Søtpotetvafler – et litt bedre valg

Søtpotetvafler – et litt bedre valg

Hanna Fjeldheim Dale
Hanna Fjeldheim Dale blogger om mat på www.happyfoodstories.com, og jobber som klinisk ernæringsfysiolog. Hanna ønsker å inspirere med sunn, fargerik og enkel mat, som gjør både kroppen, magen og sinnet fornøyd.
Publisert første gang: 05.06.15 | Sist redigert: 21.11.17
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon
Karbohydrat: 16 plater inneholder cirka 22,6 gram

Dette er først og fremst en oppskrift som er beregnet på kos og hygge! Men til tross for karbo-innholdet er vaflene velbalanserte, og bidrar med mye bra fiber som vil hjelpe deg å kontrollere innholdet av karbohydrater.

Annonse

Søte saker relatert til hygge, som for eksempel vafler, kan være en utfordring når det kommer til en jevn og balansert kontroll av blodsukkeret, da de ofte bidrar med en skikkelig dose karbohydrater.

Disse søtpotetvaflene er på ingen måte lavkarbo, men mye av de raske karbohydratene fra hvitt mel og sukker er byttet ut med karbohydrater fra komplekse kilder med mye fiber og langsomme karbohydrater, i form av søtpotet, havregryn og banan. I tillegg er de glutenfrie, så lenge du bruker glutenfri havregryn.

Søtpoteten er stivelsesrik med 16,8 gram karbohydrater per 100 gram. Men samtidig har den også et høyt innhold av kostfiber som kan bidra til at blodsukkeret stiger langsommere.

Det finnes også en del helsepåstander rundt søtpoteten, som sier at den kan stabilisere blodsukkeret og forebygge insulinresistens, men ifølge Diabetesforeningen er dette noe det må forskes mer på før det kan slås fast.

LES OGSÅ: Sprø chips av søtpotet

Annonse
søtpotetvaflrt ferdig stekt og servert med bær

Foto: Hanna Dale

Hvis du vil unngå banan, som inneholder en god del raske karbohydrater, kan det fint byttes ut med litt mer kokt søtpotet, men da blir ikke vaflene like søte. Eventuelt kan man også benytte litt alternativ søtning som ikke gir belastning på blodsukkeret, som stevia eller sukrin. Prøv deg fram og bruk det du opplever at fungerer best for deg.

Du kan gjerne bytte ut bokhvetemel med en melsort som fungerer fint for deg. Oppskriften kan også fint brukes til å lage pannekaker / lapper av, hvis du ikke har vaffeljern. Håper det smaker!

LES OGSÅ: Gul curry med søtpotet og bønner

Søtpotetvafler

Ca 16 stk

Du trenger:

  • 1 stor søtpotet, evt 2 små
  • 2 godt modne bananer
  • mel av 5 dl havregryn
  • ca 2 dl bokhvetemel (eller annet mel etter ønske)
  • 1 krm salt
  • 1 ts kanel
  • 1 ts kardemomme
  • 6 egg
  • 300 g kesam (evt yoghurt naturell)
  • smør til steking

Fremgangsmåte:

Skrell søtpoteten, del den i småbiter og kok mør. Mal mel av havregryn med en stavmikser/blender.

Vend sammen alle ingrediensene i en stor bolle, og kjør det hele til en jevn røre med en stavmikser. Juster evt konsistensen med melk, vann eller mel. Røra skal være relativt tykk.

Stek vaffelplater i et vaffeljern, eller eventuelt lapper eller pannekaker i en stekepanne. NYT!

søtpotetvafler med bær og appelsin servert på bordet

Foto: Hanna Dale

LES OGSÅ: Søtpotetmuffins med blåbær & peanøttsmør

Beste hilsner fra,

Hanna Dale

Kilde: Diabetes.no

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: