Eltefritt grytebrød

Eltefritt grytebrød

Hanne Storhaug Jensen
Hanne blogger på spirenemat.no. Hun er kokk, ernæringsfysiolog og medisinstudent på fjerde året. Hun er også utdannet yogalærer fra India. Hanne har et stort engasjement for bra mat og ernæring. Hun er opptatt av at maten vi spiser skal være næringsrik, og mener at den beste maten er den vi lager selv.
Publisert første gang: 12.04.16 | Sist redigert: 07.08.19
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon
ca. 40-45g karbohydrat per 100g

Brød er en viktig del av manges kosthold, og det er ikke sikkert man vil kutte det ut selv om man har diabetes. Grytebrød er enkelt, utrolig godt og mye bedre næringsmessig enn det brødet man kjøper i butikken.

Annonse

Karbohydratinnhold: Det er vanskelig å beregne nøyaktig karbohydratinnhold i hjemmebakte brød, for dette kan variere selv med samme oppskrift, men generelt inneholder brød fra 40-45 g karbohydrater per 100 g.

Dette trenger du:

375 g siktet hvete eller spelt

375 g kjempedurum, fin sammalt (eller annet godt mel)

6 dl vann, ca 30 grader

15 g salt

Annonse

2 ss frisk, boblende surdeig (matet ca 12 t i forveien) eller 1 g tørrgjær

Du trenger også støpejernsgryte (4 – 6 liter) og en bakebolle

Tips! Skal du kjøpe støpejernsgryte kan det være greit å vite at de dyreste ofte ikke har blitt best i test. Undersøk priser på nett, så kan du fort spare mange hundrelapper.

DSC_1225

Foto: Hanne Storhaug-Jensen

Slik gjør du:

Dag 1: morgen

Ha vann, salt og surdeig eller gjær i en bolle. Rør inn melet. Deigen skal være klissete.

Dekk til bollen (f.eks. med lokk) og la den stå i romtemperatur til samme kveld (8-18 timer). Deigen er ferdig når det bobler på toppen.

Dag 1: kveld

Finn fram en bakebolle eller hevekurv (stor nok til å romme deigen også etter at den har hevet mer). Ha godt med mel på et klede.

Legg et lag mel på benken og skrap ut deigen. Det er mye luft i deigen nå, så jobb forsiktig med den slik at den ikke blir flat.

DSC_0604

Ha litt mel på deigen og på hendene dine før du bretter hjørnene inn mot midten. Fortsett til du kjenner at deigen har strammet seg godt opp.

DSC_0607 DSC_0614 DSC_0617

Når du har en stram og rund deig skal du legge den på klede med skjøten opp. Legg klede med deigen i hevekurven/bollen.

Hvis du bruker surdeig bør den etterheve flere timer i romtemperatur. Akkurat hvor lenge kommer an på hvor varmt det er. I 20 grader kan den stå fem-seks timer, og i 25 grader kan den stå tre-fire timer. Prøv deg fram. Det er generelt bedre å la den stå litt for lenge enn litt for kort. Blir brødet emment på smak og kompakt har det sannsynligvis ikke hevet lenge nok. Da forlenger du dette steget neste gang. Bruker du gjær kan det holde med litt kortere etterheving, men minimum én time (to pleier funke bra!).

DSC_0619

Sett på ovnen med gryta inni ca 45 minutter før du skal steke brødet. Ovnen skal stå på 250 grader (over- og undervarme). Gryta må ha lokk, og det er veldig viktig at alle deler tåler varmen.

Hvelv deigen rett oppi den varme gryta med skjøten ned. Lag eventuelt noen lange snitt i overflaten (ca 4-5 mm dype) med en skarp kniv. Sett på lokket og sett gryten inn i ovnen, nederste rille.

Ta av lokket etter 20 minutter, skru ned temperaturen til 220 grader og stek videre i ca 30 minutter. For å være helt sikker på at brødet er ferdig kan du måle kjernetemperaturen. Den skal være 99-100 grader.

Avkjøl brødet på rist. Vent minst 30 minutter med å skjære i det, ellers forsvinner fuktigheten og brødet blir fort tørt og hardt.

 

 Lykke til med bakingen! 🙂

LES OGSÅ: Saftig og superenkelt bananbrød

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: