Er det mulig å bli utbrent av diabetes?
Selv om jeg stort sett føler at jeg lever godt med diagnosen, har det vært en del nedturer i løpet av årene jeg har hatt diabetes. Noen ganger er jeg veldig sliten, og da jeg leste om at man kunne bli utbrent av diabetes kjente jeg meg godt igjen.
Å ha en god diabeteskontroll krever tid og hard jobbing. To ganger i året er jeg hos min endokrinolog, og jeg har innimellom både gått til diabetessykepleier og ernæringsfysiolog. Fastlegen min er jeg også innom for å ta blodprøver og få resepter på faste medisiner.
I løpet av disse ti årene tror jeg ingen av de jeg har hatt kontakt med har spurt eller fokusert på min mentale helse relatert til diabetes.
LES OGSÅ: Viktig fokus på mental helse
En ufrivillig deltidsjobb
Hvis jeg setter meg ned og regner på hvor mye tid jeg faktisk bruker på diabetes, tror jeg det kan sammenlignes med en deltidstidsjobb. Selv om mye går automatisk, ligger det alltid en del og murrer i bakhodet. Til tider blir jeg sliten og lei av å ha diabetes. Skikkelig lei.
Skal jeg kjøre bil må jeg sjekke blodsukkeret, tenke på hvor lenge det er siden jeg spiste, og hva spiste jeg? Hva om det blir kø og jeg blir stående? Da må jeg ha mat i veska klar i tilfelle føling.
Skal jeg ut og ta et glass vin må jeg spise først, ha med meg mat i veska og spise før jeg legger meg. Kanskje enkelt og greit tenker noen, men når det oppstår slike situasjoner flere ganger per dag, tar det tid.
Ingen helsearbeidere jeg har vært borti har snakket med meg om det å bli sliten av diabetes. Det synes jeg er rart da jeg kan bli sliten både av selve sykdommen og av all tiden den tar. Hvorfor er ikke det en del av diabetesomsorgen, spør jeg meg selv.
LES OGSÅ: Energityven – hvordan jeg blir mindre sliten
Jeg ble nesten glad da jeg leste om diabetesutbrenthet, for det setter virkelig ord på noe jeg kan kjenne meg igjen i.
Diabetesutbrenthet
Av og til kan jeg bli uforståelig sliten og må ta en time-out. I en bok jeg nettopp leste om kronisk sykdom, kalte de dette diabetesutbrenthet. Jeg kjente meg veldig igjen i denne definisjonen, og lurte på hvorfor jeg ikke har hørt om det tidligere.
Jeg er kjent med begrepet ”fatigue”, men det brukes mer når det gjelder muskel- og skjelettsyke og kreftsykdom. Jeg ble nesten glad da jeg leste om diabetesutbrenthet, for det setter virkelig ord på noe jeg kan kjenne meg igjen i.
LES OGSÅ: Vet du forskjellen mellom utbrenthet og depresjon?
Fokus på det mentale
Helsevesenet er opptatt av gode blodverdier, kilo og kosthold. Men hva med den mentale biten? Jeg skulle ønske jeg visste mer om disse følgene av diabetes, da hadde jeg skjønt hva som skjedde med kroppen min når jeg fikk disse ”anfallene”.
Jeg gikk faktisk i flere år og var uforståelig sliten uten å skjønne at det hadde sammenheng med diabetes. Nå skjønner jeg hva som skjer når jeg blir uforståelig utmattet, og jeg vet at det eneste som hjelper er å ta det helt med ro til det går over.
LES OGSÅ: De skjulte komplikasjonene
Må alltid passe på
En ting er å bli sliten helt plutselig uten å skjønne hvorfor. Noe annet er å være sliten av følinger og all tiden man bruker på å tenke på diabetes. Dette opplever jeg periodevis, og det er alltid verst når jeg sliter med følinger som jeg ikke kan forstå hvorfor oppstår.
Dette er vel mer å være lei seg enn å være sliten, og når det er som aller verst pleier jeg å ta meg en dag fri fra målinger og fokus på diabetes. Det pleier å hjelpe, selv om jeg vet at jeg på disse dagene ligger høyere i blodsukker. Men av og til trenger vi det for å forsikre oss om at vi ikke får den plagsomme følingen.
Hva er dine erfaringer med diabetesutbrenthet?
Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.