Med insulin på flyreisen

Med insulin på flyreisen

Maria Jørgensen
Maria er født i 1994. Hun fikk diabetes type 1 i 2012, og bruker til daglig insulinpumpe. Maria er opprinnelig fra Sørum, men bor i Namsos og jobber som autorisert dyrepleier.
Publisert første gang: 03.05.18 | Sist redigert: 15.06.22
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

I løpet av de siste ti dagene har jeg reist med ni forskjellige fly. Dette har lært meg noe jeg tidligere ikke visste om det å reise med insulin.

En standardregel hos de fleste flyselskap i dag, er at man ikke kan ha med mer enn totalt 1 liter væske i håndbagasjen. All væsken må være i 100 ml beholdere eller mindre, og alt skal få plass i en 1-literspose.

Annonse

Noe jeg lærte på denne turen, var at medisiner ikke gjelder innenfor denne regelen. Det er veldig greit, da insulin fort kan fylle opp mye av denne kvoten.

LES OGSÅ: Slik unngår jeg føling på reisen

Røntgenstråling

En annen ting jeg begynte å lure på da jeg gikk gjennom sikkerhetskontrollen, var om insulin kan eksponeres for røntgenstråling.

Jeg spurte de som sto ved sikkerhetskontrollen om det var trygt, men de visste ikke svaret. Det endte med at de tok den utenom maskinen og sjekket den med en svaber.

Dette fungerte greit på alle kontrollene jeg måtte gjennom.

Annonse

LES OGSÅ: På langseilas med diabetes type 1

Dokumentasjon

En annen ting som er viktig å vite ved reise, er dette med diabetesdokumentasjon. Tidligere har jeg alltid hatt med et skriv fra legen min hvor det står at jeg har diabetes og går på insulin.

Dette tror jeg fortsatt er lurt, men jeg opplevde faktisk at ingen av kontrollene jeg gikk gjennom trengte å se et slikt skriv.

Jeg vet derfor ikke hvor nødvendig det er. Innenlands har jeg aldri trengt det, og i forhold til utlandet er kanskje ikke England og Island de strengeste landene i forhold til dette.

Jeg vil likevel anbefale å ha det, i tilfelle man skulle havne i en situasjon hvor man må fremvise bekreftelse på diagnose og medisinbruk. Husk også å be legen om og skrive attesten på engelsk!

LES OGSÅ: Med blindpassasjer i bagasjen.

Ulovlige gjenstander

Jeg reiste med Norwegian på flere av flyturene mine, og da jeg leste oversikten over ulovlige gjenstander å ha med på flyet, oppdaget jeg at lithiumbatterier var inkludert.

Jeg spurte flypersonalet om dette gjaldt dobbel-A batterier også, da det er dette jeg bruker i pumpen.

Det jeg fikk beskjed om var at batterier som ikke er på mer enn 1,6 volt og som veier mellom 2-8 gram kan tillates på fly, samt batterier til medisinsk bruk.

Dette var nyttig å vite, men jeg vil uansett anbefale andre å dobbeltsjekke med det aktuelle flyselskapet før flyvning uansett.

Ha ekstra utstyr

Det siste som jeg føler er verdt å nevne, er det å bade med pumpen. Jeg var i Blue Lagoon på Island. Utrolig nok var det ikke før noen dager før avreise at jeg fant ut at pumpen min var vanntett.

Det jeg derimot fant ut at var viktig å være OBS på, som jeg lærte på den vanskelige måten, er at inset-plasteret løsner raskt etter bading.

Mitt løsnet like etter jeg kom opp av vannet, og selvfølgelig hadde jeg også glemt å pakke med en ny inset i veska.

Derfor anbefaler jeg å alltid pakke med en ekstra inset eller insulinpenn, selv om du sikkert vet det, og dobbeltsjekk at du faktisk har gjort det!

Fly med insulin
Foto: Maria Schmidt

Har du andre erfaringer med insulin og reise?

LES OGSÅ: Gode reiseråd til deg med diabetes

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: