Ørebetennelsen ga meg veldig høyt blodsukker

Ørebetennelsen ga meg veldig høyt blodsukker

Thomas Tjelta
Thomas er født i 1992, har tidligere studert og jobbet med IT og tar for tiden en lektorutdanning på Universitetet i Agder. Han er opptatt av en sunn livsstil, og å kombinere kosthold og trening med et balansert sosialt liv. På bloggen skriver Thomas om hvordan han tilpasser diabetes på reise og i dagliglivet, samt forskningsbaserte innlegg
Publisert første gang: 22.06.16 | Sist redigert: 01.02.22
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Helt siden jeg fikk diabetesdiagnosen har jeg blitt fortalt at kroppen ikke er like sensitiv til insulin ved sykdom, og at blodsukkeret vil øke. Dette har jeg tidligere aldri merket ved influensa eller forkjølelse. Men da jeg fikk ørebetennelse fikk jeg virkelig kjenne det på blodsukkeret.

Klokken er tre på natten, jeg har vært trøtt og sliten i flere dager med lett øreverk, men ikke tenkt stort mer over det. Blodsukkeret har økt i et par dager, men jeg har samtidig vært på besøk hjemme på Sørlandet og tenkte at reisingen var årsaken til noe høyere blodsukkerverdier. Før jeg la meg var blodsukkeret 8.4, jeg måler igjen, 17.8. 17.8? Jeg satt da normal insulin til kveldsmaten og forventet ikke at det skulle ligge på et slikt nivå nå. Utover natten stiger blodsukkeret mer. Jeg prøver forgjeves å sette insulin, men det synker ikke.

Annonse

På morgenen får jeg en mistanke om at jeg holder på å bli syk, og at dette er grunnen til blodsukkerstigningen, så jeg bestemmer meg for å sette noe høyere lantus. Normalt setter jeg 12 enheter lantus og  3-4 enheter til en liknende frokost bestående av egg, brød og grønnsaker. Denne dagen setter jeg 18 enheter lantus og 8 enheter hurtigvirkende. Jeg satt økte doser insulin hele natten, men blodsukkeret ligger fortsatt på 16.

LES OGSÅ: 6 ting jeg gjør for en bedre diabeteshverdag

Legebesøk og økte insulinmengder

Når jeg går til legen blir jeg sendt rett til utvidede blodprøver. Jeg har nå klart å få blodsukkeret under 10, men har til gjengjeld ikke spist på mange timer. Blodprøvene viser virusinfeksjon, men ingen fare for ketoacidose da jeg hadde fått blodsukkeret ned til 7, og vet hvordan det skal håndteres.

Resten av dagen ble brukt til å slappe av og regulere blodsukkeret, ved måltider utover dagen satt jeg to og en halv gang mer insulin enn normalt. Å sette så mye insulin til måltidene er noe jeg synes er ubehagelig, for ved normale verdier hadde jeg falt langt under 3 tallet på kort tid ved slike insulinmengder.

Neste dag satt jeg 20E lantus, noe jeg synes er fryktelig mye, og til måltider satt jeg 2-3 ganger så mye insulin som jeg normalt ville gjort. I snitt setter jeg 1E per 20G karbohydrater. Jeg teller aldri kalorier eller karbohydrater, men vet som regel hva jeg skal sette til maten jeg spiser ut i fra hva jeg ser på tallerkenen. Det å sette så mye insulin skaper en uro for å få føling, og jeg målte derfor blodsukkeret minst en gang i timen for å passe på å overvåke hvordan verdiene var.

Annonse

På kveldstid satt jeg noe mindre insulin enn jeg gjorde resten av dagen. Og resten av sykdomsforløpet våknet jeg som regel med blodsukker over 12. Dette ville jeg normalt sett ikke vært fornøyd med, men man må slippe taket litt når man er syk for ikke å påføre kroppen enda mer unødvendig stress.

LES OGSÅ: Slik blir det lettere å ta gode valg på farten

Tips ved sykdom:

  • Mål blodsukkeret ofte
  • Vurder i samråd med helsepersonell om du burde justere insulinmengden
  • Spis mat for å tilføre kroppen næring som hjelper med å bekjempe sykdommen
  • Slapp av!

Spør om hjelp

Til slutt vil jeg bare si at det alltid er lov til å spørre om hjelp; enten fra venner eller helsepersonell, alt ettersom hvor ille sykdommen er. Hvis keton-konsentrasjonen er moderat til høy anbefaler jeg å kontakte lege for videre hjelp. Det samme gjelder hvis blodsukkeret holder seg på høye nivåer.

Har du liknende eller andre erfaringer med diabetes og sykdom hører jeg gjerne om dem i kommentarfeltet på Facebook!

Nyttige lenker:

Ketose eller ketoacidose

Sykdom og diabetes

When you are sick with diabetes

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: