eller er på reise.

LES OGSÅ: Med diabetes kom også et stort sinne

Null alkohol og joggesko

Etter å ha holdt flere kurs, har jeg lært meg noen triks som minimerer sjansen for føling. Jeg holder meg unna alkohol fordi jeg av erfaring vet det skal veldig lite til før jeg får føling dagen derpå, uavhengig av hvor mange enheter jeg har drukket. Derfor velger jeg å avstå helt fra alkohol når jeg er kursansvarlig.

Jeg passer også på å få nok søvn og hvile for å samle mest mulig overskudd. Har jeg mulighet bestiller jeg alltid hotell med treningsrom. Dersom hotellet ikke har det tar jeg med meg joggesko og løper meg en tur. En kjapp treningsøkt hver dag er alfa omega for meg og blodsukkeret mitt. Og stort sett får jeg det til selv om er på kurs, kutter en halvtime i lunsjen eller droppe å slappe av før middagen.

LES OGSÅ: Bedre blodsukkerregulering med trening

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: