Hva med å prøve en mager kyllingfrikassé?

Hva med å prøve en mager kyllingfrikassé?

Hanne Storhaug Jensen
Hanne blogger på spirenemat.no. Hun er kokk, ernæringsfysiolog og medisinstudent på fjerde året. Hun er også utdannet yogalærer fra India. Hanne har et stort engasjement for bra mat og ernæring. Hun er opptatt av at maten vi spiser skal være næringsrik, og mener at den beste maten er den vi lager selv.
Publisert første gang: 22.02.16 | Sist redigert: 22.09.23
Karbohydratene i måltidet kommer kun fra grønnsakene. 
Gulrøttene inneholder mest karbohydrater i denne retten (13,9 g per 100 g vare).

Lyst på en næringsrik og god middag? Hva med å kjøpe en hel kylling og lage kyllingfrikassé?

Kyllingkjøtt er magert, men rikt på proteiner og viktige vitaminer og mineraler. Sammen med friske grønnsaker blir dette et bra måltid for deg som er opptatt av å ha et sunt kosthold. Karbohydratene i dette måltidet kommer kun fra grønnsakene du velger å bruke, så den totale belastningen vil variere etter hvor mye grønnsaker du spiser.

Annonse

LES OGSÅ: Gryte med sopp, kål & rotgrønnsaker

Ingredienser

Til kyllingfrikasséen:

1 stk kylling
Vann
1 stor løk i biter
10 hele pepperkorn
1 fedd hvitløk, knust
1 laurbærblad
3 biter stangselleri
1 purreløk
3 gulrøtter

Til hvit saus:

2 ss smør
3 ss speltmel
5 dl innkokt kraft
½ dl fløte
Salt, pepper og sitronsaft

Annonse

Fremgangsmåte

1. Legg kyllingen i en kjele og fyll på vann til det dekker. Ha i løk, pepper, hvitløk og laurbærblad samt det grønne av purreløk og stangselleri. Kyllingen skal trekke ca 30 minutter, til den er mør.

2. Ta ut kyllingen. Den avkjøles mens du lager sausen. Når den er kald nok til å ta i skal alle bein bort. Kuttes/rives i passe store biter.

3. Sil kraften gjennom en finmasket sil. Sett den tilbake på stekeplata og kok ned til ca halvparten (eller mindre) – til du synes den smaker godt og mye. Dette er grunnlaget for sausen din.

4. Smelt smøret i en kjele, rør inn melet (dette skal ikke bli brunt). Spe på med kraft mens du rører. Kok opp og skru ned varmen. La sausen småkoke i fem minutter mens du rører av og til.

5. Smak til med salt, pepper og sitronsaft.

6. Like før servering koker du grønnsakene i sausen, rører inn litt fløte og har oppi kyllingen (i biter).

LES OGSÅ: Eltefritt grytebrød

Skjære kylling til kyllingfrikassé
Foto: IStock

Johannesbrødkjernemel som jevning –  for deg som ikke spiser mel

Mange med diabetes har kuttet ut hvetemel og andre meltyper. Johannesbrødkjernemel er laget av frøene inni belgfruktene fra Johannesbrødtreet. Det smaker ikke noe, og brukes for å jevne supper og sauser (gjøre de tykkere) samt til å binde sammen bakverk som er laget uten hvetemel.

Et fint alternativ for deg som vil spise minst mulig mel. Du får kjøpt det i de fleste helsekostforretninger og på internett.

LES OGSÅ: Uimotståelig auberginedipp med yoghurt

Vurdert å velge økologisk kylling?

Vi nordmenn er ikke like opptatt av økologisk mat som de er i våre naboland (PS! Her er noen smarte kjøp du kan gjøre over grensa), selv om det også her har vært en stor økning i etterspørselen de siste årene. Forskning tyder på at det kyllingene spiser påvirker hvordan kjøttets sammensetning blir (1).

Økologiske kyllinger får bedre fôr og de får heller ikke antibiotika i fôret. For deg som er opptatt av dyrevelferd vokser kyllingene stort sett i et naturlig tempo, de er ikke i bur og de får være ute. De har også bedre plass enn kyllinger i konvensjonell drift (2). Det er ikke alle dagligvareforretninger som tilbyr økologisk kylling, men de fleste kan bestille inn dersom kundene etterspør.

God middag! 🙂

Kilder:

  1. Nyquist, N. F., Rødbotten, R., Thomassen, M., & Haug, A. (2013). Chicken meat nutritional value when feeding red palm oil, palm oil or rendered animal fat in combinations with linseed oil, rapeseed oil and two levels of selenium. Lipids in Health and Disease, 12, 69. http://doi.org/10.1186/1476-511X-12-69

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: