Saftige lakseburgere med chiliaioli

Saftige lakseburgere med chiliaioli

Hanna Fjeldheim Dale
Hanna Fjeldheim Dale blogger om mat på www.happyfoodstories.com, og jobber som klinisk ernæringsfysiolog. Hanna ønsker å inspirere med sunn, fargerik og enkel mat, som gjør både kroppen, magen og sinnet fornøyd.
Publisert første gang: 01.11.15 | Sist redigert: 28.03.19
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon
Karbohydrater per burger: ca 1 gram.

Denne saftige burgeren er laget med laks, og er derfor et velsmakende og hjertevennlig alternativ til originalen.

Annonse

Hamburgere er en kjent og kjær gjenganger, dog er det ikke til å stikke under stol at den klassiske burgeren ikke er det mest hjertevennlige du kan spise. Men denne lakseburgeren kan du derimot spise med god samvittighet.

Lakseburgere kan du fint servere med en fresh salat og litt hjemmelaget chilliaioli som tilbehør, hvis du vil unngå karbohydratene fra brødet. For øvrig finnes det mange fine alternativer til burgerbrød, hvis du vil passe på enten inntaket av gluten eller karbohydrater.

Prøv for eksempel burgere servert på friske blader av salat eller kål, eller legg burgeren mellom to store portobellosopp! Server burger med en god dose friske grønnsaker, og du har en nydelig middag som passer like godt året rundt.

NB: Hvis du ønsker er alternativ til potet-fries, som har et lavere innhold av karbohydrater, smaker det helt nydelig med ovnsbake staver av persillerøtter. Denne grønnsaken inneholder kun halvparten så mye karbohydrater som potet, og er derfor et topp valg hvis du vil unngå poteten.
Ovnsbakte potetbåter = 23 g karbohydrater (ca 150 g potet per pers). Ovnsbakte persillerøtter = 11 g karbohydrater  (ca 150 g per pers.)

PRØV OGSÅ:  Ovnsbakt laks med rotgrønnsaker

Annonse

Ingredienser til lakseburger

Oppskrift til 8 stk burgere 

saftig hjemmelaget lakseburger

Hamburer er en klassiker og kan lages på utallige måter. Denne burgeren er sunn og utrolig saftig. Foto: Hanna Fjeldheim Dale.

500 g fersk laksefilet
3 fedd hvitløk
1 chilli, finhakket
1 gul løk, finhakket
1 cm fersk ingefær, finhakket
2 egg
saften av 1/2 lime
en neve fersk persille, hakket
1 ss soyasaus
salt & pepper

Fremgangsmåte

1. Skjær laksen i små terninger og legg det i en blender eller food prosessor sammen med finhakket hvitløk, chilli, ingefær, løk, persille, egg, lime og soyasaus. Kjør det hele til en jevn masse.

2. Tilsett salt og pepper etter ønske. Farsen kan gjerne lages noen timer på forhånd, og stå kaldt i kjøleskapet, så smakene får satt seg litt, men det er ikke nødvendig.

3. Form fiskeburgere med to spiseskjeer og legg dem direkte i en varm stekepanne. Fiskefarsen er ganske løs, så det kan være vanskelig å forme burgere til grilling. Det enkleste her er å legge klatter direkte i stekepannen.

4. Stek dem brune på én side, før du snur burgerne og lar dem bli gjennomstekt, ca 5 min.

PRØV OGSÅ: Saftige lammeburgere

chiliaioli er et utmerkte tilbehør til lakseburgere

Chiliaioli er så å si fri for karbohydrater og hever smaken. Foto: Hanna Fjeldheim Dale.

Ingredienser til chiliaïoli

Oppskrift til et lite glass

2 eggeplommer
2,5 dl solsikkeolje (eller annen smaksnøytral olje)
1 ss hvitvinseddik/hvit riseddik
1 ts dijonsennep
1 liten rød chilli
2-3 fedd hvitløk
salt & pepper

Slik lager du chiliaïoli

Chiliaioli er så å si fri for karbohydrater.

Når du skal lage aïoli gjør du jobben mye enklere for deg selv ved å bruke romtempererte eggeplommer. Det lureste er å skille hvitten fra plommen, og la plommene stå en liten stund i romtemperatur før du går til verks.

Pisk plommene godt med en håndvisp i en liten bolle. Visp inn eddik og sennep, før du tilsetter finhakket hvitløk og chilli. Visp deretter gradvis inn oljen. Du vil merke at aïolien stivner og blir lettere etter hvert som du pisker inn oljen. Visp jevnt til all oljen er tilsatt. Smak til med salt og pepper, og VOILA, du har fantastisk aïoli foran deg.

PRØV OGSÅ: Lunsjtips – Smart, rask og næringsrik fiskeburger

Glutenfrie burgerbrød

Oppskrift til 6 stk 

lakseburgere servert med chiliaioli og potetbåter

Gjør som de mest urbane restaurantene. Server retten direkte på en fjøl. Foto: Hanna Fjeldheim Dale.

2,5 dl kikertmel
1 dl mandelmel
1 dl havregryn
1 ts psyllium husk
1 krm salt
2 ss olivenolje
25 g gjær
2 dl lunkentvann

1. Vend sammen alle tørre ingredienser i en bolle. Bruker du færsk gjær skal dette løses opp i det lunkne vannet, tørrgjær skal blandes med det tørre.

2. Bland så det våte med det tørre. Hev deigen i ca en time et lunt sted. Juster med mer mel hvis nødvendig og form 6 burgerbrød, plasser på bakeplate. Stekes ved 200 grader i ca 15 min.

Innhold per brød = ca 28 g KH

Ovnsbakte potetbåter = 23 g KH (ca 150 g potet per pers)
Ovnsbakte persillerøtter = 11 g KH  (ca 150 g per pers)

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
2.5/5 2 tilbakemeldinger
Del: