Er det virkelig greit å gi diabetesdiagnosen på SMS?

Er det virkelig greit å gi diabetesdiagnosen på SMS?

Emilie Kleven
Født i 1995 og oppvokst i Brumunddal. Fikk diabetes i 2003 da jeg var 9 år gammel. Jeg ønsker å dele mine erfaringer og tanker rundt det å leve med en kronisk sykdom, både på godt og vondt. Håper at dette kan bidra til å skape større åpenhet og kunnskap rundt det å leve med diabetes.
Publisert første gang: 28.06.19 | Sist redigert: 12.05.21
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

«Hei, dette er legekontoret. Det kan se ut som du har diabetes.» Hva ville du følt om en slik melding tikket inn på din telefon? Og er det egentlig greit?

Det høres kanskje merkelig ut. Men dette er ikke en fiktiv historie. Dette har faktisk skjedd. Av hensyn til pasienten og helsearbeiderne i denne historien har jeg valgt å anonymisere dem – så la oss bare kalle pasienten for «Mona».

Annonse

Det hele startet da Mona reiste til fastlegen for en helt vanlig helsesjekk. Hun skulle ta noen blodprøver, og legen ville også sjekke blodsukkeret hennes. Når resultatet kom frem på blodsukkerapparatet, sa legen at det var «i grenseland». Han oppga derimot ikke hva verdien var, da han mente at fastende blodsukker ikke var representativt for noe som helst. På bakgrunn av det som for Mona var et ukjent resultat, ble det bestilt takning av HbA1c.

Et par dager etter legebesøket mottok Mona en SMS fra sin fastlege. «Ifølge langtidsblodsukkeret ditt ser det ut til at du har diabetes, kutt ned på sukkeret til neste konsultasjon».

Lettere forvirret, og noe irritert, ringte Mona legekontoret. Hun ville vite hva hennes HbA1c var og om hun skulle begynne på tablettbehandling. Hun krevde også at om legen mente hun hadde diabetes, ville hun ha resept på utstyr for blodsukkermåling.

LES OGSÅ: Tidlig diagnostisesring gir størst gevinst

Bør ikke pasienten kalles inn til en samtale?

Monas HbA1c var 46 med de nye måleenhetene. Diabetesforbundet skriver at en HbA1c mellom 42 og 46 mmol/mol innebærer at man har nedsatt glukosetoleranse eller høy risiko for diabetes. (Jeg vil anta det indikerer type 2 eller lada, selv om dette ikke står spesifisert på nettsidene deres). Det anbefales med dette årlig måling hos fastlege og ny vurdering av risiko for diabetes.

Annonse

– Jeg synes også det er litt rart at et legesenter kan sende ut en SMS med en diagnose uten å kalle pasienten inn til en samtale.

Senere samme dag som Mona ringte legekontoret, mottok hun igjen en SMS fra sin fastlege. Der sto det: «Det blir ingen tablettbehandling foreløpig, vi skal først observere hvor mye blodsukkeret går ned når du spiser mindre sukker. Du skal spise lavkarbo,».

Heldigvis for Mona, er hun sykepleier og har grei kunnskap om diabetes. Da jeg spurte henne om hvordan hun opplevde det hele sa hun følgende:

– For meg har det lite betydning, da jeg selv er sykepleier og har en del kunnskap om diabetes. Jeg ble bare litt forbannet over å få en slik diagnose på SMS. Det hadde jo vært forferdelig for en pasient som ikke har helsebakgrunn å få en mulig diagnose på denne måten, forteller Mona til meg.

– Jeg synes også det er litt rart at et legesenter kan sende ut en SMS med en diagnose uten å kalle pasienten inn til en samtale. Hadde jo vært greit å få en samtale i etterkant, legger hun til.

LES OGSÅ: Ny forskning: Slik endrer du livsstil etter å ha fått diabetes type 2!

Har hun egentlig diabetes?

Mona har totalt målt blodsukkeret 46 ganger de siste tre månedene, og 5 ganger de siste 14 dagene. Målingene fra de siste tre månedene viser et gjenomsnittsblodsukker på 48 mmol/mol. Identisk med resultatet hos legen.

Mona bruker blodtrykksenkende tabletter og hadde brukt dette i 7-8 måneder før kontrollen hos legen. Som sykepleier vet hun at dette kan virke inn på blodsukkeret og gi falske resultater på målingene. Dette var derimot ikke noe legen opplyste om.

Mona har derfor bestilt seg en ny time hos legen sin på eget initiativ og venter på hva hun skal gjøre videre. Og enda viktigere, har hun egentlig diabetes?

LES OGSÅ: Dette er informasjonen jeg har savnet fra helsepersonell

Tar ikke legene type 2 alvorlig nok?

«Mona» er en bekjent av meg, og når hun fortalte meg at hun fikk diabetesdiagnosen på SMS, ville jeg umiddelbart fortelle hennes historie. For det er ikke første gang jeg opplever å høre slike beskrivelser fra mennesker som har, eller er i faresonen, for å utvikle diabetes type 2.

En gang henvendte en kvinne på treningssenter seg til meg fordi hun så jeg hadde insulinpumpe. Hun hadde nylig fått påvist diabetes type 2, og var rimelig fortvilet. Hun fikk lite oppfølging fra legen, hadde lite kunnskap om sykdommen og lurte på om jeg hadde noen råd. Helt ærlig synes jeg det var vanskelig å gi noen gode svar. Å regulere sykdommen med mat er noe ganske annet enn å regulere den med insulin. Jeg vil tørre å påstå at det faktisk er enda vanskeligere.

Jeg rådet kvinnen til å oppsøke legen sin, henvende seg til Diabetesforbundet og lese seg litt opp selv. Det finnes mange grupper på Facebook, Lev med diabetes sine nettsider og massevis av litteratur om diabetes. Likevel er det viktig å ha et kritisk blikk, og finne ut hva som passer for en selv.

For meg vitner dette om at mange leger ikke tar diabetes type 2-diagnosen på alvor. Dette synes jeg er skremmende. Ikke minst er det fortvilende for pasienten og kan få konsekvenser for både helse og livskvalitet.

Kilde: Diabetesforbundet

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Registrer for nyhetsbrev
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: