Nydelige sommerdesserter – helt uten sukker

Nydelige sommerdesserter – helt uten sukker

Hanne Storhaug Jensen
Hanne blogger på spirenemat.no. Hun er kokk, ernæringsfysiolog og medisinstudent på fjerde året. Hun er også utdannet yogalærer fra India. Hanne har et stort engasjement for bra mat og ernæring. Hun er opptatt av at maten vi spiser skal være næringsrik, og mener at den beste maten er den vi lager selv.
Publisert første gang: 01.06.16 | Sist redigert: 01.10.19
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon
Karbohydrater per 10-12 jordbær (ca 160 gram): ca. 10g
Karbohydrater per 5-6 dl bringebær (ca 300 gram): ca. 10g

Desserter blir ofte regnet som usunt, mest på grunn av et høyt sukkerinnhold og et lavt innhold av vitaminer og mineraler. Slik behøver det ikke være. Her er to desserter du kan nyte med god samvittighet i sommer!

Annonse

Et høyt sukkerinnhold (mye karbohydrater) vil kunne påvirke blodsukkeret mye, noe som kan være ekstra ubehagelig for deg med diabetes. Heldigvis finnes det gode alternativer dersom du har lyst til å redusere litt på sukkerinntaket.  Desserter uten sukker – i stedet har jeg brukt Sukrin og SukrinMelis.

Disse to oppskriftene inneholder lite karbohydrater sammenliknet med de vanlige dessertene man får kjøpt, og vil følgelig påvirke blodsukkeret mindre. I tillegg er de fullspekket med vitaminer og mineraler. Best av alt – de smaker nydelig!

PRØV OGSÅ: Grov gulrotkake med bær og krem – uten hvetemel

Bringebærmousse

4-6 porsjoner

400 gram bringebær
7 ss Sukrin
1 liten kartong fløte (3 dl)
3 plater gelatin

Annonse
Foto: iStock

Foto: iStock

Fremgangsmåte:

  1. Legg gelatinen i kaldt vann (må være kaldt, hvis ikke smelter den)
  2. Kjør bringebær og 2 ss sukrin til purè i blender (ønsker du å ta bort frøene kan du presse purèen gjennom en sikt)
  3. Pisk fløte til krem med 5 ss sukrin
  4. Varm opp halvparten av bringebærpurèen i en gryte
  5. Klem ut vannet av gelatinen og smelt den oppi bærene
  6. Hell bringebærpurèen i en tynn stråle i fløten mens du rører (veldig viktig at bærene er avkjølte og at du rører kontinuerlig for å unngå at gelatinen stivner i klumper i den kalde kremen).
  7. Ha i former og sett i kjøleskapet et par timer
  8. Server med litt vaniljekesam, friske bær eller hjemmelaget vaniljesaus med sukrin

Tips: Prøv gjerne denne desserten med andre typer bær du liker.

PRØV OGSÅ: Bringebæris med cashewnøtter

Frisk jordbæris

4-6 porsjoner

400 gram frosne jordbær
2-3 ss SukrinMelis
2 store ss kesam (alternativer: fullfet yoghurt naturell (matyoghurt eller tyrkisk), rømme eller vaniljekesam)

Foto: iStock

Foto: iStock

Fremgangsmåte:

Kjør alt til en glatt masse i blender eller foodprocessor.

Tips! La gjerne jordbærene ligge ute på benken en stund slik at de ikke er knallharde når du tar dem i maskinen – da går det hele lettere rundt uten væske i, og knivene holder seg lenger.

Du bør merke deg at disse dessertene ikke er helt frie for karbohydrater.

Kilde: Karbohydrater og insulin; Tilpass insulin til maten du spiser. Et hefte utarbeidet av Torild Lilleaas Grønnerud, Knut Dahl-Jørgensen, Kari Saxegaard og Christine Gørbitz. 2007.

God sommer 🙂

 

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: