Google er ikke legen min

Google er ikke legen min

Emilie Kleven
Født i 1995 og oppvokst i Brumunddal. Fikk diabetes i 2003 da jeg var 9 år gammel. Jeg ønsker å dele mine erfaringer og tanker rundt det å leve med en kronisk sykdom, både på godt og vondt. Håper at dette kan bidra til å skape større åpenhet og kunnskap rundt det å leve med diabetes.
Publisert første gang: 09.03.16 | Sist redigert: 05.11.19
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Bruker du Google for medisinske råd? Sammenligner du deg selv og din diabetesbehandling med andre?At diabetes har blitt «digitalisert» er ikke nødvendigvis negativt, men det er viktig å være kritisk til det man leser og finner på internett.

Annonse

I dagens mediesamfunn har vi tilgang på utømmelige mengder informasjon. I tillegg er sosiale medier blitt en veldig stor og viktig del av hverdagen vår. Størst er blogger og bildedelingstjenester.

Mediesamfunnet gjør at vi har mange arenaer der vi lett kan sammenligne oss med andre. Dette gjelder også for oss med diabetes. Jeg har lagt merke til at det stadig blir flere som skriver om og deler sin diabeteshverdag på sosiale medier og på internett. Dette er bra fordi det kan føre til åpenhet og økt kunnskap. Samtidig er det mange å sammenligne seg med.

At diabetes har blitt «digitalisert» er ikke nødvendigvis negativt, men det er viktig å være kritisk til det man leser og finner på internett.

LES OGSÅ: Slik skiller du fakta fra myter

Det er kun du som kjenner din diabetes (ikke doktor Google)

Diabetes er en sykdom som krever oppfølging, ansvar og selvstendighet. Man gjør sine egne erfaringer, skaper sine egne rutiner og finner ut hva som fungerer for seg. Når man har levd med diabetes en stund, vil man etter hvert sitte inne med mye kunnskap om sykdommen.

Annonse

En kan nesten si at vi blir vår egen personlige doktor. Og vi kjenner oss selv bedre enn doktor Google. Vi kjenner igjen symptomer på høyt og lavt blodsukker. Vet hvordan ulike matvarer virker inn på blodsukkeret, hvilke matvarer vi kanskje bør unngå og hva vi bør spise mer av. Hvordan vi responderer på trening og stress.

Selv om jeg etter hvert har lært min egen kropp godt å kjenne, er diabetes ofte en dårlig lagspiller. Den følger ikke alltid de reglene jeg har satt opp. Det er derfor enda viktigere at jeg gjør mine egne erfaringer og skaper mine egne rutiner.

For, det finnes ingen fasit på det å leve med diabetes. Dine egne erfaringer er ditt viktigste støtteapparat. Ingen eksperter kan fortelle deg hvor mye insulin du trenger til et måltid. Eller hva du bør ligge på i blodsukker før en treningsøkt. Det er det din oppgave å finne ut av.

Man kjenner selv best sin egen diabetes, og Google er ikke legen din

Når man har diabetes blir man etter hvert en ekspert på å kjenne seg selv. For eksempel vet man godt hva man kan spise og når. Foto: iStock

Før følte jeg meg ofte alene om sykdommen

Da jeg selv fikk diabetes, husker jeg ofte at jeg følte meg veldig alene om sykdommen. Dette var før internett og sosiale medier gjorde sitt gjennombrudd.

Heldigvis kjente jeg to jenter som var jevnaldrende med meg. Begge hadde diabetes. Det var godt å se at vi var flere! I tillegg var jeg og familien min på et par diabeteskurs. Dette var veldig lærerikt for oss alle. Her kunne vi utveksle tips og erfaringer. Det var også en lettelse å møte andre barn og voksne med diabetes. Se at de levde normale og gode liv.

LES OGSÅ: – Den største misforståelsen er at man tror alle med diabetes bør spise det samme

Internett og sosiale medier skaper et fellesskap

I dag er dette med diabetes og sosiale medier noe jeg har et litt ambivalent forhold til. Jeg er glad for at det er så lett å «møte» andre med diabetes. Lese om, utveksle erfaringer og finne nyttige råd.

I tillegg er denne «diabeteshumoren» et lyspunkt. Situasjoner som bare vi med diabetes kan kjenne oss igjen i. Kall det gjerne en intern humor. Sannsynligvis ikke morsomt for de uten diabetes, men jeg ler godt når jeg for eksempel ser noen har delt et bilde hvor de finner igjen teststrimler over hele huset. I sofaen. I senga. På badet. Overalt. Eller når man skal ut på noe, og må ha med seg en hel «koffert» for å få plass til alt utstyret man trenger.

Alt blir lettere når man kan tøyse litt med det, og diabetes er intet unntak.

Setter pris på åpenhet og ærlighet

Dette med gjenkjennbare situasjoner, råd, og tips, er ting jeg setter stor pris på ved sosiale medier. Det kan også være veldig nyttig å lære av andres erfaringer. I tillegg er de som tør å snakke åpent og ærlig om sykdommen noen tøffe folk.

De er ikke redde for å dele at det noen ganger er det vanskelig å leve med diabetes. At man spiste alt for mye sjokolade. Hadde en dag med et helt ustyrlig blodsukker selv om man gjorde alt etter «boka».

Å ha diabetes er slett ingen dans på roser. Men det er fullt mulig å leve et godt liv med sykdommen. Et normalt liv. Når jeg leser om andre med diabetes, ser jeg mange eksempler på nettopp det.

LES OGSÅ: Nei, det er ikke bare én fasit for hvordan leve godt med diabetes

Mange ulike meninger om kosthold og diabetes

Det er stadig diskusjoner om kosthold. Hva og hvordan bør man spise? Diabetes eller ikke. Flere spiser lavkarbo. Andre reduserer bare karbohydratene. Noen tenker kanskje ikke så mye over hva de spiser. Selv prøver jeg å unngå typiske raske karbohydrater som brød, pasta og ris.

Jeg har prøvd å veie karbohydratene mine og sette insulin etter antall gram. Når jeg leser om alle de som har lykkes med dette, føles det frustrerende at det ikke funker på meg. Derimot fungerer det godt for meg å være litt bevisst på karbohydratene.

Jeg har vært inne på tanken om å kutte ut karbohydratene helt fordi jeg har lest at så mange har lykkes med det. Samtidig kan jeg lese om de som spiser havregrøt til frokost og at fungerer helt supert.

Det er et eksempel på at vi responderer ulikt på ulike matvarer, som igjen viser hvor forskjellige vi er. Diabetesen har vi til felles, men det stopper der. Vi lever forskjellige liv og har ulike rutiner tilpasset hverdagen vår.

google er ikke legen din

Det er mye positivt med fellesskapet som kommer av sosiale medier og Internett, men det kan også føre til at man sammenligner seg med andre hele tiden. Foto: iStock

Lett å sammenligne seg med andre

At internett og sosiale medier har ført til større åpenhet og mer kunnskap om diabetes er det ingen tvil om. Samtidig skal man være forsiktig med å ta alt man leser for god fisk. Eller sette seg selv opp mot andre. Vi er tross alt forskjellige individer, selv om vi alle har diabetes.

Ta for eksempel dette med kosthold og trening. Jeg ser flere med diabetes på sosiale medier som trener og spiser som én uten diabetes. Jeg beundrer dem for det. Kanskje er jeg litt misunnelig også for at de klarer å oppnå slike resultater. Det er en bragd i seg selv, men med diabetes har man jo en ekstra utfordring.

Samtidig er ikke en slik livsstil for alle. Det krever mye arbeid og strenge rutiner. Og jeg har måttet akseptere at jeg ikke kommer til å konkurrere i toppidrett eller gå over sydpolen på ski. Men, Galdhøpiggen har jeg besteget, og det var stort nok for meg. Det krevde bare en 6-timers innsats, men små seire er like viktige som verdensmesterskap og gullmedaljer.

LES OGSÅ: Nei, en healer kan ikke gjøre meg frisk fra diabetes, men «takk» for tipset

Alle lever forskjellig med sin diabetes

Alle som lever med diabetes har trolig kjent på den følelsen av at det de gjør ikke er bra nok. Slik man spiser. Trener. Behandler sin diabetes. Dette har jeg opplevd flere ganger, og disse tankene er tilbakevendende.

I slike tilfeller må jeg ta et skritt tilbake. Vurdere min egen innsats. Har jeg kanskje vært litt slapp med blodsukkermålingen i det siste? Hatt mye høye målinger. Spist mye dårlig mat? Eller kjenner jeg bare på den dårlige samvittigheten som ofte kommer snikende, med eller uten grunn.

Uansett hva årsaken er, kan det da være greit å ta seg en pause fra diabetes på sosiale medier. Gå gjennom rutinene dine og hva som må til for at du skal leve godt med din diabetes. Det kan være nyttig å supplere med andres råd og erfaringer, men husk bare; Diabetes kommer verken med brukermanual eller lover og regler for alle sine berørte. Minn deg selv på at det du gjør er godt nok, så lenge du tar vare på deg selv og din diabetes.

LES OGSÅ: Er det virkelig greit å gi diabetesdiagnosen på SMS?

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: